Hava Durumu

#Nasa

Yeni Marmara Gazetesi - Nasa haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Nasa haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Dikkat! NASA’nın yeni keşfi! Haber

Dikkat! NASA’nın yeni keşfi!

NASA'dan Uzayda Yaşam Arayışında Büyük Adım  NASA'nın (ABD Uzay Dairesi) yaptığı yeni bir araştırma, uzayda yaşamın varlığını araştırmakta yeni ufuklar açıyor. Kurum, su varlığı ve muhtemelen uzaylı yaşama ev sahipliği yapabilecek 17 ötegezegenin varlığını keşfetti. Keşfedilen Ötegezegenler ve Yaşam İmkanları NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden Dr. LynnaeQuick, bu gezegenlerin buzla kaplı yüzeylere ve iç ısıtmaya sahip olabileceğini belirtti. Bu durum, gezegenlerin altında okyanuslar barındırabileceği ve yaşam olasılığını artırabileceği anlamına geliyor. Araştırmanın Önemi ve Yöntemler Bu çalışma, Güneş Sistemi dışındaki bu gezegenlerin yaşam barındırma potansiyelini ortaya koyuyor. Araştırma ekibi, ötegezegenlerdeki gayzer aktivitesini hesaplayarak, uzak dünyalardaki yaşam belirtilerini gözlemlemek için yeni bir yöntem geliştirdi. UFO Sırlarının Açıklanması Talebi Bu araştırmanın ardından, ABD'de emekli hava subayı David Grusch'un iddialarına ve Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer'in UFO şeffaflık yasa tasarısına dikkat çekildi. Schumer, hükümetin UFO bilgilerini kamuoyu ile paylaşması gerektiğini vurguladı. Geminid Meteor Yağmuru  Ayrıca, Geminid meteor yağmurunun bu akşam zirveye ulaşacağı ve gökyüzünü aydınlatacağı belirtildi. NASA, meteor yağmurunun Türkiye'den de izlenebileceğini ve ışık kirliliği olmayan yerlerden gözlemlenebileceğini duyurdu. HABER:ENGİN ÖZKONUK

Türk doktor renklendirdi, bilim dergileri yayınladı Haber

Türk doktor renklendirdi, bilim dergileri yayınladı

Renklendirdiği fotoğraflar NASA tarafından birçok kez 'günün astronomi fotoğrafı' seçilen Türk doktorun çalışmaları dünya genelinde bilim dergilerinde yayınlanıyor.  İlkadım ilçesinde bulunan Zeytinlik Aile Sağlık Merkezi'nde görev yapan 55 yaşındaki Dr. Mehmet Hakan Özsaraç, NASA'nın Hubble ve James Webb Teleskopları tarafından çekilen ham fotoğrafları renklendiriyor. Uzay fotoğrafçılığına merak saran doktorun yaptığı renklendirme çalışmaları NASA tarafından birçok kez günün astronomi fotoğrafı seçildi. 400'ün üzerinde ham fotoğrafı renklendiren doktor, NASA'nın fotoğraf arşivine girmeyi başardı. Ayrıca doktorun işlediği uzay fotoğrafları bilim adamlarının da ilgisini çekti. Fotoğraflar bilim dergilerinde yayınlanmaya başladı.  "Küçükken yaptığım teleskop ile ayın kraterlerini izledim"   Edindiği bu hobinin çok öncelere dayandığını ifade eden Dr. Mehmet Hakan Özsaraç, "14 yaşlarımda iken uzaya çok meraklıydım ve teleskop yapmak istiyordum. Babaannemin hacdan getirdiği küçük slayt gösteren bazı makineleri vardı. O bozulmuştu ve onun merceklerini borunun içine dizerek ilk dürbün teleskopumu yaptım. Onunla ayın kraterlerini izlemiştim. Tabii, o yıllardan bu yıllara uzaya merakım vardı. 1998 yılında fotoğrafla uğraşmaya başladığımda bugüne kadar uzun bir fotoğraf tecrübesi yaşadım. Çeşitli yarışmalara katıldım. 2021 yılında başlayan uzay fotoğrafçılığı merakım beni bir anda uzay fotoğrafı işlemekle karşılaştırdı. Uzay fotoğrafçılığında meydana gelen bu gelişmiş durumlar internette gördükçe benim dikkatimi çekiyordu. Ben de merak ettim. Teleskop alsam zamanım olmayacak. Gündüz çalışıyorum. Yükseklere çıkmak lazım, geceleri çadır kurup beklemek lazım. Buna da imkanım şu anda yok. Sonrasında teleskop kiralanabildiğini öğrendim. Ben de teleskop kiralayarak oturduğum yerden gök cismini fotoğraflayarak ham görüntülerini işledim. Sonrasında bir süre bu işi yaptım. Akabinde NASA’nın uzay fotoğraflarının ham hallerini indirmeye başladım. Halka açık olduğu için herkes indirebiliyor. Çok hoşuma gitti ve sonrasında bunları NASA ile paylaştım. Birden fazla ödülüm oldu. 400’ün üzerinde görüntü işledim. Hubble ve James Webb’in çektiği uzay teleskoplarının fotoğraflarını işledim. Bunları 8 tanesi NASA tarafından günün astronomi görseli seçildi. Daha sonra NASA benim adıma bir teşekkür ile kendi arşivine kaydetti. Ayrıca çeşitli bilimsel makalelerde adım kullanılarak işlediğim bazı görüntüler yayınlandı. Dünya çapında 27 astronomi bilim adamının yaptığı çalışmada, yaptığım bir galaksi fotoğrafı bir makalede yayınlandı" dedi.  Dr. Mehmet Hakan Özsaraç, Zeytinlik Aile Sağlık Merkezi'nde hekimlik mesleğine devam ediyor. 

NASA, 4 kara delik keşfetti Haber

NASA, 4 kara delik keşfetti

Milliyet'in haberine göre, NASA'nın Chandra X-ışını Gözlemevi, çarpışmak ve birleşmek üzere olan cüce galaksi çiftlerini gözlemledi. İlk çiftin 760 milyon ışık yılı uzaklıktaki bir kümede, ikinci çiftinse 3,2 milyar ışık yılından daha uzakta olduğu belirlendi. Bu birleşmeler sayesinde galaksilerin merkezinde yer alan kara delikler de çarpışacak. Sonuçta daha büyük galaksiler ve daha yüksek kütleli kara delikler haline gelecekler. NADİR BİR FIRSAT Cüce galaksiler, Güneş'in yaklaşık 3 milyar katı yıldız kütlesine sahip küçük gökadalar. Karşılaştırmak gerekirse Samanyolu Galaksisi'nin yıldız kütlesinin Güneş'in yaklaşık 60 milyar katı olduğu düşünülüyor. Yeni araştırmada birleşme sürecindeki ikişer cüce galaksiye yakından bakma fırsatı yakalandı. Birleşmekte olan tek bir galaksi çifti görmek bile bilim insanları için büyük bir şansken, iki çift galaksiyi gözlemlemek, son derece nadir bir fırsat sağlıyor. EVRENİN İLK ZAMANLARINA IŞIK TUTUACAK Aynı zamanda bu gözlemler, çarpışmak üzere olan cüce galaksilerdeki kara deliklerin ilk gözlemsel kanıtı oldu. Ayrıca bu galaksilerin birleşmesinin, merkezlerindeki kara deliklerin de daha fazla gaz çekmesini ve büyümesini sağladığı belirlendi. Sonunda kara deliklerin kendilerinin de çarpışacağı ve daha büyük cisimlere dönüşeceği belirtiliyor. Yeni gözlemler, evrenin ilk zamanlarının daha iyi anlaşılmasını sağlayacak. Zira evreni meydana getirdiği varsayılan Büyük Patlama'dan sonraki yıllarda evrenin bu cüce galaksilerle dolduğu düşünülüyor. Astronomlara göre bu cüce galaksiler zamanla birleşti ve Samanyolu gibi daha büyük gökadaları meydana getirdi.

NASA evrenin en derin fotoğrafını paylaştı! Haber

NASA evrenin en derin fotoğrafını paylaştı!

ABD Başkanı Joe Biden, James Webb Uzay Teleskobu'ndan Dünya'dan yaklaşık 4 milyar ışıkyılı uzaklıkta bulunan çarpıcı bir gökada kümesinin ilk görüntüsünü yayınladı. Beyaz Saray'da düzenlenen törende NASA yetkilileri, Biden'a teleskopun çektiği ilk fotoğraf hakkında bilgi verdi. Biden, burada yaptığı konuşmada, NASA'nın 12 Temmuz'da yapacağı detaylı fotoğraf ve veri paylaşımının tarihi nitelikte olacağının altını çizdi. Söz konusu fotoğrafların ABD'nin gücünün bir göstergesi olacağını belirten Biden, "Bu fotoğraflar tüm dünyaya Amerika'nın büyük şeyler yapabileceğini gösterecek ve özellikle Amerikalı çocuklara hiçbir şeyin bizim kapasitemizin üzerinde olmadığını anımsatacak." değerlendirmesinde bulundu. EN DERİN VE EN NET FOTOĞRAF Biden'ın konuşmasının ardından daha önce insan gözüyle görülmemiş galaksilerin bir fotoğrafı kamuoyuyla paylaşıldı. Söz konusu fotoğraf, bugüne kadar evrendeki galaksilere ilişkin çekilen en derin ve net fotoğraf olma özelliği taşıyor. JAMES WEBB GEZEGENLERDE YAŞAMI ARAŞTIRACAK NASA Direktörü Bill Nelson ise fotoğrafın paylaşılmasının ardından yaptığı konuşmada, "Biliyorsunuz bundan 100 yıl önce tek bir galaksi olduğuna inanıyorduk, şimdi sayısız milyarlarca galaksi ve güneş olduğunu biliyoruz." ifadesini kullandı. Söz konusu teleskopun, evrenin 13 milyar yıllık sırlarına ulaşmaya çalıştığını belirten Nelson, James Webb teleskopunun gezegenler üzerinde yapacağı kimyasal incelemeler ile bu gezegenlerde yaşam olup olmadığını da belirlemeye çalışacağını söyledi. DAHA FAZLA FOTOĞRAF PAYLAŞILACAK NASA, 12 Temmuz'da James Webb Uzay Teleskopu'ndan daha çok fotoğraf ve veriyi, kamu oyu ile paylaşacak. NASA'nın Avrupa ve Kanada uzay ajanslarıyla ortak çalışmasının ürünü olan Webb, bugüne kadar yapılmış en büyük ve güçlü teleskop olan ancak 31 yaşına gelmesi nedeniyle çalışma ömrünün sonuna yaklaşan Hubble Uzay Teleskobu'nun halefi olarak görülüyor. Webb'in 6 aylık hazırlık döneminin tamamlamasının ardından yayınlanacak ilk renkli görüntüler, gelecekteki bilim görevlerinin başlangıcını temsil edecek. Uzayın gizemlerine kapı aralayan teleskobun "net ve iyi odaklanmış" görüntüler yakalayabildiği ve beklenenin üzerinde optik performans sergilediği bilgisi paylaşılıyor. Bu zamana kadar en gelişmiş uzay teleskobu olarak bilinen James Webb'in sunacağı görüntüler, evrenin oluşumu ve olası başka yaşanabilir gezegenlerin keşfi için önem taşıyor. Teleskobun, 13,5 milyar yıl önceki Büyük Patlama'dan sonra ilk oluşan yıldızların ışığını yakalayarak evren tarihinin tüm aşamalarını incelemesi amaçlanıyor.

GUHEM NASA ile aynı sahnede Haber

GUHEM NASA ile aynı sahnede

GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu, Türkiye’nin de üyesi olduğu Asya Pasifik Uzay İşbirliği Organizasyonu (APSCO) ve Birleşmiş Milletler Uzay İşleri Ofisi (UNOOSA) işbirliğiyle Birleşmiş Milletler Uzayın Barışçıl Amaçlarla Kullanımı Komitesi (COPUOS) toplantıları kapsamında düzenlenen “Gelecek Nesil İçin Uzay Farkındalığı” sempozyumuna konuşmacı olarak katıldı. Türkiye’nin uzay ve havacılık temalı ilk interaktif eğitim merkezi olan GUHEM, uzay konusunda uluslararası alanda düzenlenen en prestijli organizasyonlardan biri olan APSCO sempozyumunda ABD’den NASA, Birleşik Krallık’tan National Space Academy ve Çin’den Beijing Space Camp gibi önemli kurumlarla aynı sahnede yer aldı. GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu “Popüler Kültürün Uzaydaki Tarihi ve Etkisi” temasıyla düzenlenen sempozyumunun ilk oturumuna konuşmacı olarak katıldı. GUHEM hakkında bilgiler veren Mirahmetoğlu, katılımcılara GUHEM’in vizyonu ve merkezdeki çalışmalar hakkında bilgiler verdi. GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu, "Merkezimizde uzay ve havacılıkla ilgili eğitim hedefli 154 interaktif düzenek yer alıyor. Merkezimizin ilk katında havacılık sergisi bulunuyor. Bu katta havacılık üzerine eğitim almış bilim iletişimcilerimiz anlatımlar gerçekleştiriyorlar. "Uzay Katı" olarak adlandırılan ikinci katta ise astronomi alanında uzman bilim iletişimcilerimiz ziyaretçilerimize atmosfer olayları, güneş sistemi, gezegenler ve galaksilere ilişkin bilgiler sunuyorlar. GUHEM Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise en iyi 5 merkezinden biri olarak çalışmalarını sürdürüyor” dedi. Konuşmasında Türkiye’nin Milli Uzay Programı’ndan da bahseden GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu, bu kapsamda Türkiye Uzay Ajansı (TUA) yakın ilişkiler kurduklarını dile getirdi. GUHEM’in özellikle Milli Uzay Programı’nda yer alan uzay farkındalığı ve insan kaynağının geliştirilmesi hedefiyle hizmet ettiğini belirten Mirahmetoğlu, “GUHEM gelecek nesillerimize uzay, havacılık ve teknoloji konularında bilgiler aktararak çocuklarımıza ilham vermeyi hedefliyor. Merkezimizde özellikle çocuklarımızın uzay konusunda farkındalığını artırarak ilerde bu alanda meslekler seçmesini hedefliyoruz. Böylece ülkemizin uzay çalışmaları konusunda başarılı işlere imza atacağına eminiz. Sizleri de merkezimizde ağırlayarak bilgi ve deneyimlerinizden faydalanmak istiyoruz” diye konuştu. APSCO Dış İlişkiler ve Hukuk İşleri Genel Direktörü Aisha Jagirani moderatörlüğünde düzenlenen panelde Halit Mirahmetoğlu’nun yanı sıra APSCO Genel Sekreteri Ferhat Fikri Özeren, NASA Bilim Program Yöneticisi Adriana Ocampo Uria, National Space Academy Yöneticisi Prof. Dr. Anu Ojha Obe, Beijing Space Camp Genel Müdürü Wang Wenhua da konuşmacı olarak yer aldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.