Hava Durumu

BEBKA Genel Sekreteri Zeki Durak: “Gençler her zaman gündemimizde olacak”

On TV'de Türkiye Gündemi programında konuşan Zeki Durak gençlerin her zaman gündemlerinde olacağına vurgu yaparak "Önümüzdeki dönemde gençlerin istihdamına yönelik birçok farklı faaliyet yürüteceğiz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2021 11:50
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2021 11:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenimarmaragazetesi.com/
BEBKA Genel Sekreteri Zeki Durak: “Gençler her zaman gündemimizde olacak”

ÖZEL HABER / DUYGU AKSAKAL

On TV ekranlarında yayınlanan ve Batuhan Ersek’in sunduğu Türkiye Gündemi programına Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Genel Sekreteri M. Zeki Durak konuk oldu. Kırsal kalkınma konusunun masaya yatırıldığı programda Durak, BEBKA'nın projeleri hakkında bilgi verdi. Kırsal kalkınma alanındaki çalışmaların devam ettiğine değinen Durak “BEBKA, 11 yıldır bölgede nitelikli projeler geliştiren bir kurum. Bu yaptığımız çalışmalar neticesinde de bölgesel strateji planlama üzerine çalışma yapıyoruz. Birçok farklı projemiz söz konusu. Bu projelerin devamında önümüzdeki dönemde hangi projeler geliştirilmeli, bölgenin önceliği nelerdir şeklinde bir çalışma sürecimiz olacak. Bizim amacımız her bölgemizde sürdürülebilir projeler geliştirmek, istihdamı artırmak, kadınların ürettikleri ürünlerin satışı konusundaki mekanizmaları geliştirmek ve bu şekilde ekonomimizi kuvvetlendirmek. Bölgemizde geliştirilebilecek zaten çok proje var. Bir de hem yerel yönetimlerimizin hem kamu kurumlarımızın iştirakleri ile geliştirilen projeler var. Bizim bu projeleri yapmamızın nedeni paydaşlarımız arasındaki bu koordinasyonu ve ortak çalışma sürecindeki çalışmaları düzenleyebilmek. Stratejileri geliştirmek ve önümüzdeki dönemle ilgili planlamalarımızı yapmayı istiyoruz. Çalıştayımızın bölgemize faydalı olacağını ümit ediyoruz” diye konuştu.

"BURSA İPEĞİ ESKİ GÜNLERİNE KAVUŞACAK"

İpek Şehri Bursa Kırsal Kalkıma Projesi'nin yakın zamanda faaliyete geçtiğini belirten Zeki Durak “Bu proje, bölgede özellikle dezavantajlı grupların ekonomiye kazandırılması ve istihdamın artırılmasına yöneliktir. İpekçilik, bölgemizde zaten önem verilen bir konudur. Büyükşehir Belediyemizin de bu konuda çok güzel çalışmaları var. Biz de bu destek kapsamında özellikle dağ bölgelerimizde kadınların da istihdama kazandırılması için geliştirilmiş bir proje olarak bu projenin sözleşmesini imzalamış olduk. Büyükşehir Belediyesi'nin yürütücülüğünü yapacağı bu projede hem ipekçiliğin artırılması hem de geliştirilmesi, ayrıca bu sanatın yaşatılması için de güzel bir proje olmasını temmeni ediyoruz. Bursa ipeğinin eski günlerine kavuşması açısından inşallah faydalı bir proje olmuş olacak. Pandemi sürecinde turizm konusundaki çalışmalar çok değişti. Ekoturizmin önemi arttı. Aslında bölgemizin de çok önemli bir pozisyonu var. Baktığınızda Bursa’da kırsal turizm konusunda gerçekten geliştirilebilecek ve zenginleştirilebilecek çok fazla yer var. Yapılacak projelerde bu turizm alanlarının geliştirilmesi konusu gündemimizde olacak. 'Hangi bölgede ne yapılabilir', 'hangi bölgenin turisti bizim bölgemiz için ne düşünüyor' gibi konularda birçok anket yapıldı. Bu bize aslında bir yol haritası çıkaracak. İnşallah önümüzdeki dönemin Bursa için stratejilerin ve planlamaların yapıldığı bir dönem olacağını ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.

"GENÇLERİN İSTİHDAMINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR YÜRÜTECEĞİZ"

BEBKA’nın gençlere çok önem verdiğini söyleyen Zeki Durak “Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank da tam bir genç dostudur. Önümüzdeki yıl tüm ajanslar nezdinde genç istihdam yılı olarak kabul edildi. Önümüzdeki dönemde gençlerin istihdamına yönelik birçok farklı faaliyet yürüteceğiz. Şu anda firma kurmak isteyen ya da girişimci olmak isteyen gençlerin ne yapması gerektiği konusunda bir programımız var. Bununla ilgili zaten web sitemize başvurmak isteyen arkadaşlarımız ilanları takip edebilirler. Şirketini kurduktan sonraki süreçlerde mentörlük verilen bir sistem söz konusu. Yeni binamızda DENEYAP atölyemizi açtık. Burada ayrıca MEB’in çocuk gelişim atölyeleriyle ilgili de bir çalışması oldu. Çocuk gelişim atölyelerini oraya alma süreçlerindeler. İlkokuldan başlayarak, ortaokul, lise veya üniversite öğrencilerimize yönelik olarak da girişimcilik merkezi çalışmalarımız söz konusu. Üniversitelerde bazı programlar yapacağız. O programların da planlarını yapıyoruz. Gençler için neler yapabileceğimizi onlarla konuşacağız. Gençlere yönelik geliştirdiğimiz atölyeler, çalışmalar, kodlama, mentörlük sistemleri gibi konuları planlıyoruz. Mesleki eğitim konusunda 27 okula destek verdik. Gençlere yönelik yarışmalar planlıyoruz. Gençlerle ilgili bir fon kurma çalışmamız var. Bölgemizde girişim sermayesi fonu kurmak ve yatırım yapmak isteyen işadamlarının içerisinde olduğu bir organizasyon yapısıyla bir ağ kurmak istiyoruz. Bu ağ ile girişimcilik ekosisteminde gelişen projelerle gençlere yatırım yapmayı düşünüyoruz. BEBKA TV diye bir projemiz var. Uzmanlık alanına göre programlar yapacağımız bir proje düşünüyoruz" açıklamasını yaptı.

"BÖLGEDEKİ PAYDAŞLARIMIZLA İŞ BİRLİĞİ HALİNDEYİZ"

Bir senelik görev sürecinin nasıl geçtiğinin sorulması üzerine Durak, "Son bir senede planlama süreçlerimiz oldu. Yeni binamıza taşındık. Önümüzdeki dönemde yapılacak projelerin planlanması açısından yoğun bir sene oldu. Finansman desteğiyle alakalı bir proje yapıyoruz. Hibe programları konusunda farklı modeller çalışıyoruz. Kırsaldaki projeler, genç istihdamına yönelik projeler, bölgemizdeki sanayinin daha çevreci olmasına yönelik geliştireceğimiz projeler ve girişimcilere yönelik geliştirdiğimiz projeler üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca bölgedeki paydaşlarımızla bir araya gelerek onlarla iş birlikleri konusunda görüşmeler yapıyoruz” cevabını verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.