Hava Durumu

Bursa'da Covid-19 nedeniyle kapandı!

Bursa Tabip Odası'ndan yapılan açıklamada kent merkezindeki Adnan Menderes Aile Sağlığı Merkezi'nde bulunan tüm çalışanların korona olması nedeniyle merkezin kapandığı bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2020 12:24
Haber Güncellenme Tarihi: 17.11.2020 12:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenimarmaragazetesi.com/
Bursa'da Covid-19 nedeniyle kapandı!

Bursa Tabip Odası'ndan yapılan açıklama şöyle:

"COVID-19 salgınının yayılmasına karşı en etkili mücadele birinci basamak sağlık kuruluşları tarafından veriliyor. Pandeminin başından beri COVID-19 hastalığının enfeksiyon zincirinin kırılabilmesi için, birinci basamağın desteklenmesini ve güçlendirilmesini istedik. Ancak maalesef sesimizi duymadılar, birinci basamak sağlık kuruluşları salgına karşı yeterince desteklenmedi. Bugün hepimizin canını sıkan bazı olumsuz sonuçlarla karşı karşıyayız.

Bursa kent merkezindeki Adnan Menderes Aile Sağlığı Merkezi'ndeki tüm çalışanlar enfekte oldu ve bugün itibarıyla 7 gün süreyle karantinaya alındı. Bursa Adnan Menderes ASM de görev yapan 3 doktor ve 1 hizmetli geçen hafta COVID-19 hastalığına yakalanmıştı. Bundan bir hafta sonra Sağlık Bakanlığı, diğer personeli 16/11/2020 günü saat 21:00'de yüksek riskli olarak değerlendirip 23/11/2020 tarihine kadar izole olmaları gerektiğini bildirmiştir. Böylelikle ASM'de hizmet sunacak personel kalmamıştır. Bu durum, sağlık yönetiminin önemli ilkelerinden biri olan hizmetin sürekliliğini engellemektedir. İlimizin sağlık yöneticileri aile sağlığı merkezlerinin desteklenmesine ilişkin bizim uyarılarımıza karşın bugünleri öngörememiş olsalar bile acilen sorunu çözmek, bölge halkının sağlık hizmetine erişim hakkını sağlamak zorundadır.

COVID-19 sağlık çalışanları için meslek hastalığıdır!

COVID-19'un sağlık çalışanları üzerinde hem fiziksel hem de psikolojik olarak orantısız bir etkiye sahip olduğuna ve yüksek oranda hastalık, ölüm ve stres, depresyon ve anksiyete gibi bir dizi psikolojik soruna neden olduğuna dair kanıtlar vardır. Sağlık çalışanları enfekte olduğundan şüphelenilen veya doğrulanan hastalarla doğrudan temas halindedir ve bu nedenle SARS-CoV-2 virüsüne maruz kalma konusunda önemli bir risk taşır. Meslek hastalığı, mesleki risklere maruz kalınması sonucu olur. Pandeminin başından beri söylediğimiz bir şey var: COVID-19 sağlık çalışanlarının meslek hastalığıdır. Adnan Menderes Aile Sağlığı Merkezi'nde yaşanan bu durum da COVID-19'un meslek hastalığı olduğunun bir kanıtıdır.

Meclise yasa teklifi verildi

COVID-19'un sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabul edilmesiyle ilgili Nisan ayından bu yana birkaç kez TBMM'ye yasa teklifi verilmiş, ancak teklif maalesef iktidar bloğu tarafından kabul edilmemiştir. Bugünlerde yeni bir yasa teklifi daha verilmektedir. Diliyoruz, apaçık görünen gerçek doğru değerlendirilerek sağlık çalışanlarının hakkı verilir.

Sağlık çalışanları tükendi!

Doktorlar ve sağlık çalışanları tükendi... Yoğun çalışma ortamı ve koşullarına ek olarak sözü verilen ek ödemelerin yapılmaması, yapıldığı ilk dönemde de iş barışını bozacak kadar adaletsiz yapılması sağlık çalışanlarını olumsuz etkiledi. Bu yoğun süreçte bile şiddete uğrayan sağlık çalışanları tükendi. Sesimizi duyun. Bu tükenmişlik duygusuyla etkisi giderek artan salgına karşı, önümüzdeki aylarda hizmet sunmanın güçlüklerini bir kez daha sizlerle paylaşıyoruz.

Pandemi şeffaf yönetilmiyor

Sahada çalışanlar için hiç inandırıcı olmayan pandemiye ilişkin veriler artık halk için de inandırıcılığını yitirdi. Sürecin açık biçimde yönetilmesi halkın güvenini sağlayacaktır. Zaman yitirmeden gerçek veriler toplum ile paylaşılmalıdır.

Bursa Tabip Odası olarak aylardır yaptığımız çağrıyı yineliyoruz: Bursa'da pandemiyi şeffaf ve doğru yönetmek için İl Hıfzıssıhha Kurulu'nu ve İl Pandemi Kurulu'nu etkin çalıştırmalısınız. Bursa Tabip Odası İl Hıfzıssıhha Kurulu'na ve İl Pandemi Kurulu'na katılmalıdır.

Bursa Tabip Odası olarak üzerimize düşen sorumluluğu almaya hazırız."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.