Hava Durumu

Bilecik’in Yöresel Yemekleri

Bilecik bulunduğu konum itibari ile Karadeniz, İç Anadolu, Ege ve Marmara Bölgeleri’nin mutfaklarından oldukça fazla etkilenmiştir. Bu nedenle Bilecik yöresel yemekleri oldukça renkli ve değişik bir kültüre sahiptir. Zengin ve geniş mutfağı ile her ağız tadına hitap eden mutfak, şehre gelenlerin daima beğenisini toplar.

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2021 15:08
Haber Güncellenme Tarihi: 05.03.2021 15:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenimarmaragazetesi.com/
Bilecik’in Yöresel Yemekleri

Bilecik mutfağında yüzyıllık gelenekler unutulmamıştır ve hala eski yöntemler ile yemek pişirme alışkanlıkları devam etmektedir. Bu nedenle de Bilecik mutfağı oldukça özel bir tada sahiptir. Kömme ocaklar tarafından hamurların içerisine geçen lezzetler ile turist olarak şehre giden kişilerin kalbini kazanır.Bilecik yöresel yemekler genel olarak çok eski bir tarihe dayanıyor. Geçmişe oldukça fazla önem veren yöre halkı, geleneksel yemekleri yapmayı ihmal etmiyor. Bu nedenle de eski mutfakların yapımına oldukça fazla özen gösteriliyor.

Bilecik’te Yapılan Benzersiz Lezzetler

Bilecik denildiği zaman birçok farklı bölgenin mutfağı düşünülse bile birkaç tane öne çıkan yemeği mevcuttur. Bu yazı içerisinde öne çıkan yemekleri bulunduracağız.

Bilecik’in Göz Bebeği Dağ Eriği Ekşili Kesme Çorbası

Bilecik yöresel yemekleri denildiği zaman ilk sırada yer alan bir yemektir. Bu çorba yörenin en çok tercih edilen çorbalarından birisidir ve sıklıkla sofralarda yer alır. Doyuruculuğu yüksek olan bu çorba, ana yemek olarak da misafirlere ikram edilebilmektedir. İçine konulan bol malzeme ile birlikte ana yemek kıvamını da andırmaktadır. Yemeğin içerisinde bulunan et suyu da yemeğe daha fazla lezzet katmaktadır.

Kış Aylarının Şifası:Oğmaç Çorbası

Türkiye üzerinde hemen hemen her bölgede yapılan bu çorba, ovmaç ismi ile de bilinmektedir. Bilecik yöresinde daha farklı bir usul ile yapılan çorba, özellikle kış aylarında tercih edilir. Çorbanın birçok hastalığa iyi geldiğine inanıldığı için kış aylarında hasta olmamak adına yöre halkı tarafından tercih edilmektedir. Çorbanın içerisine konulan tamamen doğal domateslerin yanı sıra yoğun baharat ile de benzersiz bir tadı olması sağlanır. Servis edilirken üzerine tereyağı yakılır ve sofrada tereyağı dökülür. Yöredeki bazı halk bu çorbayı sıcak olarak tüketse bile, soğuk olarak tüketenler de mevcut bulunuyor.

Sebzelerin Buluştuğu Yer Bilecik Güveci

Bilecik mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden birisi de Bilecik güvecidir. Bu yemek içerisindeki bol etin yanı sıra bol sebze ile de diğer yörelerden farklı yapılıyor. İçerisine kabak, patlıcan gibi birçok farklı sebze konuluyor ve bol tereyağı dökülerek fırında pişiriliyor. Yemeğin pişmesine yakın ise üzerine konulan kaşar ile bambaşka bir yemek oluyor.

Ispanağın En Güzel Hali:Zırz

Zırz tamamen bir vitamin kaynağı olarak bilinen bir yemektir. İçerisinde birçok farklı sebze yer alıyor ve şifa olarak tüketiliyor. Yoğurt ile servis edilen bu yemek herkesin beğenisini kazanıyor. Şifa kaynağı olan bu yemeğin tarifini sizler de tarif defteri yapraklarınıza yazmayı unutmayın!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.