Hava Durumu

Ekrem Alfatlı: Kanun Teklifine ait değerlendirmelerde bulundu

Büyük Birlik Partisi İş Dünyasından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Alfatlı TBMM komisyonlarından geçen ve önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurul gündemine gelecek “Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine “ ait değerlendirmelerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2021 14:59
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2021 14:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenimarmaragazetesi.com/
Ekrem Alfatlı: Kanun Teklifine ait değerlendirmelerde bulundu

Alfatlı, 2/3854 Esas Numaralı “ Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” önümüzdeki günlerde TBMM Meclis Genel Kurul gündemine getirilmek üzere hazırlandı.  64 maddelik kanun teklifini incelediğimizde iş dünyasının bugüne kadar yaşamış olduğu ve ihtilaflı hale gelen bazı sorunların çözümlendiğini görüyoruz. Yaklaşık 850,000 basit usulde vergi mükellefine vergi istisnasının getirilmesini; çiftçimiz başta olmak üzere iş dünyasının yaşamış olduğu bir kısım sorunlarının çözümü için yapılan düzenlemelerin ilgili kanun maddelerine koyulmasını olumlu olarak görüyor, önemsiyor ve destekliyoruz.

Ayrıca, kanun teklifinde milyonlarca vergi mükellefini ilgilendiren ve bugüne kadar ciddi bir bürokratik yük haline gelen 4. dönem geçici vergi beyannamelerinin kaldırılmasını da olumlu ve gerekli buluyoruz.

Ancak, Mart ve Nisan ayında verilen Gelir ve Kurumlar Vergisi beyannamelerinin verilme sürelerinin birer ay öne çekilmesinin birçok sakıncası olacaktır. Türkiye ekonomisinin sağlıklı bir şekilde kayda alınmasının; doğru beyan ve doğru vergi ödenmesinin önüne fiili engeller çıkaracaktır. Pratikte uygulanmasının mümkün olamayacağını düşünüyoruz.Milyonlarca vergi mükelleflerinin beyannamelerini doğru ve güvenilir bir şekilde beyan etmekle mükellef olan YMM ve Mali Müşavirlerin işlerini sağlıklı ve güvenilir yapabilmeleri için zamana ihtiyaçları vardır. Zaten yoğun olan her ay için geçerli yükümlülükleri yanında geçen bir yılın raporlanması, bir yılın tüm faaliyetlerinin gözden geçirilmesi ve beyana dönüştürülmesi zor ve meşakkatli bir işlemdir. Gerekli zaman olmazsa sırf yetiştirilmek için hatalı işlemlerin yapılma olasılığı vardır. Bu da denetim ve kontroller için ilave bir yük oluşturacaktır.  Bize göre yıllık vergi beyannameleri yine eskisi gibi Mart ve Nisan aylarında verilmesi, Gelir Vergisinin 2. taksitödemesi bir ay öne çekilmesi sureti ile sorunu ortadan kaldırılabilir.  Diye, çözüm önerimizi sunuyoruz.

Ayrıca ÖTV kanununda da düzenleme yapılarak özellikle imalatta ve tarımda kullanılan akaryakıtın üzerindeki ÖTV yükünün kaldırılmasının teklif ediyoruz.

Yukarıdaki düzenlemelerin TBMM de düzenlenmesi ile bu anlamdaki mağduriyetlerin de giderileceğine inanıyoruz. Saygılarımızla,         

Ekrem ALFATLI

Yeminli Mali Müşavir

Büyük Birlik Partisi İş Dünyasından Sorumlu Genel Başk. Yardımcısı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.