Hava Durumu

Türk Diyanet Vakıf-Sen Bursa Şube Başkanı Hilmi Şanlı "Dua; çağırmak ve yakarmak demektir"

Türk Diyanet Vakıf-Sen Bursa Şube Başkanı Hilmi Şanlı, Yargıtay'ın açılışında Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın yaptığı duanın gündem olması üzerine bir açıklama yaptı. Başkan Şanlı açıklamasında, "Dua, çağırmak, yakarmak, istemek demektir. Duadan maksat, insanın istek ve arzusunu, hâl ve durumunu Allah’a arz etmesi ve O’na niyazda bulunmasıdır.

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2021 18:20
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2021 18:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenimarmaragazetesi.com/
Türk Diyanet Vakıf-Sen Bursa Şube Başkanı Hilmi Şanlı "Dua; çağırmak ve yakarmak demektir"

Ümmügülsüm Kul
Durum böyle olunca, dua, Allah ile kul arasında tam bir diyalog anlamı taşır. Bu özel bağ, Cenâb-ı Hakk’ın da kullarından istediği ve beklediği bir ibadettir. Nitekim Allah şöyle buyuruyor: 'Rabbiniz şöyle buyurdu: Bana dua edin, kabul edeyim. Çünkü bana ibadeti bırakıp büyüklük taslayanlar aşağılanarak cehenneme gireceklerdir.' Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de dua etmekle ilgili olarak, duanın ibadetin özü olduğunu ve rahmet kapılarının kilitlerini açmaya kuvvetli bir vesile olduğunu ifade etmiş ve bizi dua etmeye teşvik etmiştir. Bu manada Allah katında dua çok değerlidir: 'Allah’a duadan daha değerli bir şey yoktur.' Rahmet kapılarının anahtarı, ibadetlerin en faziletlisi ve Allah katında en değerli ibadet olan dua etmeyi hiçbir zaman şanlı ecdadımız dilinden düşürmemiştir.. Bize şah damarımızdan daha yakın olan Rabbimize hâlimizi arz etmemiz, zorluklarımızın kolaylaşıp çözülmesi için O’na yakarmamız, çalınacak kapıların en umutlusu olan Allah’a yönelmemizden daha güzel ne olabilir? Allah (cc): “Kullarım, beni senden sorarlarsa, (bilsinler ki), gerçekten ben (onlara çok) yakınım. Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm. O hâlde, doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler' " ifadelerini kullandı.

"DUA RUHUN GIDASI, MÜMİNİN YOL ARKADAŞIDIR"

"Yüce Yaradıcımız ile vasıtasız irtibat kurmak ve iletişime geçmenin en güzel yolu duadır. Dua; ruhun gıdası, müminin yol arkadaşıdır. Dua, ezeli ve ebedi sevgiliye giden yola revan olmaktır. Dua; rahmet hazinelerini açan anahtar, tükenmez bir güç kaynağıdır" diyen Şanlı, "Dua, bir iman tazeleme ameliyesidir; bir aksiyon, bir çaba, bir uyanış ve öze rücu etmektir. Dua, Allah’ı tanıma, onun hâkimiyetini kavrama, kendi kusurlarıni itiraf etmedir; hayatın gayesini yeniden idrak etme, yaşayışımızı programa koyma, ahiret için hazırlık yapma, toparlanma ve eksikliklerimizi gidermedir. Kulluğumuzu arz etmenin en güzel göstergesi olan dua, bütün ibadetlerin ruhu ve esasıdır. Bu yüzden Peygamber Efendimiz (s.a.s) “Dua ibadetin özüdür.” buyurmuşlardır. Ruhun da beden gibi birçok ihtiyaçları vardır. Dua ile duygularımızı, bize şah damarımızdan daha yakın olan Yaratıcımıza karşı dile getirir, içimizi boşaltır, yaşama ümidimizi kuvvetlendirerek korkularımızı hafifletiriz" diye konuştu.

"HER ZAMAN DUA ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Başkan Şanlı, "Hal böyle iken, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün TBMM ‘nin açılışından önce yaptıkları ortada iken , bir takım çevre ve kişilerin Yargıtay binasının açılışında Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr.Sayın Ali ERBAŞ’ın Yargıtay Binasının açılışından rahatsızlık duyuyorlar. Şimdi sormak lazım: güzel, başarılı ve hayırlı hizmetler sunulmasın, kaza ve belalardan korunmak için dua edilmesinin Yüce Allah’tan dilemenin kime ne zararı var? Türk Milleti olark, her zaman devletimizin bekası için dua ediyoruz ve etmeye de devam edeceğiz. Kimler rahatsız olursa olsun, kimler ne derse desin bizler her zaman dua etmeye devam edeceğiz" diyerek açıklamasını sonlandırdı.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.