Hava Durumu

#Marmarabirlik

Yeni Marmara Gazetesi - Marmarabirlik haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Marmarabirlik haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Marmarabirlik’ten 36 milyon TL’lik ödeme Haber

Marmarabirlik’ten 36 milyon TL’lik ödeme

Marmarabirlik, 16 Aralık - 29 Aralık tarihleri arasında teslim edilen ürün bedellerinin yüzde 50’sinin karşılığı olarak ortaklara, 5 Ocak 2024 Cuma günü 36 milyon TL ödeme yapacak. Ortaklar 5'inci dilim ödemelerini Ziraat Bankası ATM’lerinden alabilecek. Bu ödeme ile birlikte ortaklara toplam 1 milyar 256 milyon TL ödeme gerçekleştirilmiş olacak. Marmarabirlik alımların başladığı 24 Ekim 2023 tarihinden bugüne kadar 2 milyar 820 milyon TL tutarında alım gerçekleştirdi. Ürün alım ve ödemeleri değerlendiren Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa şunları söyledi; “Tüm kooperatif bölgelerimizde alımlar sorunsuz bir şekilde gerçekleşmiş ve bazı kooperatiflerimizde alım kampanyası sona ermiştir. Ürün bedeli ödemeleri de kampanya başında açıkladığımız ödeme takvimi çerçevesinde ortaklarımızın hesabına yatırılmaktadır. 2023/2024 iş yılı ürün alım kampanyasının sonuna doğru geldiğimiz şu günlerde, gerçekleşen ürün alım miktarı ve üreticiye yapılan ödemeler bir kooperatif markası olan Marmarabirlik’in gücünü göstermektedir. Üreticisine sahip çıkan ve piyasa fiyatlarının belirlenmesinde öncü rol oynayan Marmarabirlik, zor bir ürün alım kampanyasının daha üstesinden gelmiştir.180 Daneden başlayıp, 380 daneye kadar giden barem cetvelini baz alarak yaptığımız ürün alım değerlendirmesinde, diğer yıllara göre iri dane alım miktarının oldukça yüksek olduğu ve ortalama alım baremin 220 dane/kg’a denk geldiği görülmektedir. Bütün kooperatiflerimizde iri dane olduğundan ortalama alım fiyatımız da 91,50 TL’dir. Marmarabirlik tüm imkanlarını zorlamış ve böyle bir yılda ortaklarına sahip çıkmıştır.”

Marmarabirlik'in 70. yılında hedefi 70 ülkeye ihracat Haber

Marmarabirlik'in 70. yılında hedefi 70 ülkeye ihracat

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) İhracat Şampiyonları listesinde son 14 yılda 7 kez ihracat şampiyonu olan Marmarabirlik, yurt dışı pazarını genişletiyor. 2023 yılında Katar, Filistin, Senegal ve Belarus’u ekleyerek ihracat yaptığı ülke sayısını 63’e çıkaran Marmarabirlik, kuruluşunun 70. yılında ihracat yaptığı ülke sayısını arttırmayı hedefliyor. Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: "İhracatımızın 4 bin tonlar seviyesinde olduğu 2010 yılından bu yana Marmarabirlik olarak çok yol kat ettik. Başta Yönetim Kurulu, Genel Müdürlük makamı ve tüm çalışanlarımızla birlikte dış pazar payımızı arttırmak için büyük gayret gösterdik. Aldığımız ödüller ihracata verdiğimiz önemin en büyük göstergesidir. Yurt içinde sektörün tartışmasız lideri konumunda bulunan Marmarabirlik, aynı başarısını yurt dışı pazarında da göstermektedir. Aranan marka haline gelen Marmarabirlik, bu sene Bosna Hersek, Özbekistan gibi ülkelere önceki yıllar ile kıyaslandığında ciddi bir ihracat miktarına ulaşmıştır. 2024 yılında etnik ve duygusal bağlarımız olan Türkmenistan, Tacikistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Rusya bölgesinde Kırım, Çeçenistan, Yakutistan, Tataristan, Dağıstan ve Moğolistan hedef ülkeler arasına eklenmiştir. Öncelikli hedefimiz bu ülkelerde ürün çeşitliliğimizi arttırarak miktar olarak büyümektir. Sektörün en önemli oyuncularından biri olan ve global bir marka haline gelen Marmarabirlik ürünleri Avrupa pazarında; Lidl, Real, Metro, Migros, Alberthein, Bingo, Rusya’da Azbuka, Vkusa, Asya’da Korzinka, Avustralya’da Coles, Amerika pazarında ise Walmart gibi ulusal zincir market raflarında tüketici ile buluşturulmuştur." "Marmarabirlik’in geleceği ihracattır" diyen Hidamet Asa, "Göreve geldiğimiz günden bugüne yönümüzü daha çok satışa ve ihracata çevirdik. Gelinen bu süreçte toplam satışlarımızın içinde ihracat miktarı yüzde 25’ler seviyesine ulaştı. 1954 yılında kurulan Marmarabirlik ülkemizde kooperatifçiliğin gelişmesine öncülük etmiş ve değer kazandırmıştır. Marmarabirlik olarak 70. kuruluş yıl dönümünde hedefimiz; ihracat yaptığımız ülke sayısını 63’den 70’e çıkarmak ve 2024 yılında 35 milyon dolar ihracat rakamına ulaşmaktır" ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz günlerde İhracat Müdürlüğü ile yapılan yılsonu değerlendirme toplantısıyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Asa, "İhracatımızı arttırmak için ekip arkadaşlarımızla birlikte yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Eğer toplam satışların içerisinde yüzde 40 ihracat hedefine ulaşma başarısını yakalarsak, Marmarabirlik hem büyüyecek hem de üreticinin ürünü değer kazanacaktır. 2023 takvim yılında yapılan ihracat ve ihraç kayıtlı yurtdışı satışlarımız bir önceki yıla göre miktar olarak yüzde 25 artmış ve 28 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir" diye konuştu.

Marmarabirlik’ten sevindiren haber! Ödeme yapacak Haber

Marmarabirlik’ten sevindiren haber! Ödeme yapacak

2023-2024 ürün alım kampanyası devam eden Marmarabirlik bugüne kadar 4.600 ton ürün alımı gerçekleştirdi. Ürün alımlarına, kooperatif yönetim kurulu yetki ve sorumluluğunda 24 Ekim 2023 tarihinde başlayan Marmarabirlik bugüne kadar 4.600 ton ürün alımı gerçekleştirdi. Üreticilerin 24 Ekim - 3 Kasım tarihleri arasındaki teslim ettikleri ürün bedeli alacaklarının yüzde 50’sinin karşılığı olarak toplam 137 milyon TL ödenecek. Marmarabirlik ortaklarına ilk ödemeyi 10 Kasım Cuma günü yapacak. Ortaklar Ziraat Bankası ATM’lerinden ürün bedellerini alabilecekler. Marmarabirlik Yönetim Kurulu'nun belirlediği ürün alım fiyatları ile 2023/24 iş yılı ürün alım kampanyasında da üreticisinin yüzünü güldürdüğünü belirten Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, "Açıklanan ürün alım fiyatları zeytin ve zeytinyağı sektöründe büyük ses getirmiş, üretici mağdur olmamış, alın terinin ve emeğinin karşılığını almıştır. Bugün tarımsal ürünlerin içinde en çok kazandıran ürün zeytin olmuştur. Bu fiyatlarla üç yıl üreticinin önü açılmıştır. Zeytin toplayan üreticimiz müstahsil makbuzunu gördüğünde mutlu olmaktadır. Çünkü 1 sele (30 kg) zeytinin karşılığı yaklaşık 3.500 TL’dir. 1 sepet zeytin ile 1 çeyrek altın alınabilmektedir. Üreticimiz sofralık zeytinin getirisini bu şekilde görebilir. Şimdi sıra üreticimizdedir. Marmarabirlik ne kadar büyür ve satışlarını artırırsa, ortaklarımızın refah seviyesi de o kadar artar" dedi. Ürün bedeli ödemeleriyle ilgili de açıklamada bulunan Başkan Asa, “Marmarabirlik, iri daneye olan talep sebebiyle ürün alım fiyatlarında yaptığı güncelleme ile ortaklarına destek olmuş ve piyasa fiyatlarına uyum sağlamıştır. Ürün alımları tüm kooperatiflerimizde yoğun bir şekilde devam etmektedir. Piyasada alıcıların sayısı oldukça azaldı. Üretici ortaklarımızın Marmarabirlik’i tercih etmesi nedeni ile ürün teslimatlarında yoğunluk yaşanmaktadır. Bu konuda ortaklarımızdan anlayış bekliyoruz. Ödeme takvimi çerçevesinde ortaklarımıza ilk ödeme 10 Kasım Cuma günü yapılacaktır. Üreticisini koruyup, kollayan bir anlayışla hareket eden Marmarabirlik Yönetim Kurulu, bugüne kadar üreticisinin yanında olmuş ve olmaya devam edecektir” diye konuştu.

Marmarabirlik harekete geçti! Fiyatlar güncellendi Haber

Marmarabirlik harekete geçti! Fiyatlar güncellendi

İri dane ürünün az olması ve bu ürüne piyasada talebin çok olması, arz talep dengesi ile tüketici tercihleri de gözetilerek bu kalibrelerde güncelleme yapıldığını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa şunları söyledi: “İri dane zeytin toplam satışlarımızın içinde büyük bir oran teşkil etmektedir. Sadece yurt dışına satışlarımızın yüzde 80'ini iri kalibre zeytin oluşturmaktadır. Bu sebeple iri daneli zeytine olan ihtiyaç, yapılan fiyat artışının en büyük nedenidir. Ayrıca yurt içinde fire sonrası 180-201 kalibre olarak piyasaya sürülen premium ürüne talep oldukça fazla. Büyük emek harcadığımız Gold (tuz oranı yüzde 2,5 olan) ürünün tüketiciler arasında büyük rağbet görmekte ve bu ürün raftan düşmemesi gerekir.” Bütün kooperatif bölgelerinde geçtiğimiz yıla göre genel olarak rekoltenin düşük olduğunu ve bu sebeple her kooperatif bölgesinde ağaçta ürünün seyrek olduğunu kaydeden Asa, “Bütün bölgelerde iri dane olduğunu gözlemliyoruz. Hasat döneminin başlaması ile birlikte piyasada talebin iri taneden yana oluştuğuna tanıklık ediyoruz. Bu kalibrelerde fiyatların güncellenmesinde en büyük etken piyasa talepleridir. Ürün alım fiyatlarına baktığımızda bir önceki yıla göre orta ve ince dane fiyatlarına yüzde 150 artış yapılırken, iri danede bu oran yüzde 110’dur. Yapılan fiyat güncellemesi ile iri danedeki ortalama fiyat genel artış seviyesine gelmiştir” dedi. Üretici ortaklara da seslenen Başkan Asa, “Marmarabirlik Yönetim Kurulu üreticisine sahip çıkmıştır. Şimdi kooperatifine sahip çıkma sırası ortaklardadır. Ortaklarımız bu yıl ürünü az verirse gübre zirai ilaç limitlerinizin belirlendiği teslimat ortalamanız da düşmüş olacaktır” diye konuştu.

Marmarabirlik zeytin alım fiyatlarını açıkladı Haber

Marmarabirlik zeytin alım fiyatlarını açıkladı

Türkiye'nin en büyük zeytin alım kooperatifi Marmarabirlik, yeni alım sezonuna ait fiyatlarını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, 180 tane dane zeytin kilogramı 110 TL olarak belirlendi. Ayrıca, yağlık zeytinin kilogram fiyatı da 45 TL olarak duyuruldu. Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Piyasa koşulları, % 61,53 yıllık enflasyon oranı, 1 kg zeytinin üretim maliyeti ve arz-talep dengesi gözetilerek ürün alım fiyatları belirlenmiştir. Marmarabirlik'in ilgili birimlerince yapılan  çalışmada  1 kg zeytinin üretim maliyeti ortalama 30,44 Liradır. Marmarabirlik'in ortalama alım fiyatının 65-70 Lira olacağı tahmin edilmektedir. Bu sezonu çok temkinli hareket edilmesi gereken bir yıl olarak görüyoruz. Ekonomik koşullar ve faiz oranlarının yüksek olması sebebiyle piyasada farklı alıcıların çok az olacağını öngörüyoruz. Marmarabirlik piyasada tek alıcı olarak kalacaktır."  Marmarabirlik Yönetim Kurulu olarak zeytin üreticisini koruyup kollayan ve üretimde devamlılığı sağlayan bir anlayışla görev yaptıklarını vurgulayan Asa, "Ürün alımlarına geçtiğimiz yıl % 150, bu yıl da % 142 artış yapılmış, Marmarabirlik üreticisine sahip çıkmıştır. Şimdi kooperatifine sahip çıkma sırası üreticidedir" dedi. Geleceğimizi tüketmeyelim "Maliyetin üzeri üreticimiz için kazançtır. Birçok tarım ürününde fiyatlar gerilemiş olmasına rağmen tarımsal üretimde her yıl fiyatı artan ve fiyatı hiç düşmeyen tek ürün zeytindir" diyen Hidamet Asa sözlerini şöyle sürdürdü: "Nitekim 2023/2024 ürün alım kampanyasında  yine üreticimizi korumak ve üretimde devamlılığı sağlamak için geçtiğimiz yıl ortalama % 150 fiyat farkı ile ürün alımı yapılmıştı. Aslında geçtiğimiz yıl aldığımız ürünün satışında aynı oranda fiyat farkı oluşmamıştır. Tüketici tarafını da düşünmemiz gerekir. Yüksek fiyatla ürün alıp, satamazsak kurumun geleceğini yok ederiz. Piyasa gerçekleri dışında vereceğimiz fiyatlarla geleceğimizi tüketmeyelim." Zor bir yıl olacak Zor bir yılın  kendilerini beklediğini belirten Başkan Hidamet Asa, "Enflasyonist ortamda üreticisinin yanında olan Marmarabirlik son iki yılda ortaklarına sahip çıkmıştır. Üreticilerimiz de  bu sene ürün vererek kooperatiflerine sahip çıkmalıdır. Çünkü ortaklarımızın gübre, zirai ilaç, akaryakıt ve sigorta desteklerini kooperatiflerinden sağladıkları  unutulmamalıdır. Bu yıl öngörü yapmakta zorlanacağımız bir yıldır. Bu sebeple Marmarabirlik'in zarar görmemesi gerekir. Eğer zarar görürse piyasaları regüle edemez, gelecek yıllarda üretici de büyük zarar görür" dedi. Küçülmeye gitmeyeceğiz Marmarabirlik olarak ekonomik koşullar sebebi ile küçülmeye gitmeyeceklerini kaydeden Başkan Asa, "Küçülmek yerine aksine büyümek için gerekli adımları atmak istiyoruz. Tüm sektörlerde olduğu gibi bizim de ana prensiplerimizden biri sürekliliktir. Marmarabirlik Yönetim Kurulu olarak günü değil, geleceği düşünerek hareket ediyoruz" ifadelerini kullandı. Kota uygulanmayacak Geçtiğimiz yıl olduğu gibi  bu kampanya döneminde de kota uygulanmayacağını belirten Hidamet  Asa, "Ortaklarımız verdikleri rekolte beyanı kadar kooperatiflerine ürün verebileceklerdir. Marmarabirlik Yönetim Kurulu olarak şimdiden gelecek seneyi düşünüyoruz. 2024/25 ürün alım kampanyasında rekoltenin çok yüksek olacağını öngörüyoruz. Bir sonraki yıl arz fazlalığı oluşmaması için iyi bir ürün alım planı yapmak ve daha çok ürün satmak zorundayız" diye konuştu. Alım ve ödeme planı Marmarabirlik, 2023/2024 iş yılı ürün alım kampanyasında yağlık olmak üzere 2 milyar 500 milyon TL alım bütçesi yaparken, ürün bedelleri on beş günlük periyotlarda % 50'si peşin olarak yapılacak. Geri kalan ödemeler, ürün alım kampanyasından sonra belirlenecek ve ortaklara duyurulacaktır. Ürün alımlarına, kooperatif yönetim kurulu yetki ve sorumluluğunda 24 Ekim 2023 (bugün) tarihinden itibaren başlanılmıştır. 180 DANE : 110 TL 190 DANE : 105 TL 200 DANE 100 TL 210 DANE 95 TL 220 DANE 91 TL 230 DANE 87 TL 240 DANE 63 TL 250 DANE 79 TL 260 DANE 74 TL 270 DANE 70 TL 280 DANE 66 TL 290 DANE 62 TL 300 DANE 58 TL 310 DANE 55 TL 320 DANE 53 TL 330 DANE 52 TL 340 DANE 51 TL YAĞLIK 45 TL

Zeytin ve zeytinyağının lider markası Anuga Fuarı’nda Haber

Zeytin ve zeytinyağının lider markası Anuga Fuarı’nda

Gıda sektöründe dünya devleri Anuga 2023 Gıda Fuarı’nda buluştu. Almanya’nın Köln kentinde 7 Ekim’de başlayan ve iki yılda bir düzenlenen fuar, 11 Ekim’de sona erecek. Ülkemizde sektörün lideri konumunda bulunan ve 62 ülkeye yaptığı ihracatla dünya markası haline gelen Marmarabirlik, gıda sektörünün tüm öncülerini bir araya toplayan Anuga Fuarı’nın gözdeleri arasındaydı. Kalitesi ve ürün çeşitliliği ile ilgi odağı olan firmanın standına ziyaretçiler yoğun ilgi gösterirken, konuklara ürünlerin tadımı da yaptırıldı. Gıda sektörünün önemli oyuncularının buluştuğu Anuga Fuarı’na katılan Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Yönetim Kurulu Üyeleri Osman Bostancı, Kemal Dinç, İhracat Müdürü Onur Dağlı, Köln Şubesi temsilcisi Süleyman Davarcı, dünya genelindeki bayileri ve ulusal zincir marketlerin temsilcileri ile yeni pazarlar için önemli görüşmeler gerçekleştirdi. Firma bünyesinde salamura başta olmak üzere yağlı seleden kuru seleye, yeşil zeytinin her çeşidinden doğal fermantasyon yönetimiyle olgunlaştırılmış çekirdeksiz Gemlik tipi zeytine kadar 380 barkodlu ürün bulunuyor. 62 ülkeye ürün gönderdiklerini ve toplam zeytin satış miktarının yüzde 25’ini ihraç ettiklerini ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, geçen yıl 21 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını, bu yıl bu rakamı 30 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Farklı ülkelerdeki ulusal zincir mağazaların raflarında ürünlerinin yer almasının önemine vurgu yapan Asa, Amerika Birleşik Devletleri’nin perakende satış mağazası Walmart ve son olarak Avrupa’da yaklaşık 7 bin mağazası olan marketler zinciri Aldi (Albrecht-Diskont) raflarında olacaklarını ifade ederek, “Aldi’nin Belçika’daki şubelerinde tüketiciler artık ürünlere kolaylıkla ulaşabilecek” dedi. Etnik dışı pazar payını sürekli artırdıklarını bildiren Asa, sözlerini şöyle sürdürdü: “Marmarabirlik ürünleri Almanya'da Lidl ve Real, Rusya'da Azbuka Vkusa ve Magnet, Özbekistan'da Korzinka, Avusturya'da Penny, Ukrayna'da Auchan ve Novus, Hollanda'da lberthein, İsviçre'de Migros, Avustralya'da Coles Mayer, Ermenistan’da Yerevan City, Sas ve Titan Supermarket, Gürcistan’da Alali Market, Kırım'da da Yabloko, Klever ve Toçka ulusal zincir marketlerinde olmak üzere birçok ülkede ulusal zincir mağazalarının raflarında yer almaktadır. Bu da markaya duyulan güveni ve bilinirliğini göstermektedir.” Sektöründe 7 kez ihracat şampiyonu olan firmalarının 62 ülkeye ürün gönderdiğini ve toplam zeytin satış miktarının yüzde 25’ini ihraç ettiklerinin altını çizen Asa, “Marmarabirlik’in geleceği ihracattadır, onun için dış pazar payını artırmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz” diye konuştu.

Marmarabirlik çalışanlarının öykü molası Haber

Marmarabirlik çalışanlarının öykü molası

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü, Yılın Yazarı Sait Faik etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği fabrika söyleşilerini Marmara Zeytin Tarım-Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) ile sürdürdü. Tesislerde düzenlenen söyleşiye Kocaeli Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pelin Aslan Ayar konuşmacı olarak katıldı. Nilüfer Belediye Meclisi Üyesi Vildan Özkula, Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanvekili Ali Yıldız, Marmarabirlik Genel Müdürü İsmail Acar ile Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Baba Pala’nın da yer aldığı söyleşide Pelin Aslan Ayar, Sait Faik’in kitaplarında da öne çıkan çevre ve doğaya olan hayranlığına dikkati çekti. Sait Faik’in Türkiye’de öykücülüğün durumunu değiştiren yazar olduğunu ifade eden Ayar, “Sait Faik doğa ve çevreye her zaman hayranlık duymuş ve bunu çalışmalarında sıkça dile getirmiştir. O insanların doğa ve çevreden uzaklaştıkça duygularında da değişime uğradıklarını ifade eden kişiydi. İnsanların doğa ve çevreye zarar vermesine çok öfkelenir, değerlerin kaybolmasından yakınırdı. Çevre ve doğaya verilen zararın yol açtığı olumsuz durumları sanki yıllar öncesinde görmüş. O hikayelerinde sık sık hayvan ve doğaya yer vermiş, kalabalıklaşan şehirlerin yol açacağı olumsuz durumlara dikkat çekmiştir. Sizler de doğa için çok önemli olan zeytinle iç içe çalışıyorsunuz. Doğayı ve ekolojik dengeyi korumak hepimizin görevi” dedi. Pelin Aslan Ayar, söyleşide Sait Faik’in Lüzumsuz Adam kitabından “İp meselesi” isimli öyküsünü okuyarak verdiği mesajlara dikkat çekti. Söyleşiye katılan Marmarabirlik çalışanları da mesai sırasında verdikleri molayla edebiyatla iç içe keyifli anlar geçirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.