Hava Durumu

EYT'liler dikkat: 1 TL dahi kaldıysa maaş yatmayacak!

Türkiye ikinci tur seçimlere hazırlanırken EYT'lilere önemli bir uyarı geldi. Hala maaşını almayan EYT'lilere uyarılarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram '1 TL eksik olsa emekli olamazlar' dedi. Peki bu ikinci tur seçimleri öncesi staj düzenlemesi gelir mi?

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2023 10:30
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2023 10:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenimarmaragazetesi.com/
EYT'liler dikkat: 1 TL dahi kaldıysa maaş yatmayacak!

Türkiye ikinci tur seçimlere hazırlanıyor. Emekli olacakların en çok beklediği  konulardan birisi de staj başlığı... Staj süreleri EYT'den sayılabilir mi? Bununla ilgili ilerleyen süreçte bir çalışma olur mu? Ekonomist Muhammet Bayram merak edilenleri cevapladı.

Bayram açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Staj konusu EYT döneminde çok fazla gündeme geldi, bazı çevreler mağdur olduklarını ilan ettiler ama staj konusu sosyal güvenlik sisteminin geneli ile ilgili bir durum. EYT dışında değerlendirilmelidir.

'SADECE 99 ÖNCESİNİ KAPSAYAMAZ'

Bizim sistemimizde staj çalışanları normal çalışan olarak görülmüyor. Eğitimlerinin bir kısmını stajda geçiriyorlar ve eğitim statüsündeler. Ben iş kanununda değişiklik beklemiyorum.

'KISA VADEDE OLABİLECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM'

Eğer staj sürelerinin emeklilikten sayılması için bir kanun çıkarılacaksa bu geneli bağlayacak bir kanun olmalıdır. Kısa vadede ben böyle bir çalışma olabileceğini düşünmüyorum. Böyle bir duyumum da yoktur.

EYT'LİLER HANGİ YOLU İZLEMELİ?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) e-Devlet'i verimli kullanıyor. Kendi e-Devlet'iniz ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na giriş yaptığınız zaman ne kadar eksik gününüz var, ne kadar ödenmemiş borcunuz var bunu görebiliyorsunuz. Emekli olabilmek için şartları taşıyıp taşımadığınızı e-Devlet üzerinden görebiliyorsunuz.

'1 TL EKSİK DAHİ OLSA EMEKLİ OLAMAZLAR'

Kişiler gerekli kontrolleri sağlayarak mağdur duruma düşmeyeceklerdir. Biz buna göre hareket etmelerini tavsiye ediyoruz.

1 TL dahi eksik prim ödemeleri olsa kişilerin emekli olamayacağı için bu kontrolleri sağlamaları önem arz ediyor.

EKSİK SÜRELER İÇİN NE TÜR BORÇLANMALAR VAR?

Askerlik borçlanması kişilerin askerlik yaptığı süre kadar bir prim borçlanması hakkı tanıyor. Burada kişilere göre değişmekle birlikte 450 gün ile 540 gün arası bir prim borçlanması ile erkek çalışanlar yararlanabiliyor.

ASKERLİKTEN SONRA ÇALIŞAN KİŞİ DE YARARLANABİLİYOR MU?

Askerlikten sonra işe başlamış olan çalışanların askerlik borçlanması yapmaları halinde işe giriş tarihleri de yatırdıkları gün kadar geriye çekilecektir. Bu kapsamda birçok çalışan EYT kapsamında olup emekli olma hakkını elde etmiştir.

'TUTARLAR ASGARİ ÜRETE ENDEKSLİ'

Hanımlar için ise doğum borçlanması toplamda 3 çocuk için her çocuk başına toplamda 720 gün borçlanma şeklindedir. Doğum borçlanmaları için ödenecek tutarlar asgari ücrete endeksli durumdadır. Asgari ücret artırılmadan önce kişilerin borçlanma yapması lehlerine olacaktır."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.