Hava Durumu

Faydası saymakla bitmiyor

Yer altından birçok zorluğa rağmen çıkarılan kilin birçok faydası bulunurken, köylünün ise adeta ekmek kapısı oluyor.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2023 14:00
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2023 14:00
Kaynak: İHA
Faydası saymakla bitmiyor

İlçeye uzaklığı 16 kilometre olan Mutubey köyü sakinleri Killik mevkiinde yer altından kil çıkartıyor. Köylülerin kazma küreklerle yerin yaklaşık 3 metre altından bin bir zorlukla çıkardıkları kilin faydası ise saymakla bitmiyor. Özellikle cilt temizliğinde ve saç temizliğinde sıklıkla kullanılan kil, kansızlık ve demir eksikliği çeken kadınlar tarafından ise şifa niyetiyle yenilerek tüketiliyor. Köy sakinleri bu alanın değerlendirilerek ekonomiye kazandırılmasını istiyor. 

Çıkartması bir hayli zor 
Köy Muhtarı Daim Danişment, insan gücüyle kilin çıkartılmasının zor olduğunu ifade ederek, “Bu kilin özelliği çok. Şampuan olarak kullanılınca saçta kepek yapmıyor. Maske olarak kullanılıyor. Bazı bayanlar yiyor. 2-3 metre toprağın altından çıkartıyoruz ama fazla değerlendiremiyoruz. Buranın değerlendirilmesini istiyoruz. Rağbet çok ama çıkartması zor. 100-200 kilo kil çıkartmak için en az bir gün uğraşıyorsun. Buradan götürüp satanlar var. Burası en az 150 yıllık. Buranın asıl kaşifi Veli Kılavuz, o çıkartıp at arabası ve eşek arabasıyla götürüp köylerde satarlardı” dedi. 

“Ekonomiye kazandırılmasını istiyoruz” 
Köy sakini Mustafa Doğan, kilin ekonomiye kazandırılmasının gerektiğini söyleyerek, “Kil çıkartıyoruz. Kilden maske yapıyorlar, saç dökülmesine iyi geliyor. Vitamin eksikliği nedeniyle kadınlar yiyorlar. Birçok faydası var. Rağbet oluyor. Çıkartması biraz zor. Ekonomiye kazandırılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. 

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.