Hava Durumu

Tapu Kadastro 4. Bölge Müdürü Adnan Cevher: "Tapu işlemlerinde artış var"

On TV ekranlarında Ozan Öztürk’ün konuğu olan Tapu Kadastro 4.Bölge Müdürü Adnan Cevher, tapu işlemlerinde artış olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2022 12:43
Haber Güncellenme Tarihi: 17.01.2022 12:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenimarmaragazetesi.com/
Tapu Kadastro 4. Bölge Müdürü Adnan Cevher: "Tapu işlemlerinde artış var"

ÖZEL HABER / Büşra Çakır

Elif Gayrimenkul’ün katkılarıyla On TV’de yayınlanan ve Gayrimenkul Danışmanı Ozan Öztürk’ün Yapı ve Yaşam programına Tapu Kadastro 4. Bölge Müdürü Adnan Cevher konuk oldu. Program kapsamında Web Tapu ve Takasbank konuları masaya yatırıldı. "Tapu kadastro teşkilatının en önemli özelliği insanlarla yüz yüze çalışmak" diyen Cevher, "Yüz yüze çalışmanın dezavantajları ve avantajları da var. Pandemi döneminde hizmet ettiğimiz kişi vatandaş olduğu için şartlar en çok bizi etkiledi. Biz de kurum olarak hizmetlerin aksamaması ve daha iyi hizmet verebilmek için bir takım önlemler aldık. En az temasla en az bir araya gelmeyle nasıl bu hizmeti yürütebiliriz diye düşündük. Dolayısıyla bu Web Tapu dediğimiz sistem de bir nevi buradan çıktı. En az temasla en iyi hizmeti vermek için gayret gösterdik. Bursa ilinde 2021 yılında 1 milyon 300 kişiye tapuyla ilgili olan bütün işlerini karşıladık" ifadelerini kullandı.
"TAPU İŞLEMLERİNDE TÜRKİYE DOKUZUNCUSU OLDUK"

Bursa'da 17 tane Tapu Müdürlüğü olduğunu belirten Cevher, "Bu müdürlüklerimizin arasında Osmangazi Tapu müdürlüğümüz 90 bin işlem gerçekleştirmiş. Tapu işlemleri yönünden Türkiye dokuzuncusu oldu. İlk 50’de 4-5 tane müdürlüğümüz yer almakta. Bursa’ya özgü çok enteresan başka rakamlarımız da var. Ekonomik sıkıntılardan bahsediliyor ama gayrimenkul yönüyle baktığımızda vatandaş kredi kullanmadan alım satım işlemi yapmış. En önemlisi 1 milyon 901 bin 412 TL harç toplamışız. Ağırlıklı işlerimiz genellikle Nilüfer’de olmuş. Bursa ilimizin işlerimi içerisine baktığımızda 94 bin 605 Arsa, 236 bin 45 konut, 220 bin 383’de tarım arazisi satış işlemleri gerçekleşmiş. Ekonomik sıkıntı diyoruz ama ekonomik sıkıntıyla paralel gitmeyen tapuda işlem artışı var. Özellikle kasım ayında çok yüksek rakamlara ulaştık" şeklinde konuştu.

"OTOMATİK HAVALE SİSTEMİNE GEÇTİK"

Cevher, "Tapu Kadastro Teşkilatı'nda biz işleme göre normlar belirliyoruz. Bursa Bölge Müdürlüğü olarak bakarsak 125 bin eksi normla çalışıyoruz. Günlük iş bitirme oranımız yüzde yetmişlere çıkıyor. E-devlet şifresi hadisesi var. Vatandaş e-devlet şifresini vermemeli. Bizim bazen istisnai durumlarımız oluyor. Yaşlı amcalarımıza teyzelerimiz geliyor. Bilmedikleri için onlara bazı noktalarda istisnalarda bulunuyoruz. E-devlet şifresi olmadan gelenler de var. Bunlardan dolayı yeni getirdiğimiz değişiklikler var. Bu vekâlet ile yapılan işlemlerde yine vekâlet verenin de yetki vermesini kaldırıyoruz. Bir yaptığımız diğer değişiklikte Web tapu sadece Türk vatandaşlarına hizmet etmiyor 5 dilde uyarlanmış bir sistemimiz var. Yabancı vatandaşlarımızda çok rahatlıkla kullanabilir. Diğer bir özellikte alım-satımı engelleyen bir şey varsa sistem uyarıyor diğer aşamaya geçemiyor. Kısıtlayıcı olan sebebi sistemden görüp ona göre işlemlerine devam edilmesini sağlanıyor. Hatta ilk kez On TV ekranlarında yeni yaptığımız bir yeniliği daha açıklıyorum. Otomatik havale sistemine zaten geçtik. İnsanlar bize 7/24 rahatlıkla ulaşabilir. Bursa’da bu rakam yüksek. Osmangazi tapuda, Nilüfer tapuda günlük en az 25 işlem gerçekleşiyor. Hatta Nilüfer Tapudaki bir memurumuz Türkiye’de en çok işlem yapma oranından dolayı birincilik ödülü aldı" ifadelerini kullandı.

"Sahte vekâletlerden biz de de sorunlar oluştu"

Cevher, "Vatandaş zaten bir anlaşma yapıyorsa emlakçılar yönüyle olaya farklı bakarım. Zaten burada Güven unsuru da vardır. Sahte vekâletlerden bizde de sorunlar oluştu. Bazı memurlarımız 30 saniyelik bir telefon konuşmasından dolayı 5-6 ay içeride olduğu da oldu. Tapu memurun kusursuz sorumluluğu var. Sahteciliğin; yavaş yavaş alınan önemlerle, web tapuyla gelen yeniliklerle birlikte yavaş yavaş azaldığını görülmekte. Devletimizin alacağı kararlara karışma durumunda değilim. Biz de noterlerle alım satım yaptığımız oldu. Noterlerin bu fiziki ortamla bu işi yapabileceğini düşünmüyorum. Geçenler de AK Parti İl Başkanımız geldi. Uzamış bir işi vardı hazırlandı bitti. İmza aşamasına geldiğimizde 25 dakika sadece kimlik tespiti, T.C. tespiti imza alınması derken 25 dakika sadece güvenlik aşaması sürdü. Vatandaşlar bizim işimizi çok basite alıyor. O anda bizim hiçbir şeyi atlamamız lazım. Tabi bizim de eksiklerimiz olabilir. Bizimde randevu saatlerinde makul süre tanımamız gerektiğini düşünüyorum. Bir eksiğimiz de telefonlara ulaşılmıyor. Bazen yoğunluktan bakılmadığı oluyor. Vatandaşlar bunu maruz görsün" şeklinde konuştu.

 

"YENİ SİSTEM GELİYOR"

Cevher, "Biz Türkiye Tapu denilen bir sistem getireceğiz. Tapu memuru 17-18 işlem yapan memur var. Bunun yanında yoğunluk olmayan yerlerde günde 4-5 işlem yapan memur var. Burada bir hakkaniyetsizlik var. Türkiye tapu sisteminde işlem havuza düşecek. Şu an deneme aşamalarındayız. Ağrı tapudaki kişi Osmangazi’deki işlemi yapabilecek. Bunu bölge içinde zaten yapıyoruz. Şunu da yapıyoruz vatandaşın Karacabey’e gidip Nilüfer’deki bir işlemini yapma şansı var. Türkiye’nin her yerinde her memur her yerdeki işlemleri yapabilmeli. Oradaki havuza düşecek. Şu an da uygulamaya başladık bazı memurlarımız Küçükçekmece’deki bir işlemi buradan bağlanarak yaptı. Benim şu an hazır kıta ekibim var. 5 kişiden oluşan bir ekip. Bunun amacı ise nerede yoğunluk varsa bunu bize bildirip bizim bir memurumuzu yetkilendiriyoruz. Yoğunluk olan Tapu Bölge Müdürlüğü'ne bağlanıp hiç oraya gitmeden en az 10 işlemi yapabiliyor. Bir diğer yenilik ise tapu kütüklerine işlemleri kaldırıyoruz. Elektronik kütük geliyor. Elektronik arşiv için çalışmalarımız devam ediyor. Gereksiz evrakları imha ediyoruz. Gerekli evrakları da tarayarak elektronik ortama atıyoruz. Sistem üzerinden otomatikman yeni malik oluşturacak bir elektronik sistem oluşturuyoruz. Mart ayında bu sisteme geçiyoruz. Bizim memurumuz 8-5 çalışmaz. 5-7 arası 5-8 hatta 9-10 bulduğu zamanlar oluyor. şu. Siz sattınız ben aldım 5 milyon parayı yatırdık bankaya size bir kâğıt parçası veriyoruz. Vatandaşın kafasında benim 5 milyonum ne oldu sorusu işareti kalmıyor. Beşten sonra bizim asıl asli sicilimiz olan tapu kütüklerine gerekli olan değişimleri yapıyoruz. Hem elektronik ortamda hem de asli kütüğümüzde güncelleme yapıp yeni hale getiriyoruz" dedi.

"BİNALAR GÜVENLİ OLMALI"

Takasbank sistemi hakkında konuşan Cevher, "Takasbank, banka sistemini kullanmıyorsak sattın mı sattım paranı aldın mı aldım diye sorgulamanın yapıldığı bir yer. Buranın binasının son derece güvenli olması gerekir. Son derece Tapu Müdürlüklerimizin güvenli olması lazım.  Gün içerisinde Osmangazi Tapu yoğunsa Nilüfer Tapu’dan çalışan memuru yönlendiriyorum. Bursa’daki bu yoğunluğu yüzümüzün akıyla tamamlamışsak aynı binada olan birbirini tamamlatan memurlarımız sayesinde yaptık. Eğer Nilüfer tapu atıyorum uzakta bir yerde olsa biz ondan faydalanamayacağız.  İkincisi güzel bir bina yapılmış güvenliği var. Yemekhanemiz var. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız ziyarete geldiğinde otopark sorunu içinde sorunumuzu dile getirdik. Sadece tapuya gelen insanlardan dolayı bir sıkıntı olmuyor o trafiği de aksatıyor. Sanıyorum kısa süre içerisinde sağlıklı ufak bir takasla daha biraz daha genişlemeyle sorunumuzu çözmeyi düşünüyoruz. Demek istediğim şu o binada olmamızın bazı avantajları var" şeklinde konuştu.

"DÖNER SERMAYEDEN PAY VERECEĞİZ"

"Döner sermayenin de bize faydaları oluyor" diyen Cevher, "En iyi teknolojiyi kullanıyorsak döner sermayenin bize kattıklarına borçluyuz. Geçen Memur-Sen’in yaptığı bir anlaşmayla ufak bir pay vereceğiz" dedi.

"TAKASBANK'IN KULLANICI SAYISI AZ"

Takasbank kullanıcı sayısının az olduğuna dikkat çeken Cevher, "Tapu Takasbank yani güvenli satış diyoruz. İnsanlarda harç oranının yüzde dördünü yüksek bulduğu için ve sıfır emlak üstüne çıkarak alım satım gerçekleşiyor. Aslında bunu yüzde ikiye düşürüp gerçek değerine ulaşıp kendi değerine ulaşırız. Ama buna da hiç kimse tenezzül etmez. Takasbank’ı da bu yüzden kullanamıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.