Hava Durumu

Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin: “İLAÇ SEKTÖRÜNDE DE TOGG HAMLESİ GEREKİYOR”

On’da Son Nokta Programının konuğu olan Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, sektörün sorunları ve sağlık sistemine yönelik önemli bilgiler verdi.

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2023 12:47
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2023 12:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenimarmaragazetesi.com/
Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin: “İLAÇ SEKTÖRÜNDE DE TOGG HAMLESİ GEREKİYOR”

HABER / FATMA ÖZTÜRK

Tedavi edici değil, önleyici sağlık sisteminin uygulanması gerektiğine dikkat çeken Okan Şahin, Türkiye’nin dışa bağımlı ilaç sorununun, TOGG’da olduğu gibi ilaç sektöründe de ciddi bir atılımla giderilebileceğini söyledi. Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu On’da Son Nokta Programının konuğu olan Okan Şahin, ilaç sektöründe yaşanan sıkıntı ile ilgili olarak çarpıcı açıklamalarda bulundu. “Yurt dışına bu kadar bağımlı olmamalıyız. İlaçta etken ve yardımcı maddelerde Türkiye’de üretilmelidir. İlaç sektöründe dünya ortalaması yıllık 2 milyar dolar. Ancak bir ilaç üretildiğinde bunun getirisi 20 milyar doları aşıyor. Türkiye’nin yıllık ilaç pazarı ise 5,5 milyar dolar. Yurt dışına bağımlılık azaltılmalıdır. Savunma Sanayinde; otomotiv sektöründe olduğu gibi ilaç sektöründe de TOGG örneğindeki gibi hamle gerekiyor. Aksi halde, ilaçta yaşanan, sağlıkta yaşanan sorunlarımız azalmaz” diye konuştu.

Enflasyon ve Döviz kurunun sürekli artmasının, ilaçta sabit kur uygulamasının Türkiye’de birçok ilacın zaman zaman bulunmamasına, sağlık sisteminde de krizler oluşmasına yol açtığını anlatan Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin, Kasım 2022 Şubat 2023 arasında yaşanan ilaç krizinin Cumhuriyet tarihimizin en önemli ilaç sorunu olduğunu söyledi. İlaçta sabit kurun 10,75 avroya çıkmasıyla, sorunun kısmen çözüldüğünü ama tamamen giderilmediğini vurgulayan Şahin, sürekli yükselen döviz kurunun geldiği 22 lira seviyesinde ilaç tedarik edilmesi durumunda da vatandaşların, hastaların ilaçlarını şimdikinin iki üç misli fiyata alma gibi sıkıntısı çıkacağını açıkladı. Enflasyon, asgari ücret, zamlar konusunda da önemli olanın enflasyon karşısında alım gücünün yükselmesi olduğunu belirten Okan Şahin, bu süreçlerden eczacılarında olumsuz etkilendiğini ifade etti. Kredilerle, hatta birkaç kredi birden çekerek ayakta durmaya çalışan eczacıların, sermayeye ihtiyacı olduğunu, son dönemde de kredilerin durdurulduğunu kaydeden Okan Şahin, “Sektörün sıkıntıları da böylelikle büyümektedir. Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifleri gibi örgütlenme talep ettik. Ancak bu kabul edilmedi. Devlet destekli sermayeye, kredilere ihtiyacımız var. Bursa’da son bir yılda 30 eczacı arkadaşımız ya kapatmak, ya devretmek zorunda kaldı. Avro sabit kuruna yapılan zamlar, dolar avro kurunun yükselmesi, enflasyon arasındaki bağlar ilaç sektörünü, sağlık sektörünü ve eczacıları da olumsuz etkilemektedir” dedi.

İlaçta yaşanan sıkıntıların, sahte ilaç piyasasının doğmasına, bazı sahtekârlıkların ortaya çıkmasına neden olduğunu vurgulayan Okan Şahin, vatandaşları bu konuda uyararak, ilaçlarını sadece eczanelerden almalarını istedi. ABD, Avrupa, Japonya, Çin ve Hindistan’ın, reel döviz kurundan ihracat yapmak istediğini bildiren Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin, “Mesela Türkiye’ye 10 ilaç satacağına, Avrupa’da bir ülkeye bir tane sattıklarında daha fazla kâr ettiklerini söylüyorlar. Bu da başta kanser olmak üzere, birçok ilacın ülkemize gelmesine mani oluyor. Kısa vadede ortada bir çözüm bulunmalıdır. Örneğin, insülin ilacının haftada, ayda bir yapılanı var. Ama biz ülke olarak günlük yapılan insülin ilacını ancak alabiliyor, hastalarımıza bunu veriyoruz. Kanser ilaçlarında da durum buna benzer biçimde ortaya çıkıyor. Kasım, Şubat döneminde neredeyse 3 ilaçtan irisi yoktu. Şimdi 7 ilaçtan birisi bulunmuyor” diye konuştu.

SMA hastaları için, tüm sağlık sektörü için geçerli olan tedavi edici değil, önleyici sağlık sisteminin gelmesini isteyen Okan Şahin, Küba Sağlık Sisteminin dünya çapında, belgesellere, haberlere konu olup, bilinmesine rağmen, ABD, Avrupa, Japonya hegemonyasındaki ilaç sektörü piyasası nedeniyle, kabul görmediğini anlattı. Şahin, buna rağmen sağlık bakanlığının özellikle kanser hastalığı tedavisi için Küba ile ortak çalışabileceğine dikkat çekti.

6 Şubat’ta yaşanan asrın felaketinde deprem bölgesine 21-22 eczanelik yardım tırı gönderip, seyyar eczaneler kurduklarını ifade eden Şahin, bölgeye yardım, destek ve hizmetlerin sürdüğünü bildirdi. Türkiye’de artan diplomalı işsizler ordusuna Eczacılık Fakültesi mezunlarının da eklendiğini vurgulayan Okan Şahin, “Türkiye’de gerekli olan 33 bin eczacı iken, kayıtlı 45 bin eczacı var. Ve her yıl 4 bin 5 bin eczacı daha mezun veriliyor. Devlet Planlama Teşkilatı yeniden kurulmalı. İhtiyaç ile mezunlar arasındaki çelişkiler giderilmelidir. Biz yeni kurulacak hükümeti bekliyoruz. Sorunlarımızı, dosyalar hazırlayarak sağlık bakanlığına, ilgili bakanlıklara ileteceğiz. Çözüm yollarını da bu dosyalarda kendilerine sunacağız. Söylediğim gibi, Milli Savunma Sanayiinde, Otomotiv sektöründe olduğu gibi ilaç sektöründe de TOGG benzeri bir hamle gerekiyor. Sadece ilaç üretmek değil, etken ve yardımcı ilaçları da üretip, ihraç edebilmeliyiz” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.