Hava Durumu

Osmangazi Belediyesi Eski Meclis Üyesi Cemil Aydın: “Bursa ortak akılla yönetilmeli”

On TV'de konuşan Osmangazi Belediyesi Eski Meclis Üyesi Cemil Aydın, Bursa'nın ortak akılla yönetilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2021 14:55
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2021 14:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenimarmaragazetesi.com/
Osmangazi Belediyesi Eski Meclis Üyesi Cemil Aydın: “Bursa ortak akılla yönetilmeli”

Özel Haber / Ravşan ALİOĞLU
On TV ekranlarında yayınlanan ve Mehmet Çetinkaya’nın sunduğu On’da Gündem programına Osmangazi Belediyesi Eski Meclis Üyesi Cemil Aydın konuk oldu. Programda yerel gündem ile ilgili konuşuldu. Koronavirüsün kumaş sektörüne yaptığı olumsuz etkiler hakkında konuşan Aydın “Koronavirüs ekonomik olarak durağanlığa yol açtı. Virüse yönelik alınan tedbirlerle seyahatlerin durması özellikle ihracat yapan firmaları olumsuz yönde etkiledi. Bunun yansımaları hala devam ediyor.

Pandemiyle birlikte fuarlar ertelenince ister istemez bizim sektörümüz de sekteye uğradı. Yavaş yavaş toparlamaya çalışıyoruz ama istediğimiz noktaya ulaşmak için seyahat özgürlüğünün yeniden tesisi gerekir diye düşünüyorum.” dedi. Cemil Aydın, siyasetin halka hizmet demek olduğunu ifade ederken ‘’Bu hizmeti yerine getirirken haktan, hukuktan, adaletten ayrılmadan milletin tüm fertlerinde kucaklayıcı bir anlayışla birikimlerinizi anlatabilmek ve hizmet makamında olduğunuzda da bu hizmeti adaletli bir şekilde bu aziz milletin fertlerine ulaştırmaktır.

Hangi siyasi partide yer alırsa alsın önce ülkem, milletim, devletim sonra partim ve ben diyen bir zihniyetin siyasi kadrolarda hakim olması gerekir ki bizler bu düsturla yetişmiş bir neslin evlatlarıyız. Ülkenin menfaatlerini bireysel menfaatlerin önüne koymuş insanlarız. Dinin temeli ahlaktır. Ahlak siyasete hakim olduğunda şu an yaşamış olduğumuz siyasi, sosyal ve kültürel bir sürü sorunun altından çıkarız diye düşünüyorum’’ şeklinde konuştu.

Çekirge Meydan Projesi

Aydın “Çekirge Meydan Projesi Osmangazi Belediye Başkanlığının Bursa’yı ortak akılla yönetme anlamında ortaya koyduğu en başarılı projeydi. Bütün Bursa dinamikleri bu projenin hazırlanmasında katkı koydu. Proje yarışması düzenlendi ve bir proje kabul gördü. Fakat yarışmaya girmiş ve dereceye giremeyen diğer projelerin olumlu gelen yanları da birinci gelen projeye aktarıldı ve ortaya herkesin kabul ettiği bir proje çıktı. Bu projenin hayata geçmesinde Çekirge halkının da oluru var.

Fiziki manada zor bir süreç. Kamulaştırma ve imalat maliyetlerini de ortaya koyduğunuzda belki de borç stoğunu artıracak bir proje. Görüşmeler yapıldı, her şey tamam fakat bir türlü başlanmadı projeye. Gerek meclis üyeliğim sırasında gerekse bıraktıktan sonra ben ısrarla bu projenin başlanmasını savundum. Hala ısrar ediyorum. Bir yerden başlanması gerekir diyorum.

Hem Osmangazi’ye hem de Bursa’ya değer katacak bir proje olduğunu söylüyorum.  Başta sayın Mustafa Dündar olmak üzere projeyi bu noktaya getirenlere teşekkür ediyorum ama projenin bekletilmesine de bir anlam veremiyorum. Osmangazi Belediye Başkanlığı’nın bu projeye mali tabloyu aktarabileceğini düşünüyorum. Çekirge Meydan Projesi’nin hayata geçirilmesini ısrarla savunuyorum. Çünkü artık orası tıkandı. Orada rahatlığın sağlanması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Bursa’da Kentsel Dönüşüm

Aydın, Bursa’nın merkezi hükümetten yeterli desteğini alamadığını söylerken “İstanbul’u, Ankara’yı, Konya’yı, Malatya’yı, Sivas’a giden yüksek hızlı treni gördükten sonra Bursa’nın neden bir üvey evlat muamelesi gördüğünü hala çözebilmiş değilim. İstanbul’da yerel yönetimlerin kendi yaptıklarının haricinde merkezi hükümetin Ankara, İstanbul’a yaptığı yatırımları gördükten sonra Bursa’nın ürettiği katma değer, merkezi hükümete verdiği vergi desteğinin yanında tabiri caizse hiçbir şey almadı. Son bir yılda Emek-Şehir hastanesi hattı gündeme geldi.

O da sekteye uğradı teknik sebeplerden dolayı. Öncelikle Bursa lobisinin ayağa kalkması ve Bursa’ya güney çevre yolunun yapımı konusunda ve hızlı trenin yapılması konusunda merkezi idarenin veya ilgili bakanlıkların Bursa’ya gerekli desteği vermesi kanaatindeyim. Bursa’nın gerekli desteği alamaması ve kısıtlı imkanlarla bir şeyler yapmaya çalışması Bursa’nın fotoğrafını ortaya çıkartıyor. Eskiden takımlar Uludağ’da kamp yapardı. Şimdi başka yerlerde atılımlar oldu, biz geride kaldık. Biz hala Uludağ’ı kim yönetecek onu konuşuyoruz.

Çöpü Osmangazi Belediyesi topluyor. Orman Bölge Müdürlüğü, Bakanlık, Büyükşehir müdahil oluyor ve şu an Uludağ’ı yönetemez bir durumla karşı karşıya geldik. Hem yaz hem de kış sporlarında Türkiye’nin lokomotifi olması gereken bir mekan Uludağ ama netice itibariyle hala yetki ve kavram kavgası yaşıyoruz. Bursa’yla ilgili neden bir ortak akıl devrete girmiyor bunu çözebilmiş değilim. Ortak akılla beraber Bursa’yı yönettiğimizde, ortaya güzel bir eser bıraktığımızda bu herkesin övünç kaynağı olacak. Ama nedense olmuyor.

Altıparmak bölgesi üzerinde çok durduğumuz bir bölge. Çarşamba’nın eski halini biliyorum. Keşke hiç değişmeseydi. Sonra malum tablo ortaya çıktı. Demiryolu altının, Altıparmak’ın ve Çarşamba’nın bir an önce kentsel dönüşümle tanışması gerekli. Netice itibariyle bir bütünlük sağlanamıyor kentsel dönüşümde. Batıda yeni sanayi bölgeleri oluşturuluyor. Bununla beraber üç veya dört bölgede uydu kentler oluşacak. Batı bölgelerinde oluşturulacak yerleşim konutlarından Çarşamba’daki, Altıparmak’taki mülk sahiplerine daire verelim. Nasıl olsa Çarşamba’dan mülk sahipleri gitti. Bu bir gerçek. Oradaki hak sahiplerine uygu kentlerde daire verelim, burasını kamulaştıralım.

O bölgeyi uydu kentlerle takas ettiğinizde o alan da kamuya gidecek. Orası bir sosyal donat alanı yapılabilir. Bir yerden başlayalım. Kentsel dönüşümde bütünsel olarak bakamıyoruz. İlk beş yılında sayın Mustafa Dündar kentsel dönüşüm master planı hazırlattı. Müthiş bir çalışmaydı. Osmangazi’nin bütün mahallelerini, semtlerini, sokaklarını, hepsini tek tek planladılar. Mesela güney semtlerimizle ilgili heyelan sıkıntısı yaşanıyor. O master planında oralar özelleştirilmiş bölge olarak geçiyordu. Bu olursa sadece Osmangazi değil Bursa değişir demiştik fakat olmadı. Demirkapı projesine başladı sayın Mustafa Dündar. Destek verdik, güzel bir projeydi fakat o da başlayamadı.

Çekirge Meydan projesi, Demirkapı Kentsel Dönüşüm projesi bir işaret fişeği olacaktı ve bunlar bekledi. Çarşamba ve Altıparmak bölgesinin kamuya geçmesi bir çözüm ve oranın Kültürpark’tan Hanlar Bölgesi’ne kadar sosyal donat alanlarıyla ortaya çıkışını bir düşünün. Bursa değişir. Zor projeler olduğunu kabul ediyorum ama elli seneden beri ortaya çıkan tablo meydanda. Hiçbir planlı, programlı dönüşümle karşı karşıya değiliz. Aksine kaçak yapılarla donatmışız Bursa’yı ve bu noktaya gelmişiz. Ortak aklı devre dışı bırakırsanız tablo bu olur.

Hiç kimse hiçbir siyasi hesap yapmayacak. Kim gelirse gelsin Bursa tüm dinamikleriyle oturacak Bursa’ya çevre yolu gerekiyorsa çevre yolunu yaptıracak, liman gerekiyorsa liman yaptıracak, uydu kentlerini yaptıracak, kentsel dönüşümü başarıyla tamamlayacak. Günlük siyasi çıkarlarla, kavgalarla bu işin altından kalkılmaz. Bu mali tabloyla da Bursa’nın kurtulması mümkün değil. Merkezi idarenin müdahil olması şart” şeklinde konuştu.

Yunuseli Havalimanı

Aydın, Yunuseli Havalimanı hakkında “Yunuseli Havalimanı sosyal donatı alanı olarak kalmalı. Bunu arkadaşlarımla birlikte Osmangazi Belediye Meclisinde de ifade ettik: eğitim vadisine dönüştürülsün dedik. Oradaki beş semtin okullarını buraya taşıyalım, burası bir eğitim vadisi olsun, o okullardan açılacak alanları da park alanı haline getirerek bölge halkının hizmetine sunalım dedik.

Sayın Cumhurbaşkanı Yunuseli Havalimanı için özel bir projemiz var demişti. O sözü duyduktan sonra acaba merkezi idare Bursa’ya dahil mi olacak diye bir soru işareti oluştu kafamda. Bir şey yapılacaksa Bursa karar versin. Bursa’nın yönetim erkleri karar versin. Paşa çiftliğini, Yunuseli’ni Ankara yapmasın, biz yapalım. Ben size Ankara’dan ruhsat almış bir sürü yer ve arazi sayabilirim. İtirazımız bunadır” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.