Hava Durumu

Türkiye Karadeniz'de doğalgaz keşfetti! Müjdeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu

Türkiye'nin beklediği tarihi an geldi. Son dakika haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tüm Türkiye'nin merakla beklediği 'müjde'yi canlı yayında açıklıyor. Erdoğan yaptığı açıklamada "Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de keşfetti. Hedefimiz 2023'te Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır." ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 21.08.2020 15:08
Haber Güncellenme Tarihi: 21.08.2020 15:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenimarmaragazetesi.com/
Türkiye Karadeniz'de doğalgaz keşfetti! Müjdeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklamada, "İnşallah cuma günü tüm milletimize bir müjdeyi vermekle karşı karşıya olacağımızı tahmin ediyor ve buna inanıyorum. Şu anda bu müjdenin hayalleri rüyası içindeyiz. Cuma günü inşallah bu müjdeyi milletimize vermek suretiyle Türkiye'de yeni bir dönemin açılacağına şimdiden inanıyorum" ifadelerini kullanmış, kamuoyunda büyük merak uyandırmıştı.

TÜRKİYE DOĞALGAZ MI BULDU?

Reuters'ın tüm dünyaya servis ettiği "Türkiye'nin Karadeniz'de doğalgaz buldu" haberi gündeme bomba gibi düşerken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vereceği müjdenin ne olacağı Türkiye ve dünya gündeminde geniş yer buldu.

ERDOĞAN'A CAMİ ÇIKIŞI YOĞUN İLGİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan herkesin merakla beklediği müjdeyi açıklamak için Cuma namazını kıldığı Eyüpsultan'dan Dolmabahçe'deki ofisine geçti.

Cami çıkışı vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Erdoğan'ın aracına bindiği sırada vatandaşların tekbir getirmesi dikkat çekti.

ERDOGAN2

CANLI YAYIN: CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 'MÜJDE'Yİ AÇIKLIYOR

dssadadad

Tarihi an geldi. Erdoğan, merakla beklenen konuşmasına başladı.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan satırbaşları;

Aziz milletim, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın kıymetli mensupları, misafirler, basın mensupları sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Bugün tarihi müjdeyi paylaşmak üzere bir aradayız. Enerji, kalkınmanın temel unsuru olmanın yanı sıra milli bağımsızlığın tesisinde de çok büyük öneme sahip. Ülkelerin vizyonlarının hayata geçebilmesi enerji sektöründeki istikrarla alakalıdır.

Petrol ve doğalgaz sahalarının kontrolü için yeri geldiğinde milyonlarca insanın canının hiçe sayıldığı vahşi bir düzen kurulmuştur. Suriye'deki son yıllarda yaşananları düşünün. Biz mazlumların bulundukları yerlere giderken birileri doğrudan petrol üretim tesislerine yönelmiştir. Aynı durumla Libya'da karşılaştık. Doğu Akdeniz'deki oyunun gerisinde de enerji kaynaklarının paylaşımı kavgası vardır. Biz önceliğimizi asla değiştirmedik. Hep "önce insan" dedik.

RABBİM BİZE BİR KAPI AÇTI

İnsanlık bizde petrol onlarda kalmış olabilir. Rabbim bize bambaşka bir yerde hem de görülmedik zenginlikte bir kapı açtı, yarın benzer kapılar başka yerlerde de önümüze açılacaktır.

Kimsenin günahını almıyoruz, belki de gerçekten aradılar ama bulamadılar. Biz artık bu şekilde yürüyemeyeceğimizi gördük. Bu tür çalışmaların doğrudan milli kuruluşlarla yürütülmesini kararlaştırdık. O dönemde Enerji Bakanımız olan Berat Albayrak ile Fatih Dönmez kardeşimiz politikamızı kararlılıkla uyguladı. Derin deniz sondajlarını bizzat yapma arayışına girdik. Bugünkü sevinci bize yaşatan Fatih'in yanında Yavuz ve Kanuni gemilerimizle dünyanın önde gelen ülkelerinden olduk.

3 sondaj ve iki sismik araştırma gemimiz tamamen kendi ekipmanlarımız ile çalışmalarını yürütüyor. Dünya fiyatlarının bir hayli altında maliyetle kazandırdığımız gemilerimizle yaptığımız sondajların birim maliyeti de oldukça düşüktür.

KARADENİZ'DE TÜRKİYE TARİHİNİN EN BÜYÜK DOĞALGAZ KEŞFİ

Aziz milletim, evet sevincimizi hep birlikte yaşamak için müjdemizi paylaşmak istiyorum. Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. Fatih, Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda. Yeni doğalgaz keşifleri kuvvetle muhtemel. Bu rezerv sadece bir parçasıdır. Devamı da en kısa sürede inşallah gelecektir.

TARİH VERDİ

Hedefimiz 2023'te Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır. Son sondajda müjdeyi verme şerefine nail olduk. İnşallah benzer bir haberi Akdeniz'den de bekliyoruz. Şu anda bakımda olan Kanuni'nin de yıl sonunda devreye girmesiyle Akdeniz'deki faaliyetlerimize hız vereceğiz. O güzel sözü uyarlayarak tekrarlayarak söylüyorum; Her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardır.

Sakarya Gaz Sahası ile bismillah dedik, Allah'ın izniyle devamı da gelecek.  Ülkemizin enerji meselesini kökten çözmekte kararlıyız. Enerjide net ihracatçı konumuna gelene kadar bize durmak, dinlenmek yok. Kimsenin hakkına gözümüzü dikmeden ama kimseye de hakkımızı yedirmeden hedeflerimize doğru yürümeyi sürdüreceğiz. Sakarya Gaz Sahası'ndaki keşiften sonra artık önümüzde çok daha aydınlık bir yol olduğuna inanıyoruz.

AB, Yunanistan'ı şımartıp üzerimize salarken sergilediği çifte standart sebebiyle bir kez daha kendi ilkelerine ihanet ettiğini görmelidir.

Ülkemizin enerji meselesini kökten çözmekte kararlıyız. Türkiye yıllarca bunun sancısını çekmiş bir ülkedir. Cari açığımızın en büyük sebebi de hep enerji olmuştur. Bu konuda nisbi bir denge sağlasak da hala ciddi bir ithalatçı durumundayız. Denizlerde ve karada daha çok arama ile neticeye ulaşarak enerjide net ithalatçı konumuna gelene kadar bize durmak yok. Geleceğin teknolojilerine de yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Tüm alanlarda en güçlü şekilde varlığımızı sürdürmekte kararlıyız. 

Yunanistan başta olmak üzere karşımızdakilerin hepsi de haklı olduğumuzu biliyor. Avrupa ülkeleri birliği ayakta tutan değerleri yıprattığını görmelidir. Türkiye'nin bu konudaki kararlılığını, bedel ödeme ve ödetme azmini görmek istemeyenler sahada da masada da cevaplarını alacaktır.

Sakarya Gaz Sahası'ndaki keşiflerden sonra artık önümüzde çok daha aydınlık yol var. Bugün gelecek nesillere önemli bir miras bırakacağız. Rabbim yar ve yardımcımız olsun. Buradan elde edeceğimiz gelirin milletimize ve insanlığa hayırlar getirmesini niyaz ediyorum. Bu sevinci yaşatan kurumlarımızın tüm mensuplarını, personelimizi tebrik ediyorum. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlarımız Berat Albayrak ve Fatih Dönmez'e teşekkürlerimi sunuyorum. 

BAKAN ALBAYRAK: BU GAZ 83 MİLYONUN

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamaları:

Bugün ülkemizin milli enerji politikaları açısından çok tarihi bir gün. Heyecanlıyız, gururluyuz. Türkiye olarak bu yüzyılın kaderinin şekillendiği bugünlerde önemli bir sürece şahitlik ediyoruz. Ekstra bir anlamı var bugünün. Milletimizin tarihinde ağustos zaferler ayı. Bugün enerji alanında ülkemizin makus talihini tarihe gömdüğümüz bir sürece de şahitlik ediyoruz. Bu da ayrıca bizim için çok büyük bir övünç kaynağı. Bu süreçle birlikte özellikle enerji başta olmak üzere, ekonomi olmak üzere ülkemiz büyük ve güçlü tam bağımsızlık yolculuğunda çok büyük bir adım attı. 83 milyon vatandaşımızı yarınlara çok daha ümitli ve umutlu taşıyacak. Keşif ve burada ortaya çıkan gaz 83 milyonun. İşin ekonomik boyutu itibarıyla bugün buradaki gemideki arkadaşlarla da süreci değerlendirdikten sonra net ifade edebilirim ki, buradaki keşif ve potansiyelle birlikte ülkemizin gündeminden cari açık konusunu artık kaldırdığımız cari fazlayı konuşacağımız yeni bir dönemin başladığını ben şu son saat içindeki bilgilendirmelerde görmüş oldum. Allah'ın izniyle Türkiye artık yeni bir döneme giriyor. "Ne doğu ne batı yeni eksen Türkiye" söylemiyle yeni bir sürece giriyoruz. 

Tekrardan bu hayırlı sürecin, büyük zaferin ekonomi anlamında güzel günün 83 milyona hayırlı olmasının niyaz ediyorum.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in açıklamaları:

Aziz milletimizi Karadeniz'den Fatih gemisinden saygıyla selamlıyorum. Bugün Türkiye için, milletimiz için tarihi dönüm noktalarından olacak bir günün heyecanını yaşıyoruz. Bakanlık görevini tevdi ettiğiniz gün aramızda bir görüşme geçmişti. Elektrik tarafında sorunları çözdüğümüzü, doğalgazda da birkaç şehir hariç tüm şehirlere doğalgazı götürdüğümüzü ifade etmiştim. Bugün 81 ilimizde doğalgaz var. Yeni dönemde odaklanacağımız esas konunun doğalgaz ve petrol arama olacağını ifade etmiştim, siz de kolaylıklar dilemiştiniz. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.