Hava Durumu

“ÇEVRE DOSTU PROJELER ÜRETTİK”

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, “Marmarabirlik aldığı ürünleri modern ve sağlıklı koşullarda işleyerek kaliteye dönüştürürken, çevreye sıfır atık politikasından hiçbir zaman ödün vermemiştir” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2020 10:45
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2020 10:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenimarmaragazetesi.com/
“ÇEVRE DOSTU PROJELER ÜRETTİK”

Özel Haber: Elif Kuş Beşik

 

Marmarabirlik’e bağlı kooperatifler için çevre dostu projeler hazırlanmış ve bu kapsamda Orhangazi, Erdek, İznik, Mürefte ve Marmara Adası Kooperatifleri için geliştirilen atık su arıtma tesisleri kurulmuştur. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, “Çevre dostu yatırımlarımızla hedefimiz; çevreye sıfır atık bırakmaktır. Üretim aşamasında zeytin salamura ve kara suyun arıtılması sağlanmıştır. Bu arada Tubitak Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamı içersinde yer alan Tubitak TEYDEB projesi de başarı ile tamamlanmıştır” dedi.

 

“KOOPERATİFLER TEMEL TAŞTIR”

Başkan Asa, “Kooperatifler kalkınmanın temel taşıdır. Kooperatifler güç birliğidir, dayanışmadır. Dünyada 1 milyarı aşan kooperatif ortağı varken, bu sayının kabaca %1’i Türkiye’dedir. Böyle bir yapıda Marmarabirlik’in başarısı ortadadır. Marmarabirlik ortaklarının refah seviyesini arttırmak ve üretimi sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmak üzere önemli bir mesafe katetmiştir” ifadelerini kullandı.

 

“ZEYTİNE İLK KEZ PRİM DESTEĞİ”

Başkan Asa, “Marmarabirlik, zeytin prim desteğinin çıkması için yoğun çaba harcamıştır. Birlik Yönetim Kurulunun 2011 yılından bu yana Hükümetimiz ve siyasi büyükler nezdinde yaptığı girişimler neticesinde Türkiye’de ilk defa sofralık zeytine kilogram başı 15 kuruşluk prim desteği sağlanmıştır. Bu konuda desteklerini esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize teşekkür ediyoruz. Marmarabirlik, tüketicilerin perakende ürünlerine ilgisinin artması, aynı zamanda kolay ulaşmasını sağlamak, satışlarını artırmak ve bilinirliğini daha üst seviyelerine çekmek adına “Konsept Mağaza” modeline başlamıştır. Bu kapsamda Çorum ilinde ve ülkemizin değişik noktalarında yer alan mağazalar ile satışların daha da artması hedeflenmektedir. Ortaklarımızın tüm sigorta işlemleri 2010 yılından itibaren ürüne vadeli olarak yapılmaya başlandı. Ocak ayında sigortasını yaptıran ortağımız bunun karşılığını ürün bedelinden ödemektedir. Bu kapsamda yılda 10.000 ortağımızın çeşitli sigorta poliçeleri yapılmaktadır. Bu poliçelerin

toplamı 7 milyon TL’yi bulmaktadır. Üreticilerimiz, sigortacılık konusunda bilinçlendirilirken kendilerine en uygun teminatlar sağlanmaktadır. Ayrıca, ortaklarımızın ferdi kaza sigorta poliçesini hayata geçirmeyi hedeflemekteyiz” şeklinde konuştu.

 

Bir ilk; Mehmetçiğin zeytini Marmarabirlik’ten

 

Mehmetçiğin zeytin ve zeytinyağını ihtiyacının Marmarabirlik tarafından karşılandığına vurgu yapan Asa, “Kurulduğu tarihten bu yana her yönetim kurulunun hedefi olan MSB’ne ürün satılması, 6 Şubat 2018 yılında yapılan anlaşma ile gerçekleşmiştir. Bu çerçevede, Mehmetçiğimizin zeytin, zeytinyağı ve ezme ihtiyacı Birliğimiz tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre organizasyonu kapsamında Hacca gidenler, 2019 yılında Marmarabirlik ürünlerini tüketmeye başlamışlardır. Bu 32 bin ortağımızın gurur kaynağı olmuştur. Amacımız; ürün satışı yaptığımız kurum sayısını arttırmaktır. Marmarabirlik’in ilkleri arasında; zeytin üzerine dünyada ilk lisanslı depoculuk, kendi öz kaynakları ile ilk defa 17 milyon TL kar payı dağıtımı, zeytin ve zeytinyağı ihracatında 5 kez birincilik ödülü, Marmarabirlik Turquality Marka Destek Programı’na giren ilk kooperatif olma özelliği, TSK’ya ilk defa ürün verilmesi bulunmaktadır. Her zaman tüketicisinin hakkını koruyup kollayan Marmarabirlik, enflasyonla mücadele konusunda izlediği politikalarla halkımıza ve hükümetimize destek oldu. Enflasyonla Topyekün mücadele kampanyasında üzerine düşen görevini yerine getiren Marmarabirlik, fiyatlarında % 10 indirime giderek gereken katkıyı ortaya koymuştur. Marmarabirlik, ülkemizde stratejik bir öneme sahip olan zeytin ve zeytinyağı tüketiminin ve satışlarının arttırılması, marka bilinirliğinin korunması için ürün çeşitliliğine vurgu yapılan reklam filmleri ile de farkını ortaya koymuştur. Hedefimiz; daha çok ürün almak ve daha çok ürün satmaktır. Dünya’nın en büyük sofralık zeytin üreticisi Marmarabirlik, akademik çalışmaları ile de farkını hissettirmektedir. Sofralık zeytin sektörünün ilk akademisi olan “Marmarabirlik Akademi” kurulduğu günden bu güne gerek sertifika programlarıyla, gerek “www.marmarabirlikakademi.com” sitesi aracılığı; Marmarabirlik çalışanları ile sofralık zeytin ve zeytinyağı sektöründe

pazarlama, satış ve dağıtım kanallarındaki iş ortağı çalışanlarının kişisel ve mesleki bilgi ve becerilerine büyük katkı sağlıyor. Marmarabirlik Akademi sitesinin “Eğitim ve Geliştirme Programı” içerisinde ayrıca “Stajyer Eğitimi”, “İşe Giriş Eğitimi”, “Çalışan Gelişim Eğitimi”

programları da yer almaktadır. Bu eğitim programları çerçevesinde tüketicilerin sağlıklı, güvenli ve kaliteli sofralık zeytin tüketmelerine katkı sağlamak için, “Sofralık Zeytin Tadım Eğitimi” ve “Sofralık Zeytin Satış Eğitimi” sertifika programlarına katılan çalışanlara, “kalite”,

“güvenli gıda” ve “sağlıklı ürün” argümanlarının yanı sıra “tat”, “lezzet” ve “nefaset” gibi fark yaratan teorik ve uygulamalı eğitim ve bilgilendirmeler yapılmaktadır” açıklamasında bulundu.

 

Sosyal sorumluluk projeleri

“Marmarabirlik, bir yandan dünya standartlarında üretim yaparak ülke ekonomisine katkı sağlarken, diğer taraftan da sosyal sorumluluk projeleri ile farkını ortaya koymuştur” diyen Başkan Asa, “Marmarabirlik’in “Orman Haftası” nedeni ile hayata geçirdiği “Zeytin Dalından Dostluk Köprüsüne” adlı sosyal sorumluluk projesi kapsamında, Bursa’daki minik öğrenciler, Van’daki arkadaşları adına zeytin fidanı dikmiştir. Ayrıca Marmarabirlik, 2019-2020 Eğitim Öğretim yılı öncesi “Okullarımızı Güzelleştiriyoruz” çalışmasıyla eğitime verdiği değeri ortaya koyarken, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” etkinlikleri çerçevesinde “Zeytin ve Zeytin Ağacı” konulu resim yarışması, “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı 100. Yıl” etkinlikleri kapsamında ise “Kooperatifçilik ve Zeytin” konulu öykü yarışması düzenleyerek, sosyal sorumluluğunu da yerine getirmeye çalışmıştır” dedi.

 

“HER GEÇEN GÜN BÜYÜYORUZ”

Bugünlere nasıl gelindiğini aktaran Başkan Asa, “2004 yılında Marmarabirlik’in 159 milyon TL borcu silinmiştir. Buna rağmen, 2007 yılında 43,5 milyon TL’ lere ulaşan vergi borcu tahakkuk etmiş ve Marmarabirlik büyük bir yükümlülük altına girmiştir. 2011 yılında 6111 sayılı yasa ile vergi borcunun bir kısmı silinmiş ve Marmarabirlik normalleşme sürecine girmiştir. Diğer taraftan, 2007 iş yılında alınan DFİF kaynaklı kredi borcu Marmarabirlik’e büyük bir yükümlülük getirmiştir. Bakanlığımız önderliğinde çıkarılan 6455 sayılı yasa ile faiziyle birlikte 98 milyon TL’leri bulan DFİF kredisi yapılandırılmış, 60 milyon TL kredi borcu taksitler halinde ödenmektedir. Gelinen bu süreçte, ürün bedellerinin bir sonraki yıllar halen ödendiği dönemler de unutulmamalıdır. Özetle; kooperatifler geçmişte batık kuruluşlar olarak bilinirdi. Bugün; 32 bin üretici ortağının desteğiyle daha çok ürün alan ve daha çok ürün satan, sürekli kar eden, yatırımlar yapan, üreticisine gübre ve zirai ilaç desteği veren, üreticisinin refah seviyesini arttıran, geleceğe yönelik projeleri ile adından söz ettiren, 2017 yılında üreticisine 17 milyon TL kar payı dağıtan, ihracat yaptığı ülke sayısını 18’den 55’e çıkarmış, sektöründe 5 kez ihracat şampiyonu olan,

ülkenin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında yer alan, her geçen gün daha da büyüyen, zeytin üreticisinin gururu haline gelen örnek bir kurum haline gelmiştir” açıklamasını yaptı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.