Hava Durumu

‘’BAL Ligi aslında bir uçurum ligidir’’

On TV ekranlarında yayınlanan ve Gazeteci/Yazar Cevat Türe’nin sunduğu Spor Gündemi programına İnegöl Orhaniyespor Kulübü Teknik Direktörü Köksal Demiral, Bursasporlu eski futbolcu Sedat Özbağ, Eski Kramponlar Platformu'nun Kurucusu Salih Fındıkkaya ve antrenör Murat Vatansever konuk oldu.

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2021 14:16
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2021 14:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenimarmaragazetesi.com/
‘’BAL Ligi aslında bir uçurum ligidir’’

Büşra ÇAKIR/ÖZEL

Köksal Demiral pandemi süreci, amatör küme ve İnegöl Orhaniyespor hakkında konuşurken ‘’Pandemi bence gençlerin önünü açtı. Pandemi olmasaydı Bursaspor, İnegölspor veya diğer takımlar gençlere bu kadar önem vermeyecekti, oynatmayacaktı. Mecbur kaldıkları için oynattılar. Sağlığın her şeyden önemli olduğunu gördük. Sürekli amatör küme başlasın diye söylentiler dolaşıyordu. Zaten bu işin başında olan insanlar bilmiyor mu amatör kümenin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi gerektiğini? Bursa’daki soyunma odalarının durumunu herkes biliyor. Küçük odaları 20-30 kişi kullanıyor. Antrenman yapalım diyoruz herkesin ateşini nasıl ölçeceğiz? Yine de insanlar oynamakta ısrar ediyor. Pandemi sürecinde pek çok sevdiğimiz kişiyi kaybettik. Mutlaka aşı olmalıyız.

Haberlerde görüyoruz şu anda koronadan dolayı hastanede yatan kişilerden her on tanesinden altısı aşı olmamış insanlardan oluşuyor. Aşıdan zarar gelmez. Orhaniyespor İnegöl’ün köklü kulüplerinden biridir. Bizim hedefimiz üst lige çıkmak. Mesudiye’de bir saha var. İnegölspor’la birlikte kullanıyoruz. Orası Orhaniyespor’a verilirse altyapımızı da kurabiliriz. O bölgedeki okullardaki çocukları oraya yönlendirebiliriz. Bir de altyapıda bu işi seven hocalarla çalışmak lazım. Altyapıları belgesiz kişilere teslim etmemeliyiz. Mesela ben İnegöl’de çocuklara güç antrenmanı, hız antrenmanı yaptıran hocalar görüyorum. Çocukları serbest bırakmalısınız. Artık Bursa’da yıldız oyuncu göremiyoruz. Çünkü eskiden çocuklar serbest bırakılıyordu. Antrenörler hemen kurallar koyuyor, yasaklar koyuyor, çocuğun önünü kesiyor. Şu anda kadromuzda çoğu oyuncu İnegöllü ama Bursa’dan veya çevreden çok yetenekli bulduğumuz oyunlar olursa şans verebiliriz. Yeter ki bizim takımımızın içinde o arkadaş grubuna uyum sağlasınlar. 

Ben başarıya aç, hedefi olan oyuncularla çalışmak istiyorum. Üst ligleri görmüş oyuncularla çalıştığınız zaman birinci kümeyi küçümsüyorlar. Futbol her yerde aynıdır ama bazı oyuncular lig seçiyor. Böyle olunca da sorun yaşıyoruz. Ben oyuncuyu isteksiz gördüğüm zaman hemen uyarırım veya idmana çıkma derim. Ben bugüne kadar hep oyuncuların yanında olmuşumdur. Benim oyuncum ve yardımcım rahat olacak. Malzemecimizin parasının gününde ödenmesini isterim. Futbolcularıma verilen sözlerin yerine getirilmesi lazım. Oyuncular kulüplerle anlaşıyor. Ondan sonra başka kulüp daha fazla verince değiştiriyor. Kulüplerde çalışan hocalar olarak hepimiz arkadaşız. Örneğin bir takımın oyuncusunu alacaksanız ilk önce o kulübün hocasını arayın, konuşun. Zaten onun arası bulunur. Amatör küme diye bir şey kalmadı. Artık yarı profesyonel oldu. Kimse parasız adım bile atmıyor. Parasız oyuncu yok. Genç takımdaki oyuncu bile para istiyor artık. Kafkasspor bir hedef koydu kendine. Kafkas’ın bu sene aldığı oyuncu grubuna bakıyorum; hedefi gören oyuncular aldı. Burada bir problem yaşayabilir. Burası BAL Ligi. Burada oyuncunun üstüne fazla gidersen oyuncu kaçar. İnşallah Kafkasspor bunun altından kalkabilir. Zor bir işin içine girdiler. Kafkas büyük bir camia ama bu işin içinde bu profesyonelliği yaşayan çok az kişi var. BAL Ligi aslında bir uçurum ligidir.

Futbolu bırakanların ligi gibi oldu orası. Üçüncü ligde olmayan paralar dönüyor burada. Biz Orhaniyespor yukarıya hedef koyduk ama altyapıyı da doldurmamız lazım. İnegölspor’dayken İnegöl-Orhaniye adında bir grubumuz vardı. 10-12 yaş grubunu İnegölspor’da kullanıyorduk.  Fakat Orhaniyespor liglerde olmadığı için orası boşalmış. Orhaniyespor belki on senedir liglerde yok, unutuldu. Orhaniyespor bu değil. Orhaniye mahalle olarak futbolu seven bir bölge. Bu yönetim işi toplarladı. İyi işler yapıyorlar. Bundan sonra Orhaniyespor’un önü açık. Hedefler var çünkü. Kurtuluşspor iyi takım yaptı. Kafkas zaten BAL Ligi’nde. Akhisar bir şeyler yapmaya çalışıyor. Birtakım hedefler konuyor. Herkes başarılı olmak istiyor ama bunun için oyuncu grubu çok önemli. Oyuncuların takımı yarıda bırakmaması lazım veya futbolculara verilen sözlerin tutulması lazım. Bizim geçen sene anlaştığımız oyuncular duruyor. Bakacağız, eksik olan bölgelere uygun oyuncu olursa alabiliriz. Bizim takımımızın kapasitesi belli. Oyuncularımızın çoğu genç. Altyapımız olmadığı için kaybolacak oyuncu olmayacak. Yani sezon sonuna kadar herkese şans gelebilir. Genç takımımız gelecek sene kurulacak. Herkes altyapı altyapı diyor ama altyapıdan çıkardığınız zaman oyuncu da artık para istiyor. İnegöl’de parasız oyuncu yok. Bursa’daki takımlar hedef küçülttüğü için bütün futbolcular İnegöl’e geliyor şu anda. Eskiden Gursu, Yenişehir, Orhangazi, Gemlik öyleydi. Gemlik İstanbul’dan bile oyuncu getirmişti. ‘’ ifadelerini kullandı.

Köksal Demiral, Orhaniyespor’un hedefleri, İnegölspor’da yaşadıkları ve teknik direktör olarak çalışma tarzından söz ederken ‘’Ben transfer yaparken yönetimle konuştuğumda öncelikle bütçeyi, hedefi soruyorum. Birinci amatör kümede oynayacak oyuncuların az çok para durumu bellidir. Bunları verip veremeyeceğimizi konuşuyoruz. Yalnız peşinatları verirken bizim haberimiz olsun diyoruz. Oyuncuyu kamçılamamız lazım. Atıyoruum bütün parayı verdikten sonra oyuncuya ne yapacağız? Nasıl koşturacağım ben bu oyuncuyu. İkide bir başı ağırır, ayağı ağırır, idmana çıkmak istemez. Bunları yaşadık. Bazı oyuncular benim kalitem belli bu parayı almadan oynamam diyor. Transfer yapılırken futbolculara verilecek paralarda taban ve tavan fiyatları belirleniyor. Futbolcuyla görüşülürken oyuncu kabul etmezse bazen bazı yöneticiler kendi cebinden karşılıyor. Ama böyle yaparak kulübün belirlediği tavan fiyatı ihlal etmiş oluyorlar. Sezon devam ederken ekstra para vermeyi kabul eden yöneticilerin yöneticiliği bıraktığı da oluyor. Ondan sonra sorunlar çıkıyor. Yöneticilerin birbirini tanıması lazım. Oradan buradan yönetici olmamalı. Çünkü adamın karakterini bilmiyorsun. Onunla bir yolculuğa çıkacaksın. İnegöl’de amatör kümedeki yöneticilerin çoğunun hedefi ileride İnegölspor’da yöneticilik yapmak oluyor. İnegölspor’da yönetici profili artık çok değişti. Biraz paran varsa zaten geliyorsun.

İnegöl’de tesislerde bir olay yaşanmış. Bir hocaya darp edilmiş. Bu olay üzerine altyapıdaki bütün hocalar birleşerek görevi bırakmış. Biz o zaman TÜFAD’da antrenör herhangi bir antrenör arkadaşımızın darp edilmesine karşıyız dedik. Hocalarımızın arkasında durduk. İnegöl’de toplantı yaptık ve hocalara çalışmalarını söyledik. Sonrasında hocalar çalışmak istemediler. Sonra beni İnegöl altyapısına çağırdılar. Sonrasında gittim. Liglerin başlamasına bir buçuk ay vardı. Bazı yaş gruplarına hocalar gerekiyordu. Sonrasında hocalar getirdik, ekibi oluşturduk. Yönetimle görüştük ve akademi yerine yerel ligde oynama kararı aldık. Oyuncularım ilk başta çekindi. Onlara orada futbol oynanıyor burada da oynanıyor fakat burada savaş var, siz İnegölspor’un oyuncususunuz dedim. Sonrasında oyuncular bizi anladı, biz onları anladık. Bütün gruplarda şampiyon olduk. U-14 yaş grubunda Zonguldak’ta Arabayatağı ile final oynayacaktık. Zonguldak ASKF bizi misafir etti ve iki rekabetçi takımın bir arada bulunmasından çok mutlu olduklarını söylediler. Final maçını 3-1 kazandık. Sonrasında oyuncularımla kutlama yapacaktık. Bana telefon geldi. Arabayatağı takımı bizi lisanssız oyuncu oynattığımız gerekçesiyle şikayet etmiş. Sonrasında hemen oyuncu listemizi kontrol ettik.

Baktık ki iki oyuncumuzun İnegöl Gençyıldızlar diye pilot takımımızın oyuncusu olduğunu gördük. Onlar da bizim oyuncularımız ama vizeleri yapılmamış sadece. Sonrasında Arabayatağı’nın itirazı kabul edildi ve onlar şampiyon ilan edildi. Hala Arabayatağı’na kırgınım bu tavırlarından dolayı. İnegölspor’da U-17’de Türkiye Şampiyonası’na gidiyorduk. O sırada yönetim değişti ve yeni başkanın başka antrenörlerle görüştüğünü öğrendim. Ben İnegölspor’da en zor zamanlarda görev aldığımı, İnegölspor’a her zaman maddi manevi destek olduğumuz söyledim… Orhaniyespor’da bu sene hedeflerimiz var. Birinci kümede şampiyon olup Süper amatör kümeye çıkmak istiyoruz.’’ şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.