Hava Durumu

Antalya, Kütahya, Kocaeli, Aydın, Adana, Mersin, Karaman, Kilis, Kayseri ve Osmaniye'de yangın! Kara yolu ulaşıma kapatıldı

Türkiye'nin dört bir yanından yangın haberleri gelmeye devam ediyor. Osmaniye, Kayseri, Mersin ve Adana'daki yangın haberlerine bugün Antalya, Aydın, Kocaeli, Kilis, Karaman ve Kütahya'dan gelen haberler de eklendi. Mersin Silifke'de çıkan yangın nedeniyle çift yönlü ulaşıma kapatılan Mersin-Antalya kara yolu, ekiplerin müdahalesi sonucu alevlerin etkisinin azaltmasıyla yeniden trafiğe açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 29.07.2021 19:19
Haber Güncellenme Tarihi: 29.07.2021 19:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenimarmaragazetesi.com/
Antalya, Kütahya, Kocaeli, Aydın, Adana, Mersin, Karaman, Kilis, Kayseri ve Osmaniye'de yangın! Kara yolu ulaşıma kapatıldı

Son iki gündür birçok ilde meydana gelen orman yangınlarıyla mücadele ediliyor. Dün, Osmaniye, Kayseri, Adana ve Mersin'de farklı noktalarda çıkan orman yangını haberlerine bugün Muğla, Antalya, Aydın, Kütahya, Kilis, Karaman ve Kocaeli'den gelen haberler de eklendi.

MUĞLA'DA BİRÇOK İLÇEDE YANGIN DEVAM EDİYOR

Muğla'nın dört ilçesinde alevler yükseliyor. Marmaris, Bodrum, Köyceğiz ve Milas'taki orman yangınları hızla büyüdü. Alevlerin yerleşim yerlerine ve otellere yaklaştığı öğrenildi. Bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi.

ANTALYA'DA İKİ İLÇEDE YANGIN!

Antalya'nın Alanya ilçesi ve Gündoğmuş ilçesinde ormanlık alanda yangın çıktı. Alanya'nın Yeniköy Mahallesi ve Gündoğmuş'un Ortakonuş Mahallesi'ndeki yangına havadan ve karadan çok sayıda ekip müdahale ediyor. İki ayrı noktada çıkan yangınların kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

ALANYA1

DİDİM'DE MAKİLİK ALANDA YANGIN

Aydın'ın Didim ilçesi Efeler Mahallesi Tekağaç mevkisindeki yerleşim yeri yakında bulunan makilik alanda yangın çıktı. Bölgeden dumanlar yükseldiğini gören çevredekiler, durumu itfaiye ekiplerine bildirdi.

Bölgeye itfaiye ekiplerinin yanı sıra Orman Genel Müdürlüğüne bağlı arazözler de sevk edildi. Ekipler, yangına müdahale ediyor.

KÜTAHYA

Kütahya'nın Emet ilçesinde Samrık köyü yakınlarındaki karaçam alanında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı çok sayıda ekip sevk edildi.

Yangının kontrol altına alınması için çalışmalar sürüyor.

KOCAELİ'NDEKİ YANGIN KONRTOL ALTINA ALINDI

Kocaeli'nin Derince ilçesi Yenikent Mahallesi mevkiinde öğle saatlerinde ormanlık alanda yangın çıktı. Alevleri gören vatandaşlar, durumu itfaiyeye bildirdi. Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılan alevlere itfaiye ve orman ekipleri ve iş makineleriyle müdahale edildi. Polis ekipleri de söndürme çalışmalarına katıldı. Yaklaşık 1 saatlik çalışmayla yangın kontrol altına alındı. Bölgede itfaiye ekipleri soğutma çalışması yaptı.

Yaklaşık 30 dönümlük alanın zarar gördüğü yangının çıkış nedeninin belirlenmesi için çalışma başlatıldı.

OSMANİYE'DE YANGIN YAYILDI

Merkeze bağlı Kazmaca köyü Tülüce mevkisindeki ormanlık alanda dün çıkan ve rüzgarın etkisiyle Sarpınağzı köyü ile Kadirli ilçesi Karatepe köyüne kadar yayılan yangına müdahale sürüyor.

Havadan helikopter ve uçak ile karadan da arazözlerle müdahale edilen yangın bölgesinde ekipler, iş makineleriyle de yol açma çalışması sürdürüyor.

Yerleşim yerlerine yakın olan yangın nedeniyle Kazmaca, Sarpınağzı ve Kadirli ilçesindeki Karatepe'de bazı evler tedbir amaçlı boşaltıldı.

OSMANİYE2

Kadirli Kaymakamı Ahmet Arık ile Kadirli Belediye Başkanı Ömer Tarhan da yangın bölgesinde incelemelerde bulundu.
Başkan Tarhan, yangınla mücadele eden orman işçisi ve itfaiye ekiplerine de yemek ve içecek ikramında bulundu.

MERSİN

Mersin'in Silifke ilçesi Boğsak mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye yönlendirilen ekipler, alevlere havadan ve karadan müdahale ediyor.

KARA YOLU ULAŞIMA KAPATILDI

Yangın nedeniyle çift yönlü ulaşıma kapatılan Mersin-Antalya kara yolu, ekiplerin müdahale ettiği alevlerin bu mevkide etkisini azaltmasıyla yeniden trafiğe açıldı.

Boğsak'taki kamp alanları ve 2 mahalledeki bazı evler tedbir amaçlı boşaltıldı.

İLÇEDE FARKLI BİR NOKTADA İKİNCİ YANGIN ÇIKTI

Silifke Kaymakamı Namık Kemal Nazlı Boğsak'ın yanı sıra ilçenin Işıklı Mahallesi'nde de yangın çıktığını söyledi.

Nazlı, "Boğsak ve Işıklı olmak üzere ilçemizdeki 2 noktada yangına müdahale ediyoruz. Boğsak mevkisindeki İmamuşağı ile Işıklı mahallelerindeki bazı evlerimizi tedbir amaçlı boşalttık. Yangını en kısa sürede kontrol altına almak için mücadelemizi sürdürüyoruz." dedi.

İlçe Emniyet Müdürlüğünün toplumsal olaylara müdahale araçlarının (TOMA) da destek verdiği yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

İKİ İLÇEDE DAHA YANGIN

Öte yandan Bozyazı'daki yangın kontrol altına alınırken Aydıncık'taki yangına ekiplerin müdahalesi sürüyor.

Aydıncık ile Gülnar ilçesi arasında yer alan Pembecik Mahallesi'ndeki kızılçam ormanında dün çıkan yangını söndürmek için bölgeye gönderilen ekipler, sabah saatlerine kadar alevlere karadan müdahale etti. Şiddetli rüzgar nedeniyle yangına müdahalede güçlük çekilen bölgeye, çevre illerden de takviye ekipler yönlendirildi. Söndürme helikopterleri de sabahın ilk ışıklarıyla bölgede çalışmaya başladı.

Ekiplerin müdahalesi sürerken alevler, Yenikaş Mahallesi'ndeki yerleşim yerlerini ve seraları tehdit etmeye başladı.

Bazı evlere sıçrayan yangın nedeniyle mahalle tedbiren boşaltılıyor. Bazı vatandaşlar da kendi imkanlarıyla su dolu kovalarla evlerindeki yangına müdahale ederek ekiplere yardımcı oluyor.

Mahalle sakinlerinden Halim Yavaş, sabah saat 05.00 sıralarında kuvvetli rüzgarın etkisiyle yangının mahallelerine yaklaştığını anlattı. Yarım saat içerisinde mahalledeki tüm vatandaşları tahliye etmeye çalıştıklarını aktaran Yavaş, "Yaşadıklarımız tarif edilemez, korku var, can var, mülk var. Biz burada kıt kanaat geçinen insanız. Kendi çabalarımızda çiftçilik yapan insanlarız. Çok zor yani, anlatmak mümkün değil." dedi.

BOZYAZI'DAKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Bozyazı ilçesinde dün başlayan ve gece saatlerinde kısmen kontrol altına alınan orman yangını, sabah tekrar alevlendi. Ekiplerin gün boyu süren çalışması sonucu bu bölgedeki yangın, saat 16.30 sıralarında kontrol altına alındı. Yanan bölgede soğutma çalışmalarına başlandı.

Aydıncık ve Bozyazı ilçelerinde dün başlayan yangın nedeniyle bölgedeki bazı evler tedbiren boşaltılmıştı.

ADANA

Adana'nın Aladağ ilçesi Boztahta Mahallesi'ndeki ormanlık alanda gece saatlerinde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda arazöz, iş makinesi ve yer ekibi sevk edildi.

EVLER BOŞALTILDI

Rüzgarın da etkisiyle şiddetini arttıran yangın nedeniyle bazı evler tedbir amaçlı boşaltıldı. Ekiplerin müdahale ettiği yangını kontrol altına alma çalışması sürüyor.

ADANA VALİSİ ÇALIŞMALARI TAKİP ETTİ

Adana Valisi Süleyman Elban, Kozan ilçesindeki yangın bölgesinde incelemesinin ardından Aladağ ilçesi Boztahta Mahallesi'ndeki söndürme çalışmalarını takip etti.

Boztahta Mahallesi'nde yangında mahsur kalan 10 kişinin kurtarılma çalışmalarını da takip eden Elban, burada yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

"Adana'mızın birçok yerinde maalesef yangın var. Allah’a şükür herhangi bir can kaybı ya da yaralanma hadisesi söz konusu değil. Ekiplerimiz yangın bölgelerinde canhıraş bir çaba içerisindeler. Temennimiz en kısa sürede yangının kontrol altına alınması. Hemşerilerimizin güvenlik, barınma, iaşe gibi konularda hiçbir sıkıntısı olmayacak, vatandaşlarımızın zarar görmemesi ve yangının bir an evvel kontrol altına alınabilmesi için her türlü tedbiri alıyoruz."

Vali Elban, yeniden Aladağ'daki yangın bölgesine giderek, söndürme çalışmalarını inceledi.

Yangının saat 03.00 civarında başladığını hatırlatan Elban, gece bölgeye gittiğinde rüzgarın da hızıyla alevlerin yayıldığını gördüğünü söyledi.

Tedbiren boşaltılan mahallelerle ilgili de bilgi veren Elban, şöyle devam etti:

"Yangın bölgesinde 3 tane mahalleyi boşalttık. Burada da evlerimizde hasar var, hayvanlarımızda zarar olan, telef olan hayvanlarımız var, ahırlarımızda yananlarımız var. Allah'a şükür tek tesellimiz burada da bir can kaybı ya da yaralanma söz konusu değil. Burada da müdahalemiz çok yoğun şekilde devam ediyor. Zaten hemen barajın dibindeyiz hem havadan yangın söndürme helikopteri, uçakları hem de karada arkadaşlarımız yoğun şekilde çalışıyorlar. Kamu kurum ve kuruluşlarımızın hepsinden arazözler, iş makineleri de getirdik. Dolayısıyla burada yangın henüz kontrol altına alınmış diyemeyeceğiz ancak endişe edeceğimiz boyutlarda da değil, çok şükür."

"ŞU AN İÇİN GÖZALTI SÖZ KONUSU DEĞİL"

Elban, gazetecilerin yangınlarla ilgili gözaltı olup olmadığı yönündeki sorusuna, "Şu an için gözaltı durumu söz konusu değil. Çok yönlü konuyu araştırıyoruz. Değişik ihtimaller var, en yüksek ihtimal elektrik kontağından. Elektrik tellerinin kopma ihtimali daha kuvvetli gözüküyor ancak şu an için kesin bir bulgu ya da değerlendirme yok. Şu an tek odaklandığımız şey yangının söndürülmesi. O söndürüldükten sonra muhtemelen yapılan çalışmalarda rapora bağlanıp kesin sonuç ortaya çıkar." şeklinde yanıt verdi.

KOZAN'DAKİ YANGIN SÜRÜYOR

Adana'da dün 22 noktada yangın çıktığını ve bunların 20'sinin gün içerisinde söndürüldüğünü belirten Elban, şunları kaydetti:

"Ancak dün 19.45 itibarıyla Kozan'da başlayan yangınımız devam ediyor çünkü 70 kilometrenin üzerinde bir süratle esen rüzgar var. Çok şiddetli bir rüzgar. O hem yangının hızlı yayılmasını sağlıyor hem dengesiz yayılıyor hem de öbür tarafta da araziyi kurutuyor, nemi dağıtıyor. Dolayısıyla yangının daha da şiddetlenmesine neden oluyor. Şu an orada yangın kontrol altına alınabilmiş değil. Orada 7 köyümüz risk altındaydı. Köylerin tamamını gece biliyorsunuz tahliye ettik, şu an için bir can riski gözükmüyor. Kısmen evlerimizde zarar var ancak yangın belli bir aşamada kontrol altına alındıktan sonra ancak o belli olacak."

AFAD'DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Mersin, Osmaniye ve Adana'daki yangınlara ilişkin açıklama yaptı.

Dün Mersin'in Aydıncık ilçesinde de orman yangını çıktığına işaret edilen açıklamada, yangına 1 uçak, 5 helikopter ve 97 arazözle müdahale edildiği bildirildi.

Açıklamada, Mersin AFAD İl Müdürlüğünden 3 araç ve 10 personel bölgede görevlendirildiği, ayrıca Ankara, Niğde ve Karaman'dan Mersin Valiliği ile eşgüdüm halinde 9 arazöz, 1 itfaiye aracı ve 1 su tankerinin bölgeye sevk edildiği bilgisi verildi.

Barınma ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak Aydıncık'ta 135, Gülnar'da 500 ve Bozyazı'da 60 kişilik olmak üzere toplam 695 kişilik kapasite hazırlandığı belirtilen açıklamada, hasar tespit çalışmaları amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığından 3 araç ve 6 personel görevlendirildiği aktarıldı.

OSMANİYE'DEKİ YANGINA HAVADAN VE KARADAN MÜDAHALE

Osmaniye'nin Kırmacılı köyü mevkisi ve Karacalar mevkisinde dün iki ayrı orman yangını çıktığı hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Yangınlara 1 uçak, 3 helikopter, 41 arazöz, 18 su tankeri, 20 iş makinesi, 1 JCB, 2 TOMA, 9 tır, 24 arazi aracı ve toplam 312 personel ile müdahale edilmektedir. Osmaniye AFAD İl Müdürlüğünden 1 araç ve 4 personel bölgede görevlendirilmiştir. AFAD eşgüdümünde Kilis, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay valiliklerinden bölgeye 7 su tankeri, 7 arazöz, 1 ekskavatör ve 3 itfaiye aracı sevk edilmiştir. Karacalar mevkisindeki yangın kontrol altına alınmış olup soğutma çalışmaları sürdürülmektedir. Kırmacılı köyünde yangına müdahale çalışmaları devam etmektedir. Kırmacılı köyünde bulunan evler ile Ürün ve Dombullu yaylaları tahliye edilmiş olup, yangınlardan etkilenen vatandaşlar için Osmaniye KYK Karaoğlan Yurdu tahsis edilmiştir."

ADANA'DA BİN 705 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Adana'da dün 21 alanda orman yangını çıktığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yangınlara 1 uçak, 1 helikopter, 16 arazöz, 12 su tankeri, 8 itfaiye aracı, 4 iş makinesi, 1 ekskavatör, 1 robet, 2 pikap, 5 araç ve toplam 345 personelle müdahale edilmektedir. Meydana gelen yangınlardan 7 vatandaşımız etkilenmiştir. Sağlık Bakanlığından 8 ambulans, 1 UMKE aracı ve 27 personel bölgeye sevk edilmiştir. Adana AFAD İl Müdürlüğünden 4 araç ve 18 personel bölgede görevlendirilmiştir. Kozan ilçesinden Akdam, Akarca, Salmanlı, Kızlarsekisi, Ergenuşağı ve Bağözü mahallelerinden 1680 vatandaşımızın, Aladağ ilçesinden ise 25 vatandaşımızın tahliyesi gerçekleştirilmiştir. Kozan ilçesi Kızlarsekisi, Salmanlı, Gökyüzü, Kuytucak ve Akarca mahallelerinde, Aladağ ilçesi Boztahta köyünde tahliye çalışmaları devam etmektedir."

KAYSERİ

Kayseri’nin Yahyalı ilçesindeki Aladağlar Milli Parkı'nda dün çıkan orman yangınını söndürme çalışmaları, 100 kişilik ekiple sürdürülüyor. Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk, "Şu anda çok büyük bir sıkıntı çıkmazsa yangını akşama doğru kontrol altına alacağımız kanaatindeyim" dedi.

Kapuzbaşı ve Ulupınar mahalleleri arasındaki Aladağlar Milli Parkı'nda, dün saat 11.00 sıralarında yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen alevleri görenler, jandarma ve itfaiye ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine bölgeye Yahyalı Orman Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Ormanlık alana gelen ekipler, yangını söndürmek için çalışma başlattı. Rüzgarın şiddetiyle büyüyen yangın, bugün de 100 kişilik ekiple söndürülmeye çalışılıyor. Jandarmanın ise yangının çıkış nedeniyle ilgili incelemesi sürüyor. Bölgede incelemede bulunan Yahyalı Belediye Başkanı Öztürk, "Dün saat 11.00 sıralarında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangınla ilgili Aladağlar Milli Parkı sınırlarındayız. Büyük geçmiş olsun. Cennet gibi bir ilçedeyiz. Burada itfaiye ekipleri, Orman Bölge Müdürlüğü ve vatandaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Şu anda çok büyük bir sıkıntı çıkmazsa yangını akşama doğru kontrol altına alacağımız kanaatindeyim. Bu konuda bölgede inceleme yaptık. Şu anda ne kadar alanın yandığı ile ilgili net rakam vermek doğru olmaz. Ekiplerin çalışmaları devam ediyor" diye konuştu.

SÖNDÜRÜLMEDEN ATILAN SİGARA İZMARİTİ ŞÜPHESİ

Kayseri'nin Yahyalı ilçesindeki Aladağlar Milli Parkı'nda çıkan yangına müdahale sürerken, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç bölgede incelemede bulundu. Yetkililerden bilgi alan Büyükkılıç, "Dün saat 11.00 itibari ile başladığı tahmin edilen, muhtemelen buraya gelen piknikçi kardeşlerimizin bir ihmali sonrasında atılmış bir sigara izmariti ile böyle bir olayın ortaya çıkmış olacağı ifade ediliyor. Net bilgiler yok ama bir sabotajdan bahsedilmiyor çok şükür, o manada içimiz rahat. O saatten itibaren Ulupınar’ımızın kıymetli muhtarının ve vefalı, fedakar insanlarının gayretleri ve çabasıyla yangının büyümemesi yönünde irade gösteriliyor. Daha sonraki süreçte Orman Bölge Müdürlüğümüz, Milli Parklar Müdürlüğümüz ve hemen yanı başında Develi ve Yahyalı’daki Kayseri Büyükşehir Belediyemizin itfaiye ekipleri, daha sonra merkezden gelen desteklerle birlikte söndürülmeye çalışılıyor” diye konuştu.

KARAMAN

Karaman'da ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı.

Merkeze bağlı Değirmenbaşı köyünde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.
Bölgeden dumanların yükseldiğini gören vatandaşlar, durumu itfaiye ekiplerine bildirdi.

Mersin'deki yangına müdahaleden dönen Bartın Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı 2 arazöz, söndürme çalışmalarına katıldı.

Yaklaşık 5 hektarlık alana yayılan yangın kontrol altına alınırken, soğutma çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

Olay yerine gelerek incelemelerde bulunan Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık, gazetecilere, bir vatandaşın bahçesindeki otları yakması sırasında yangının çıktığının değerlendirildiğini söyledi.

Rüzgarın da etkisiyle alevlerin yayıldığını belirten Işık, süratle yangına müdahale edildiğini ve kontrol altına alındığını, soğutma çalışmalarının ise devam ettiğini bildirdi.

Işık, Orman İşletme Şefliği, itfaiye, jandarma, AFAD ve emniyet TOMA ekiplerinin söndürme çalışmalarına katıldığını kaydetti.

KİLİS

Kilis’teki orman yangını yaklaşık 2.5 saat süren çalışmanın ardından kontrol altına alındı.

Kilis’in Demirciler ve Gülbaba köyleri arasındaki ormanlık alanda saat 14.00 sıralarında çıkan yangın, yaklaşık 2.5 saat süren yoğun çalışmalar sonucu kontrol altına alındı. Yangına Kilis ve ilçelerindeki orman işletme ve belediyelere ait itfaiye ekiplerinin yanı sıra çevre il ve ilçelerden gönderilen ekipler, vatandaşlar ve askerler de müdahale etti. Ekiplerin yoğun müdahalesi ile ilerlemesi durdurulan yangın, kontrol altına alındı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.