Hava Durumu

1984’teki Asimilasyon Direnişinin Simgesi Türkan Bebek...

Bulgaristan'da 1984 yılındaki asimilasyon girişimi sırasında annesinin kucağında şehit edilen 18 aylık Türkan Feyzullah, ölümünün 40. yılında mezarı başında anıldı.

Haber Giriş Tarihi: 26.12.2024 15:15
Haber Güncellenme Tarihi: 26.12.2024 15:29
Muhabir: ENGİN ÖZKONUK
1984’teki Asimilasyon Direnişinin Simgesi Türkan Bebek...

Bulgaristan’daki zorla isim değiştirme kampanyasına karşı çıkan ve 1984’te annesinin kucağında şehit edilen 18 aylık Türkan Feyzullah, ölümünün 40. yılında mezarı başında anıldı.

Türkan Feyzullah, 1984 yılında Bulgaristan'da uygulanan zorla isim değiştirme politikalarına karşı çıkan ve protesto gösterisi yapan Türkler üzerine ateş açılması sonucu, annesinin kucağında hayatını kaybetmişti. 40 yıl sonra, Yoğurtçular köyündeki mezarı başında bir anma töreni düzenlendi.

Tören, Bulgaristan’ın Kırcaali bölgesinde yer alan Yoğurtçular köyünde bulunan Türkan Feyzullah’ın mezarında yapıldı.

Türkan Feyzullah’ın ölümünün 40. yılına özel düzenlenen tören, Bulgaristan’daki asimilasyon girişimlerine karşı verilen mücadelenin unutulmaması ve bu direnişin sembolü olan Türkan Bebek’in anısının yaşatılması amacını taşıdı. Katılımcılar, bu tür trajik olayların bir daha yaşanmaması için birlik ve beraberlik mesajları verdi.

Anma törenine Türkiye'den çeşitli yetkililer katıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Hasan Öztürk, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik ve diğer belediye yetkilileri ile çok sayıda vatandaş törende yer aldı.

Tören, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından, Türkan Feyzullah’ın anısına Yoğurtçular köyündeki Türkan Çeşme Anıtı önünde devam edildi. Tören sırasında anıta çelenk sunulurken, Bursa heyeti, Genel Sekreter Halisçelik ve Genel Sekreter Yardımcısı Altunsoy tarafından vatandaşlara lokma ikramında bulundu. Etkinlik, anma törenine katılan kalabalıkla birlikte, bölgedeki Türklerle yapılan bir buluşmayla sona erdi.

Bulgaria’da yaşayan Türkler, özellikle 1984’teki asimilasyon politikalarına karşı verdikleri direnişi her yıl çeşitli etkinliklerle anarken, Türkan Bebek’in anısı, bu mücadelenin en acı ve en güçlü sembolü olarak hafızalarda kalmaya devam ediyor.

Kaynak: ENGİN ÖZKONUK

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.