Hava Durumu

Belediye Başkanı Turgay Erdem On Medya’da Konuştu: “NİLÜFER’DE YAPACAĞIMIZ DAHA ÇOK HİZMET VAR”

 Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, pandemi süreci ve ekonomik kriz başta olmak üzere, depremin de getirdiği olumsuzluklara rağmen söz verdikleri hizmetlerin yüzde 90’nını yaptıklarını vurgulayarak, özellikle çocuklar, gençler, kadınlar ve engellilere yönelik önemli hizmetleri başardıklarını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2024 12:03
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2024 12:03
Kaynak: BÜŞRA ÇAKIR ADALI
Belediye Başkanı Turgay Erdem On Medya’da Konuştu:  “NİLÜFER’DE YAPACAĞIMIZ DAHA ÇOK HİZMET VAR”

 Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, pandemi süreci ve ekonomik kriz başta olmak üzere, depremin de getirdiği olumsuzluklara rağmen söz verdikleri hizmetlerin yüzde 90’nını yaptıklarını vurgulayarak, özellikle çocuklar, gençler, kadınlar ve engellilere yönelik önemli hizmetleri başardıklarını söyledi. Zor bir dönemde başarılı olduklarını savunan Turgay Erdem, 2019-2024 yılları arasında yaptıkları çalışmaları On Medya’da masaya yatırdı.

   On Medya ekranlarında yayınlanan Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu On ’da Son Nokta Programının konuğu olan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, “Vatandaşlar bisze vizeyi yeni nesil belediyecilik projelerimize inandığı için verdi. Pandemi, ekonomik kriz, depremin getirdiği tüm olumsuzlukları ekleyince zor bir dönemdi. Bunu kabul ediyoruz. Buna rağmen bizçocuklar, gençler, kadınlar ve engelli bireylere yönelik bir yolculuğa çıktık. Nilüfer’de bu dönem yeni nesil belediyecilik anlayışıyla hizmet ürettik. Yani klasik belediyecilik anlayışının ötesine geçerek, yaşadığımız çağımızın ihtiyaçlarını karşılayacak bir hizmet anlayışıyla çalıştık.Kalıplaşmış belediyecilik hizmetleriyle yetinmeyip, insanı mutlu edecek fiziki, sosyal ve kültürel altyapıyı sağlamak, zamanın değişen ihtiyaçlarına cevap vermek ve bunu yaparken de özellikle yeni neslin, yani çocuk ve gençlerin ihtiyaçlarını karşılayıp onları geleceğe hazırlayacak hizmetler üretmek istedik. Çerçeveyi böyle çizince yaklaşan bir gıda krizine karşı ata tohumlarını yaşatmak ve tarımsal üretimi desteklemek de bizim işimiz, iklim krizine karşı toplumda farkındalık yaratmak da bizim işimiz, çocuk ve gençleri teknoloji çağına hazırlamak da bizim işimiz, kültürel-sportif faaliyetler de bizim işimiz. Kadına yönelik şiddetin arttığı bir dönemde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik eğitim çalışmaları yapmak da bizim işimiz. Biz bütün bu alanlarda etkin çalışmalar yürüttük.Yeni nesil için, Çocuk ve gençleri geleceğe hazırlayan yatırımlara önem veriyoruz. Bu dönem her mahallede bir kreş açma hedefimiz doğrultusunda 23 Nisan Mahallesi'nde ve Çamlıca’da kreşler açtık. Nilüfer Belediyesi Yüksek Öğrenim Kız Öğrenci Yurdu'nu hizmete açtık. Üniversite gençliğinin merkezi Görükle’de Nilüfer Gençlik Evi hizmete açtık. Yurt yetersizliği ve kiraların yüksekliği nedeniyle barınma sorunu yaşayan yüzlerce üniversite öğrencisine barınma desteği verdik. Kırsaldaki çocuk ve gençlerin eğitim hayatlarına katkıda bulunmak amacıyla fiber altyapısı olmayan 14 mahalleyi internet altyapısına kavuşturarak, bölge halkına sınırsız ve ücretsiz internet olanağı sağladık. Çocuk ve gençleri geleceğe hazırlamak için Yapay Zekâ Eğitim Seferberliği başlattık. 2 adet kodlama atölyesi kurduk ve burada özellikle kırsaldaki çocuklara 3 boyutlu yazıcı, kodlama ve ahşap modelleme eğitimleri verdik. Merkeze uzak olan mahallelerdeki çocuklara yönelik gerçekleştirilen “Nilüfer’in Çocukları Sanatla Büyüyor” projesi kapsamında yaz ve kış dönemlerinde çocuklara çeşitli sanat eğitimleri verildi. Misi’de çocuklara bir sanat mekânı kazandırdık. Eskiden kahvehane olarak kullanılan binayı yeniden düzenleyip “Sanat Kahvesi ”ne dönüştürdük ve burada çocuklara yönelik sanat eğitimleri başlattık. Nilüfer’de çocuklarımız için 400’ün üzerinde park kazandırdık” dedi.

Çözüm odaklı belediyecilik hedeflediklerini ve bundan da önemli mesafeler kat ettiklerini ifade eden Turgay Erdem,  “Toplumun tüm kesimlerine sahip çıkarak değişen ihtiyaçları karşılamak ve eşitsizlikleri gidermek adına çözüm üretirken, bazen görev tanımında olmayan işler de yapıyoruz. Örneğin pandemi dönemi maske bulamayan vatandaşlarımız için belediyede bir maske üretim atölyesi kurup ücretsiz maske dağıttığımız gibi, deprem bölgesine konteynerkent, aşevi ve hatta okul kazandırdığımız gibi.Pandemi döneminde sağlık hizmetlerine duyulan ihtiyaç artarken birinci basamak sağlık hizmetinden mahrum olan mahallelerimize aile sağlığı merkezleri kazandırdık. Belediyemize ait arsaları tahsis ederek hayırsever desteğiyle inşa edilen Demirci, Balat, Kızılcıklı ve İhsaniye aile sağlığı merkezlerini İl Sağlık Müdürlüğü’ne tahsis ederek buralarda sağlık hizmetlerinin başlatılmasını sağladık. Aynı şekilde ilçemizdeki okul eksiğini gidermek için de yer tahsisi ve yatırımcı desteği sağlama gibi girişimlerle çözüm üretmeye çalışıyoruz.Çözüm odaklı projelere bir diğer örnek de Sosyal Girişimcilik Merkezi. İşsizlik ortamında sosyal fayda yaratacak yenilikçi iş fikirleri olan ama nasıl yol alacağını bilemeyen girişimcilere destek vermek için bu merkezi açtık. 2020 yılında açılan Nilüfer Sosyal Girişimcilik Merkezinde girişimcilere destek veriliyor ve sosyal girişimcilikle ilgili farkındalığın artırılması için faaliyetler sürdürülüyor. Ekonomik krizin ağırlığı altında ezilen vatandaşlara destek olmak amacıyla Karakış Destek Paketi kapsamında; öğrencilere kırtasiye yardımı, yoksul ailelere Halkkart desteği, erzak, çocuk bezi ve mama desteği gibi çalışmalar yürüttük ve Dayanışma Marketi açtık. Okullarda beslenme desteği çalışmasını başlattık, üniversite öğrencilerine burs ve ulaşım desteği uygulaması başlattık” diye konuştu.

Göreve geldiklerinde her yıl için bir tema belirlediklerini de bildiren Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, ilk yıl için Tarım, ikinci yıl için İklim, üçüncü yıl için tasarım yılı yaptıklarını anımsatarak, bu yılın temasını da önümüzdeki günlerde belirleyeceklerini kaydetti. İklim ve Tarım konusunda yaptıkları önemli çalışmaları anlatan Turgay Erdem; toprak etütlerini gerçekleştirdiklerini, gıda merkezi oluşturduklarını, Nilüfer’in 9 bölgesinde konteyner kurarak Nilüfer Bostan Mağazaları açtıklarını belirtti. Tarım konusunda yapılan çalışmaları detaylandıran Turgay Erdem, “Bütün dünyanın yaklaşan bir iklim krizi ve ona bağlı olarak bir gıda krizinden söz ettiği ve sağlıklı gıdaya ulaşmanın giderek zorlaştığı bir dönemde, kırsal kalkınma, yerel tohum, ekolojik tarım gibi konularda farkındalık yaratacak çalışmalara ağırlık verdik ve sağlıklı gıdanın hem üretimi, hem de tüketiciye ulaştırılması yönünde adımlar attık. Yerel ve sürdürülebilir tohumları bulmak, saklamak, üreterek çoğaltmak ve dağıtarak yaygınlaştırmak için başlatılan çalışmalar sonucunda 600 çeşidi envantere alınmış yaklaşık 850 çeşit tohum, Tohum Kütüphanesine kazandırıldı.Tohum Takas Şenliklerinde 120.500 paket ata tohumu dağıtıldı.Fide Bizden Ürün Sizden kampanyasında 1.330.000 fide dağıtıldı. Kompost ünitesi açıldı. Nilüfer Bostan satış noktaları açıldı. Tarımsal Analiz Laboratuvarı açıldı. Hasanağa Gıda Merkezi açıldı. Tıbbi Aromatik Bitki İşleme Merkezi yapımı sürüyor. Güneş enerji tarlamız var. Biz ilaçsız tarımı da teşvik ettik. Tarım devlet tarafından da teşvik edilmelidir. 19 bin hektar alanda çiftçilerimiz tarımla uğraşıyor. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile protokol imzalayıp, raporlar düzenledik” dedi.

   İklim ve çevre konusunda da duyarlı olduklarının bir kez daha altını çizen Turgay Erdem, bu konuda yapılan çalışmalar hakkında da önemli bilgiler verdi. Erdem, “İnsanlığı bekleyen iklim krizine karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla 2022 yılını İklim Yılı ilan ettik. Bu kapsamda karbon ayak izimizin azaltılması için bir eylem planı hazırlandı. Karbon ayak izimizin azaltılmasında park ve yeşil alanların artırılması ve bisiklet yolu ağımızın genişletilerek halkın bisiklet kullanımına teşvik edilmesi önemli hedeflerimiz arasında. 15,672 km bisiklet yolu yaparak Nilüfer’deki bisiklet yolu ağını toplam 171,406 km’ye çıkardık. 104.867 metrekare alanda 57 park, 26 koşuyolu yaparak ilçedeki park sayısını 379’a, koşu yolu sayısını 121’e çıkardık. 12 bin metrekare alanda ağaçlandırma çalışması yapıldı.Kompost kültürünü yaygınlaştıracak çalışmalar başlatıldı. Budama atıklarını Dönüştürme Merkezi açıldı.Kamu binalarında alternatif enerji kaynaklarının kullanılmasına yönelik çalışmalar başlatıldı. BeşevlerJimnastik Salonu çatısına kurulan güneş enerjisi santrali ile yıllık 34.70 kwh, Ürünlü Kent Bostanlarına kurulan santral ile de yıllık 6.284,60 kwh üretim gerçekleştirildi. İbrahim Yazıcı Stadyumu ve Halkevi binası gibi belediyeye ait 12 hizmet binası ile Güngören Mahallesi’nde de güneş enerjisi santrali kurulmasına yönelik çalışmalar devam ediyor” diye konuştu.

   Büyükşehir Belediyesi ile yaşanan LED ekranların sökülmesiyle ilgili kriz konusunda da bilgi veren Turgay Erdem, 16 adet LED ekranda ticari faaliyet yapmadıklarını anımsatarak, “Biz bu ekranları halkı bilgilendirme amacıyla kullanıyorduk. Kendi parselimizde kurduğumuz, reklam amaçlı olmayan bir çalışmaydı. Büyükşehir Belediyesinin üslubu kötü oldu. Kent estetiğine uymuyor bahanesine sığınıyorlar, kendi reklamları duruyor. Bu çelişkili bir durum. Bir gece habersiz gelerek, elektrik kesintisi de yapmadan LED ekranları söküp almışlar. Burada iyi ki bir vatandaşımıza kötü bir şey olmadı. Kamu zararı da söz konusu. Mahkemeye başvurduk, hodri meydan diyoruz” dedi. Kaçak yapılarla ilgili spekülasyonlara da değinen Turgay Erdem, “Nilüfer 25 yıllık bir ilçe, kaçak konut sıkıntısı yok. Sadece tarım alanlarına kurulan kaçak sanayi ile mücadele ediyoruz. Biz kaçak sanayi yapanların arazilerinin hazineye iradı konusunda teklif verdik. Yasalaşmasını bekliyoruz. Resmi yazışmalar yapıp, çevik kuvvetten izin alarak ancak üç dört kaçak sanayi yıkabiliyoruz. O süreçte başkaları yapılıyor. Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediyesi ile birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Kaçak konut yok ama kaçak sanayi çok var. Bu sadece Nilüfer Belediyesinin çözebileceği sorun değil. Biz zaten tespit ettiğimiz kaçak sanayiyi yıkıyoruz. İmar Barışı meselesi de çelişkili. Yan yana iki bina var, birisi bir yıl önce imar barışından yararlanmış, diğeri yapmamış. Biri resmi, diğeri kaçak sayılıyor. Mücadeleyi hep birlikte yapmalıyız” dedi.

Nilüfer’de yapacakları daha çok hizmet olduğunu savunan Turgay Erdem, kendisiyle birlikte aday adayı olan 13 partili arkadaşını da kutladığını dile getirerek, buna rağmen kendisini şanslı gördüğünü söyledi. Erdem, yeni dönemde, pandemi ve ekonomik kriz nedeniyle erteledikleri spor tesisleri, sosyal tesisler ve kültür tesislerini tamamlamayı hedeflediklerini açıklayarak, hizmet ve yatırımları devam ettireceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: BÜŞRA ÇAKIR ADALI

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.