Hava Durumu

BUMKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ülfet Öztürk: “STEM TEMELLİ EĞİTİM METODU UYGULANMALI”

Bursa Mühendis Kadınlar Derneği (BUMKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ülfet Öztürk, Türkiye’nin tek Kadın Mühendis Derneği olan BUMKAD’ın çalışmalarını anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 17.06.2023 13:05
Haber Güncellenme Tarihi: 17.06.2023 13:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenimarmaragazetesi.com/
BUMKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ülfet Öztürk:  “STEM TEMELLİ EĞİTİM METODU UYGULANMALI”

HABER / BÜŞRA ÇAKIR

   On ’da Son Nokta Programının konuğu olan Ülfet Öztürk, Science (Fen Bilimleri) Technology (Teknoloji) Engineering (Mühendislik) ve Mathematics (Matematik) kelimelerinin bileşimi olan ve bu temel dört disiplini içine alan STEM temelli eğitimin, ilkokul çağından itibaren Türkiye’de de uygulanması gerektiğini vurguladı. UNESCO tarafından 23 Haziran tarihinin Dünya Kadınlar Günü olarak belirlendiğine dikkat çeken Ülfet Öztürk, 2022 yılında “Güçlü Kadın Güçlü Gelecek” temasıyla yapılan etkinliklerin, bu yıl “Sürdürülebilir 100 Yıl için Mühendislikte Kadın” teması ile devam edeceğini söyledi. 23 Haziran’da Podyum Park’ta yapılacak organizasyonu da anlatan ve davette bulunan Ülfet Öztürk önemli açıklamalarda bulundu.

    Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu On’da Son Nokta Programının konuğu olan Ülfet Öztürk, Her yıl 23 Haziran tarihinde UNESCO’nun himayesinde kutlanan Dünya Kadın Mühendisler Günü öncesinde gerçekleştirecekleri konferans ve dolu dolu etkinlikle ile ilgili açıklamalarda bulundu.Bursa Mühendis Kadınlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Endüstri Mühendisi Ülfet Öztürk, “BUMKAD, 22 Temmuz 2019 tarihinde resmi olarak 7 kurucu üyemiz ile faaliyetlerine başlatılmıştır. BUMKAD bugün 87 üyesi, 8 kurumsal üyesi ve 3 fahri üyesiyle, Türkiye’nin potansiyel lider kadınlarını yetiştirmek, kendini gerçekleştirme yolculuğunda hayatlarına dokunmak hedefiyle yoluna devam etmektedir” dedi.Mühendis kadınların Türkiye sanayisine katkısını arttırmak, kadınları iş hayatındaki rekabetçi koşullara karşı güçlendirmek, yüksek yetkinlik seviyesine ulaşmasını sağlamak ve mühendislik okuyan kadınların sektöre hazır bir şekilde girmesini misyon olarak üstlendiklerini dile getiren BUMKAD Başkanı Ülfet Öztürk çalışmalarıyla ilgili olarak, “Türkiye’nin tek kadın Mühendis Derneği olarak Sosyal sorumluluk değil, toplumsal zorunluluk olarak gördüğümüz gönüllü çalışmalarımızda tüm projelerimizin sürdürülebilir kalkınma hedeflerini desteleyecek temelde oluşturulması öncelikli konumuzdur. Bu kapsamda 4 yıllık yaşam döngümüzde 4 önemli projemizi hayata geçirdik. ‘Kutup Yıldızım Menti&Mentorluk’ projesi , ‘Dönüşüm Bugün’ , ‘Genç Mimozalar’ ve ‘Toplum5.0’.  Bununla beraber Turkishwin Milyon Kadına Mentör hareketinin bir paydaşıyız. Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın Bakanlık ve UNESCO tarafından destekli UPSHIFT programında mentörlük desteği veriyoruz. Özellikle kız çocuklarımızın STEM alanına yönlendirilmesi konusunda okullarımızda Geleceğin Meslekleri seminerlerini gönüllü olarak veriyoruz” diye konuştu.

Türkiye’de ‘Dünya Kadın Mühendisler Günü’nün kutlanmasına da öncülük ettiklerini dile getiren BUMKAD Başkanı Ülfet Öztürk, “2014 yılında WomenSocietyEngineer (WES) oluşumunun Birleşmiş Milletler ile masaya oturarak 2016 yılında kabul ettirmiş olduğu 23 Haziran Dünya Kadın Mühendisler Günü’nün Türkiye’de konferans olarak kutlanmasına önderlik etmiş bulunmaktayız. Kadın Mühendislerimize farkındalık yaratmak, günün anlam ve öneminin herkes tarafından bilinmesi sağlamak amacı ile Türkiye’de bir ilk ve tek olan bu konferansı gerçekleştiriyoruz. 2022 yılında “Güçlü Kadın Güçlü Gelecek” teması ile yapmaya başladığımız konferansımız 2023 yılında tam gün olarak gerçekleşecektir. Bu yıl “Sürdürülebilir 100 Yıl İçin Mühendislikte Kadın” teması ile gerçekleşecek konferans 5 ana oturumdan oluşmaktadır.  Cumhuriyetimizin 2. Yüzyılında daha sürdürülebilir bir dünya ve Türkiye için neler yapmalıyız, kadın mühendislerin yetkinlikleri neler olmalı, teknoloji alanında kadın mühendisler nasıl yükselir, geleceğin yetkinlikleri nelerdir konularının konuşulacağı konferansımız, tüm kadınlara ilham verecek iki önemli konuğumuzun katılacağı İlham Veren Kadınlar paneli ile son bulacak. Konferans katılımcılarımız, Bursa sanayisine yön veren ana sanayi, tedarikçilerimiz, işbirliği içinde olduğumuz sivil toplum kuruluşları, proje paydaşlarımız, lise ve ortaokul öğrencilerimiz olarak çeşitliliği yüksek katılımcı profilimizden oluşmaktadır. Konferansımızın gerçekleşmesini sağlayan ana sponsorlarımızEra Grup Alüminyum ve TMMPRESS ile 6 destek sponsorumuz olan Nilüfer Belediyesi, Orhan Holding, Omsen Mühendislik, Mosbo İnşaat, Yılser Metal, Ritim Yönetim ve Danışmanlık ile Sirenna Marine firmalarına ve hediye sponsorumuz LenaNaturel’e teşekkür ederiz” dedi.

BUMKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ülfet Öztürk, geçtiğimiz yıl yayımlanan raporlarda, Gelecek dönemde 1 milyon yeni mesleğin ortaya çıkacağını ve tüm bu mesleklerin %75 'nın STEM temelli olacağının da açıklandığını kaydederek.  2023 yılında Türkiye de 1 milyon stem alanında çalışacak iş gücüne ihtiyaç olduğunu bu işgücünü sağlayacak havuzdaki yetkinliklerde halen %31 lik bir açık olduğunu da sözlerine ekledi. Ülfet Öztürk, bu açığın kapanmadığını ifade ederek, STEM temelli eğitim müfredatı ve uygulamasına biran önce geçilmesi gerektiğini anlattı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.