Hava Durumu

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yapılan ihracat rakamı 1 milyar doları aştı

Doğu Karadeniz Bölgesi'nden 2023 yılı Ocak-Eylül döneminde yapılan ihracat rakamı 1 milyar doları aştı.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2023 10:59
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2023 10:59
Kaynak: İHA
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yapılan ihracat rakamı 1 milyar doları aştı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği'nden (DKİB) alınan bilgiye göre, 2023 yılı Ocak-Eylül döneminde Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 1 Milyar 31 Milyon 873 Bin 835 dolar tutarında ihracat gerçekleşirken, ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 6 artış yaşandı. Bölgeden gerçekleşen ihracatın 784 Milyon 581 Bin doları Trabzon, 164 Milyon 931 Bin doları Rize, 47 Milyon 771 Bin doları Artvin ve 34 Milyon 588 Bin doları ise Gümüşhane ilinden yapılırken, ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine göre Trabzon'dan gerçekleştirilen ihracatta yüzde 12, Artvin'den gerçekleştirilen ihracatta yüzde 7 artış yaşandı. Madencilik ürünleri ihracatındaki düşüşe bağlı olarak Rize'den gerçekleştirilen ihracatta yüzde 6, Gümüşhane'den gerçekleştirilen ihracatta ise yüzde 30 oranında düşüş görüldü. En fazla ihracat gerçekleştirilen sektörler ise 391 Milyon 101 bin 752 dolar ile Fındık, 167 Milyon 894 Bin 476 dolar ile Su Ürünleri ve Hayvancılık Mamulleri, 157 Milyon 927 Bin 196 dolar ile Yaş Meyve Sebze, 112 Milyon 392 Bin 29 dolar ile Maden ve Metaller, 31 Milyon 726 Bin 324 dolar ile Kimyevi Maddeler ve Mamulleri olarak sıralandı.

İhracat yapılan ülke sayısı artıyor

Bölge illerinden 135 farklı ülkeye ihracat yapılırken, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; Rusya Federasyonu, İtalya, Gürcistan, Almanya ve Çin Halk Cumhuriyeti oldu. Bu ülkelerden Rusya Federasyonu'na yapılan ihracatta yüzde 26, İtalya'ya yapılan ihracatta yüzde 42, Gürcistan'a yapılan ihracatta yüzde 6 ve Almanya'ya yapılan ihracatımızda yüzde 2 artış yaşandı.

İhracat yapılan ülkelerden Fas, İran, Finlandiya, Malezya ve Endonezya'ya yapılan ihracatta önemli oranda artış yaşanırken, geçtiğimiz yılın aynı döneminden farklı olarak başta İzlanda, Myanmar (Burma), Togo ve Madagaskar olmak üzere 13 farklı ülkeye daha ihracat gerçekleştirildi.

İhracatçıların sorunları

Konuyla ilgili açıklama yapan DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, yurtdışı pazarlardaki enflasyonist baskıların yol açtığı talep daralmasına dikkat çekti. Kalyoncu "Ülkemiz tarafında ise enerji ve girdi maliyetlerine yapılan yüksek oranlı zamların yol açtığı ihraç maliyetlerindeki artışlar ihracatçımızın rekabet imkanını yok etmiş ve rakip ülkeler eşdeğerinde fiyat verilememesi nedeniyle, bir çok müşteri daha düşük fiyatların olduğu ülkelere yönelmiştir. İhracatçılarımızın finansmana erişimde yaşadığı sorunlar, rakip ülke fiyatlarından kredi kullanılamaması önümüzdeki dönemde ihracat performansımızı daha da düşürecektir. Bunun için özellikle reeskont kredilerinde acilen daha da iyileştirme yapılması, vade yapılarının uzatılması ve döviz cinsinden de kredi kullanımına imkan sağlanması hususunda yetkililere çağrıda bulunmak istiyoruz. Bunun yanında ihracatımıza sıçrama yaptıracak, ihracatçıya rekabet imkanı kazandıracak yeni destek tedbirlerinin de ivedilikle uygulamaya konulması ihracat camiamızın en büyük beklentisidir" dedi.

Trabzon'da ihracatçılar olarak yatırım yapacak yer bulamadıklarından da yakınan Kalyoncu "İlimizde şu anda yatırımcı yatırım yapacak arsa bulamamakta bu durum da ilin ekonomi ve ihracatını olumsuz etkilemektedir. İhracata dönük sanayide yatırım yeri olmaması, yeni Organize Sanayi Bölgeleri üretilmemesi ve 2019 yılında Endüstri Bölgesi olarak Resmi Gazetede ilan edilen Arsin Yatırım Adası inşaatına hala başlanılmaması Trabzon ekonomisi için tehlike canlarının çalmasına neden olmaktadır. Bu durum hem yatırımcının hem de nitelikli eğitimli nüfusun şehir dışına göçüne sebebiyet vermektedir. Aynı şekilde Trabzon'da sanayi üretiminin geliştirilmemesi, ihracatımızın da var olan üstünlüklerimiz ölçeğinde gelişmesini engellemektedir. Bu nedenle, Trabzon'un siyasilerinden kanaat önderlerinden ivedilikle bu soruna el atarak çözüme kavuşturmalarını beklemekteyiz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.