Hava Durumu

“PKK Sizi Tükürüğü İle Boğar” Sözü Başkanlıktan Etti

Van İl Seçim Kurulu, DEM Parti Belediye Başkan Adayı Abdullah Zeydan’ın seçilme yeterliliği olmadığına ve mazbatanın en yüksek ikinci oyu alan adaya verilmesini kararlaştırdı.

Haber Giriş Tarihi: 02.04.2024 21:04
Haber Güncellenme Tarihi: 02.04.2024 21:16
Kaynak: İHA
“PKK Sizi Tükürüğü İle Boğar” Sözü Başkanlıktan Etti

Türkiye 31 Mart’ta Mahalli İdareler Genel Seçimleri için sandık başına gitti. Bu çerçevede seçimlere olan itirazlar da devam ediyor. İtirazlar kapsamında Van Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan seçimlerde oyların yüzde 55,48’ini alan DEM Partili Abdullah Zeydan birinci, oyların 27,15 alan AK Partili Abdulahat Arvas ise ikinci sırada tamamladı. Ancak Zeydan’ın memnu hakları seçimden hemen önce mahkeme kararıyla alındı.

"PKK sizi tükürüğünde boğar" ifadelerini kullanmıştı
Abdullah Zeydan, 2016 yılında Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından "PKK sizi tükürüğünde boğar" sözlerinden dolayı ve katıldığı bir eylemden ötürü “örgüte yardımdan” 5 yıl, “örgüt propagandası yapmaktan” ise 3 yıl 1 ay 15 gün toplamda 8 yıl hapis cezası verilmişti.

8 yıllık cezası yinelendi
Zeydan hakkında verilen hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu. Fakat Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın kararına karşı çıkarak Zeydan’ın 8 yıllık cezasını yineledi. Zeydan’ın cezaevinde bulunduğu süre göz önünde bulundurularak serbest bırakılmasına karar verildi.

Zeydan’ın memnu haklarını geri alındı
Abdullah Zeydan'ın yasaklı haklarının da mahkeme tarafından iade edilmesinin ardından, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Zeydan'ın belediye başkan adaylığı başvurusunu kabul etmişti. Ancak savcılık, 29 Mart tarihinde hakların iadesi kararına itiraz etti ve mahkeme de itirazı yerinde buldu. Bu durumda Zeydan’ın memnu haklarını geri aldı.

Mazbata Abdulahat Arvas’a verildi
Mahkemenin kararı üzerine Van İl Seçim Kurulu da Zeydan'ın seçilme yeterliliğinin olmadığına hükmederek, mazbatanın en çok oy alan ikinci sıradaki aday olan AK Partili Abdulahat Arvas’a verilmesine karar verdi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.