Hava Durumu

Diyanet-Sen Bursa 2 Nolu Şube Başkanı Kemal Göleç: “Dernekler imamın görevine müdahale edemez”

Diyanet-Sen Bursa 2 No’lu Şube Başkanı Kemal Göleç, bazı cami yaptırma derneği yönetimlerinin imam hatip ve müezzinler üzerinde baskı, yıldırma politikaları ile mobbing uyguladığını belirterek  “Cami dernekleri imamların amiri değildir.  Bu derneklerle ilgili yasal sınırlar net olarak belirlenmelidir” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 14.08.2020 14:43
Haber Güncellenme Tarihi: 14.08.2020 14:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenimarmaragazetesi.com/
Diyanet-Sen Bursa 2 Nolu Şube Başkanı Kemal Göleç:  “Dernekler imamın görevine müdahale edemez”

Bazı cami yaptırma derneği yönetimlerinin imamlara baskı ve mobbing uyguladığını söyleyen Diyanet-Sen Bursa 2 No’lu Şube başkanı Kemal Göleç, "Cami yaptırma dernekleriyle ilgili mevzuata 'Dernek, imamın görevine müdahale edemez' şeklinde bir müeyyide getirilerek cami derneklerinin imamlar üzerindeki amirane tavırlarına son verilmesi gerektiğini belirtti.

Göleç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada bazı cami yaptırma derneği yönetimlerinin, camilerde görevli imam hatip ve müezzinlerden kendilerinin keyfi isteklerini yerine getirmelerini beklediğini belirterek, bu istekler yerine gelmediği takdirde din görevlileri açısından sıkıntılı bir sürecin başlayabildiğine dikkat çekti. Böyle bir tablonun oluşmasında cami yaptırma derneği yönetimlerinin kendilerini "Caminin sahibi" olarak görmesinin etkili olduğunu belirten Göleç, şöyle konuştu:

"Camilerin hizmete açılması safhasına kadar büyük gayret ve özveride bulunan dernekler, camiler hizmete açıldıktan sonra caminin işleyişine karışmamalı, sadece bakım ve onarım işleriyle ilgilenmeli. Hepsi için söylemiyoruz ama bazı cami yaptırma dernek yönetimleri kendilerini imamların 'işvereni' gibi görüyor, imamdan kendilerine itaat etmelerini bekliyor, imamın yıllık izninden caminin lambasına kadar her şeye müdahale ediyorlar.

Elbette cami derneklerinin din hizmetlerine yaptıkları katkıların farkındayız ve takdir ediyoruz. Hepimizin bildiği gibi, camiler ve Kur’an Kursları etrafında oluşan vakıf ve dernekler, maddî kaynaklarını dinî kurumların isimlerini kullanarak elde ederler. Ancak, çok düzgün hizmet verenlerin yanında kimi vakıf ve dernekler, sahip oldukları imkânları maalesef dinî kurumları ve din görevlilerini yönetmek için kullanmaya kalkışmaktadırlar.”

"LOJMANLARIN KULLANIMI DİYANET’E VERİLMELİ"

Bazı cami yaptırma ve yaşatma derneklerinin imamların kullandığı lojmanları, imamlara karşı baskı ve yıldırma unsuru olarak kullandığını belirten Göleç, "Cami Dernekleri camiyi yaptırırken vatandaşlardan topladıkları paralarla lojmanı da yaptırıyor. Cami Derneği tüzüğüne göre farklılıklar gösteren kullanım hakkı çoğu zaman derneğe ait olduğu için imamdan lojman için yüksek kira bedeli talep edilebiliyor ya da imamın lojmandan çıkması istenebiliyor. Buna fırsat vermemek için lojmanların kullanımının 49 yıllığına Diyanet İşleri Başkanlığı’na verilmesi sorunu giderecektir kanaatindeyiz. Cami yaptırma dernekleriyle ilgili mevzuata 'Dernek, imamın görevine müdahale edemez' şeklinde bir müeyyide getirilmeli. Bu sağlanırsa, bugün birçok din görevlilerimizin yaşadığı mobbinge neden olan şartlar da ortadan kaldırılmış olur" ifadelerini kullandı. (Editör: Batuhan Ersek)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.