Hava Durumu

#Ticaret Bakanlığı

Yeni Marmara Gazetesi - Ticaret Bakanlığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ticaret Bakanlığı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ticaret Bakanlığı Damping ve Sübvansiyona Karşı! Haber

Ticaret Bakanlığı Damping ve Sübvansiyona Karşı!

Bu adımlar, uluslararası ticarette haksız rekabetin önlenmesine yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.     Damping ve Sübvansiyona Karşı Alınan Önlemler -   Mevcut Önlemler:   Halihazırda 126 adet dampinge ve sübvansiyona karşı önlem uygulanmakta. -   Devam Eden Soruşturmalar:   15 üründe 26 adet nihai gözden geçirme ve 3 üründe 6 adet damping soruşturması sürdürülüyor.     Önlemlerin Süresi ve Yeniden Değerlendirme -   Önlemlerin Süresi:   Dampinge karşı önlemler, yürürlüğe giriş tarihlerinden veya son gözden geçirme soruşturmasının sonlandığı tarihten itibaren 5 yıl sonra yürürlükten kalkıyor. -   Yeniden Değerlendirme Süreci:   Yerli üreticilerin başvurusu üzerine, önlemin sona ermesiyle dampingin ve zararın devam edeceği iddiası doğrultusunda, gerekli şartların sağlanması halinde nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor.     Güncel Soruşturma Örneği -   Paslanmaz Çelikten Boru İthalatı:   Çin ve Tayvan menşeli "paslanmaz çelikten boru" ithalatı konusunda yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemin gözden geçirilmesine yönelik olarak nihai gözden geçirme soruşturması başlatıldı.     Katılım ve Süreç -   Katılım:   Soruşturmaya taraf olarak katılmak isteyenlerin, belirtilen süreler içerisinde Ticaret Bakanlığı'na başvurmaları gerekiyor. -   Mevcut Önlemin Süresi:   Soruşturma tamamlanana kadar mevcut dampinge karşı önlem yürürlükte kalacak.     Bakanlık Açıklaması -   Haksız Rekabete Karşı Koruma:   Bakanlık, firmaların haksız rekabete karşı korunması noktasında ithalat politika araçlarının kullanımını etkin bir şekilde sürdüreceğini belirtiyor. Bu önlemler, yerli üreticilerin haksız rekabet ve dampingli ithalatın zararlarından korunmasını hedefliyor ve uluslararası ticarette adil bir rekabet ortamının sağlanmasına katkıda bulunuyor. HABER:HANDAN EFE

Ticaret Bakanlığı'ndan tüketiciyi aldatan dijital platformlara ceza Haber

Ticaret Bakanlığı'ndan tüketiciyi aldatan dijital platformlara ceza

Ticaret Bakanlığı, tüketicilere mağduriyet yaşatanlara 166 milyon TL ceza uygulandığını duyurdu. Bakanlığın konuya ilişkin açıklaması şu şekilde: "Ticaret Bakanlığı olarak, vatandaşlarımızı mağdur edebilecek her konu değerlendirilerek gerekli incelemeler ivedilikle başlatılmaktadır. Bu kapsamda, 2023 yılı içerisinde Bakanlığımıza tüketicilerimiz üzerinden ulaşan TV yayını, kişiye özel film, dizi, belgesel, komedi, spor vb. yayın ve içerik hizmeti sunan dijital abonelik platformları hakkındaki şikayetler ile ilgili olarak incelemeler başlatılmıştır. Bu kapsamda; ilgili kuruluşlara Bakanlığımızca 166 milyon TL tutarında idari para cezası düzenlenmiştir. Bakanlık Müfettişlerince yapılan denetimlerde, dijital platformlara abone olan tüketicilerin talep ve onayları alınmaksızın sözleşmelerinin yenilendiği, tüketicilerin rızası dışında kredi kartlarından para tahsil edildiği, abonelikten çıkmak isteyen tüketicilerin isteklerinin süresi içerisinde yerine getirilmediği, haksız bir şekilde ücret alınmaya devam edildiği, eksik iade ücreti ödenerek tüketicilerin mağdur edildiği tespitlerine yer verilmiştir. HAKSIZ TAHSİLAT VE İADE SÜREÇLERİNDEKİ MAĞDURİYETE 166 MİLYON TÜRK LİRASI CEZA UYGULANDI Söz konusu haksız tahsilat ve iade süreçlerinde tüketicilere yaşatılan bu ve benzeri ihlaller dolayısıyla dijital abonelik platformlarına Bakanlığımızca 166 milyon TL tutarında idari para cezası düzenlenmiştir."

Reklam Kurulu'ndan 92,5 milyon liralık ceza Haber

Reklam Kurulu'ndan 92,5 milyon liralık ceza

Reklam Kurulu tüketiciyi aldatanlara yılın ilk 11 ayında 92,5 milyon Türk Lirası ceza uyguladı. Ticaret Bakanlığı'nın açıklaması şöyle; "Reklam Kurulu tarafından bu ayki toplantıda görüşülen 176 adet dosyadan 153'ü mevzuata aykırı bulunurken, söz konusu reklam ve ticari faaliyetler hakkında durdurma cezası ile birlikte toplam 16.7 Milyon Türk Lirası idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir. Böylelikle, yılın ilk 11 ayında Kurul tarafından toplam 1.838 adet dosya hakkında görüş ve değerlendirmelerde bulunulmuş olup, aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama olduğu tespit edilen 1.623 adet dosya hakkında durdurma cezasının yanı sıra toplam 92.5 Milyon Türk Lirası idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir. Kurul'un 339 sayılı toplantısının ana gündem konusunu indirimli satış reklamları ile sağlık beyanı içeren reklamlar oluşturdu. Özellikle Kasım ayında gerçekleştirilen ve "Efsane Kasım İndirimleri", "Şahane Cuma İndirimleri" gibi isimlerle adlandırılan, çok sayıda üründe çeşitli oranlarda indirimlerin yapılacağının ilan edildiği indirimli satış kampanyaları, Reklam Kurulu tarafından yakından takip edilmekte, tüketicileri aldatan, yanıltan, gerçekte olduğundan daha fazla indirim yapılıyormuş algısı oluşturan indirimli satış reklamları ve uygulamaları hakkında idari yaptırımlar uygulanmaktadır. "Kasım İndirimleri" Adı Altındaki Reklamlara 2.7 Milyon Türk Lirası İdari Para Cezası Uygulandı! Bu kapsamda, artık elektronik ticarette geleneksel hale gelen "Kasım İndirimleri"ne ilişkin reklamlar başta olmak üzere indirimli satış reklamları Reklam Kurulu tarafından inceleme altına alınmış olup bu ay Kurul gündemine intikal eden 16 adet indirimli satış dosyası hakkında durdurma cezası ile birlikte toplam 2.7 Milyon Türk Lirası idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir. Bu doğrultuda, önümüzdeki süreçte de Reklam Kurulu tarafından söz konusu indirimli satış kampanyalarına ilişkin denetimler devam edecektir. Diğer taraftan, mevsimsel değişikliklerle birlikte tüketici sağlığına yönelik dönemsel reklamların ön plana çıktığı görülmekte, bu minvalde, takviye edici gıdalar ve kozmetik ürünleri gibi doğrudan tüketicilerin kullanımına yönelik ürün reklamları da Kurul tarafından titizlikle takip edilmekte ve incelenmektedir. Bu kapsamda, olası faydaları hakkında tüketicileri yanıltan, kamu sağlığını bozucu nitelikte, mevzuata aykırı bulunan reklamlar hakkında idari yaptırımlar uygulanmaktadır."

Junioshow 14-16 Kasım'da kapılarını açacak Haber

Junioshow 14-16 Kasım'da kapılarını açacak

 Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde KFA Fuarcılık organizasyonunda düzenlenen Junioshow, dinamik yapısıyla sektör temsilcilerine uluslararası pazarların ve yeni ticaret bağlantılarının yolunu açıyor. BTSO öncülüğünde KFA Fuarcılık tarafından BEKSİAD, UTİB ve UHKİB destekleriyle gerçekleştirilen Junioshow Bursa Uluslararası Bebe, Çocuk Hazır Giyim & Çocuk İhtiyaçları Fuarı, 19. kez kapılarını açmaya hazırlanıyor. Bursa Uluslararası Fuar Merkezi’nde 80’e yakın ülkeden yaklaşık 1.500’e yakın yabancı alıcının ziyaret etmesi beklenen fuar, toplam 30 bin metrekarelik alanda düzenlenecek. Bu yıl fuarda firmalar 2024 - 2025 yılı bebe çocuk trendlerini belirleyen ürünlerini ziyaretçilerin beğenisine sunacak. “JUNİOSHOW SEKTÖRÜN İHRACATINA İVME KAZANDIRACAK” BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’deki bebe çocuk hazır giyim üretiminin yüzde 50’den fazlasının Bursa’da gerçekleştirildiğini söyledi. Sektörde 4 bine yakın firmanın faaliyet gösterdiğini ve toplamda 80 bin kişiye istihdam sağlandığının bilgisini veren İbrahim Burkay, BTSO olarak sektörün üretim ve ihracat potansiyelini güçlendiren önemli projelere imza attıklarını kaydetti. 43 ÜLKEDEN 11 BİNİ AŞKIN YABANCI ZİYARETÇİ Ticaret Bakanlığı destekleriyle sektöre dönük 4 UR-GE projesini hayata geçirdiklerini ve bu çerçevede bugüne kadar 24 alım heyeti faaliyeti düzenlediklerini belirten Başkan Burkay, “Bu heyetlerle 43 ülkeden 11 bini aşkın yabancı alıcı ağırlarken, firmalarımızın toplamda 42 bin iş görüşmesine imkan sağladık. Tüm bu görüşmeler firmalarımızın ihracat yolculuklarına önemli katkılar sağladı.” dedi. Bebe - çocuk konfeksiyonu sektöründe hayata geçirdikleri UR-GE projeleriyle Junioshow’u yeni bir vizyonla yeniden Bursa’ya kazandırdıklarını ifade eden BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Sektörün uluslararası düzeyde en önemli buluşmalarından biri olan Junioshow, kısa sürede önemli bir gelişim kaydetti. Bugüne kadar yerli ve yabancı on binlerce ziyaretçiyle gerçekleştirdiğimiz Junioshow, KFA Fuarcılık organizasyonunda firmalarımızın yeni sezon ürünlerini sergiledikleri stantlardan trend alanlarına, sektör profesyonellerinin ve modaya yön veren isimlerin katılımıyla düzenlediğimiz seminerlere kadar birçok yeniliğe ev sahipliği yapıyor. Kasım ayında düzenleyeceğimiz Junioshow’da rekor sayıda yabancı alıcı ağırlamayı hedefliyoruz. Başta Ticaret Bakanlığımız olmak üzere, fuarımızı destekleyen BEKSİAD, UTİB ve UHKİB’e teşekkür ediyor, fuarımızın sektörümüz, kentimiz ve ülkemiz adına şimdiden hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum.” diye konuştu. Öte yandan Junioshow çerçevesinde 14 Kasım tarihinde ikili iş görüşmeleri organizasyonu düzenlenecek. Junioshow ayrıca trend alanları, seminerler ve daha birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak.

48 ay taksit, yüzde 80 kredi desteği! Otoda 'kampanya' rüzgarı Haber

48 ay taksit, yüzde 80 kredi desteği! Otoda 'kampanya' rüzgarı

Otomobil sektöründe rüzgar tersine döndü. Ticaret Bakanlığı'nın fahiş fiyat ve stokçuluğa ilişkin denetimleri sonuç verdi. Sıfır ve ikinci el otomobilde satışlar artarken, bayiler ise kampanyalara başladı. Peki oto piyasasında fiyat düşüşleri devam eder mi? Yeni kampanyalar neler? İşte piyasaya dair merak edilenler... CNN Türk'te yer alan habere göre  48 AY TAKSİT YÜZDE 80 KREDİ DESTEĞİ Sıfır ve ikinci el otomobilde aylar sonra ibre tersine döndü. Sıra bekleme ve stokçuluk ortadan kalktı. Hatta bayiler 48 aya kadar taksit, yüzde 80 kredi desteği gibi kampanyalar yapmaya başladı. Buna bağlı olarak sıfır ve ikinci el otomobilde fiyatlar düşüşe geçti. PİYASADA KREDİ, TAKAS DESTEĞİ Sektör Temsilcisi Sercan Oktay konu ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı; "Bayiye gidildiğinde araç bulamama 3-5 ay sıralar artık sona erdi. Onun yerini şu anda kampanyalar ve indirimler aldı. Piyasada 'stokçu' diye tabir ettiğimiz bir kitle vardı. Bayiden aldıkları araçları üzerine fiyat koyarak son kullanıcıya satıyorlardı. Ticaret Bakanlığı'nın almış olduğu önlemlerle birlikte piyasada güzel bir rahatlama yaşandı. Fiyatlar yerine oturdu diyebiliriz. Buna paralel olarak kampanyalar fiyatlarda indirimler gibi olumlu hadiseler yaşanıyor. Son olarak kredi desteği olsun takas desteği olsun gibi olumlu şeyler yaşanıyor. YIL SONUNA DOĞRU İNDİRİMLER SÜRER Mİ? İndirim bugüne kadar yaşandı. Kanunlar yürürlüğe girdiğinden beri piyasada yüzde 20 indirim yaşandı. Yıl sonuna kadar bir yüzde 10 daha yaşanır. Biz bu sıfırda yaşanan indirimleri ikinci ele de yansıttı. Burada bir araç var 1 milyon 400'den 1 milyon 200'e indi. Bunun gibi bütün araçlarımızda indirim oldu" İŞTE EN AVANTAJLI DÖNEM Öte yandan konuyla ilgili beklentilerini milliyet.com.tr'ye anlatan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı: "İMAS Derneği olarak yaz sezonu ortasında yaptığımız yazılı ve sözlü mülakatlarda sıfır araçta yaşanan bollaşma ve Ticaret Bakanlığı'mızın piyasa düzeni ve ayrıca fiyat istikrarına dair attığı etkili adımlar neticesinde kayıt dışı ticaretin sektörden el çekeceği, fiyat dengelerinin pandemi öncesi hale geri geleceği ve yıl sonunda sıfır araçta ciddi indirimler ve kampanyalar düzenleneceğinden sık sık bahsetmiştik. 'YÜZDE 15 İNDİRİMLER GÖRÜYORUZ' Geldiğimiz noktada bayilerin kendi bünyelerinde sıfır ya da çok uygun faiz oranlı kredi imkanları sunduğu ya da 'e varan ciddi indirimler uyguladığını görüyoruz. Dikkat çekici ve avantajlı olan kampanyalar ise sunulan krediler ve fiyat düşüşleri. BAYİLERDEN UYGUN KREDİ TEKLİFİ! Banka kredisine ulaşmanın güç olduğu ve yüksek faizler talep edilen ortamda bayilerin sunduğu uygun faizli krediler, otomobil almak isteyen vatandaşlarımız için önemli bir avantaj. Öte yandan kredi kullanmadan otomobil almayı düşünen vatandaşlarımız da cazip fiyat indirimlerini değerlendirerek otomobil sahibi olabilirler. İLANLARDAKİ ARTIŞIN SEBEBİ NE? E-ticaret platformlarında toplam vasıta sayısında bir artış görülse de bu kategorilerde kiralık araçlar, deniz araçları hatta atv gibi pek çok farklı motorlu taşıt paylaşılmaktadır. Dolayısı ile otomobil sayısında artış görülse de asıl kayda değer artış motosiklet ve ticari araç alanında görülmektedir. Bunun başlıca sebebi 6+6 yönetmeliğinin ticari araç ve motosikletleri kapsamamasından dolayı bu alanlara kayan yönelimdir. Ancak talebin oldukça düşük olması sebebiyle bu durum fiyat ve piyasa dengelerine etki edecek düzeyde değildir. İKİNCİ EL ARACINI SATIP SIFIR ARAÇ ALMAK MANTIKLI MI? 2024 model araçların gelecek olması sebebiyle, 2023 araç stoğunu eritmek adına kampanyaların yıl sonuna kadar süreceği kanaatindeyiz. Hatta kampanyalar yeni yılın ilk birkaç ayında da sürebilir. Sonraki süreçte döviz kuru, enflasyon gibi sebeplerle fiyatlarda bir miktar yükselişler görebiliriz. Dolayısı ile hem sıfır hem de ikinci el araçta mevcut fiyat düşüşleri ve cazip kampanya ortamı, otomobil almak isteyen vatandaşlarımızın değerlendirebileceği avantajlı bir dönem olacaktır."

Ticaret Bakanlığı: Zeytinyağında ihracat kısıtlaması uzatıldı Haber

Ticaret Bakanlığı: Zeytinyağında ihracat kısıtlaması uzatıldı

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada yükselmeye devam ettiği görülen dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının yurt içi tüketici fiyatlarına olan olumsuz etkisinin devam etmesi nedeniyle yeniden bir değerlendirme yapıldığı belirtildi. 1 Ağustos 2023 tarihinden itibaren uygulanmak üzere 1 Kasım 2023 tarihine kadar dökme veya varilli zeytinyağı ihracatına yönelik ilave tedbirlerin yürürlüğe konulduğu belirtildi. Bakanlığın açıklamasında ambalajlı ve kutulu zeytinyağı ihracatına yönelik uygulanan herhangi bir tedbirin bulunmadığı da hatırlatıldı. Zeytinyağı ihracatında kilogram başına 20 Cent/ABD Doları kesint Her türlü dökme ve varilli zeytinyağı ihracatında kilogram başına 20 Cent/ABD Doları kesinti yapılması hususunu düzenleyen Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair 7391 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı, 19 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Avrupa'da zeytin rekoltesi azaldı, fiyatlar arttı Bakanlık, Avrupa'da kurak geçen yılın ardından bu sezon zeytin rekoltesinin artacağı tahmin edilmekle birlikte, zeytinyağı üretiminin geçmiş sezon ortalamalarının çok altında kalmaya devam edeceği beklendiğinden, halihazırda yüksek seyreden dünya zeytinyağı fiyatlarındaki artışın devam ettiğinin gözlemlendiğini belirtti. Türkiye'deki üretim kayıpları dikkate alındı Bakanlığın açıklamasına göre bu sezon Türkiye'de üretimin "yok yılı" kaynaklı olarak azalmasının yanı sıra Türkiye'nin birçok bölgesinde zeytinin çiçek açma dönemindeki olumsuz iklim şartlarından dolayı yaşanan; üretim kayıpları, dünyada artan zeytin yağı fiyatlarında herhangi bir gerilemenin olmayacağı dikkate alındı. Türkiye'deki tedbirler bir süre daha devam edecek Bakanlığı göre, artan dış talebin devam edeceği dikkate alındığında, iç piyasada tüketici refahı ve fiyatları bakımından arz yönlü sıkıntılara mahal verilmemesini teminen, ürün rekoltesindeki gelişmelerin bir süre daha takip edilerek, dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yönelik olarak uygulanan tedbirin bir süre daha devam ettirilmesi ihtiyacı hasıl oldu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.