Hava Durumu

Erkek kısırlığının en sık sebebi varikosel

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Cevdet Karataş, evliliklerin yaklaşık yüzde 15-20 kadarında istedikleri zamanda ve sayıda çocuk yapamama sıkıntısı yaşandığını belirterek, hakkında yanlış bilinenleri açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 09.11.2021 11:23
Haber Güncellenme Tarihi: 09.11.2021 11:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenimarmaragazetesi.com/
Erkek kısırlığının en sık sebebi varikosel

Varikoselin en sık karşılaşılan ve mikrocerrahi ameliyatla en iyi netice elde edilen erkek kısırlığının sebebi olduğunu belirten Medicana Bursa Üroloji Uzmanı Op. Dr. Karataş, hastalığın testisleri drene eden spermatik venlerde kanın geriye kaçışı ile birlikte venlerin (toplardamarların) genişlemesi ve kıvrıntılı hal alması olarak tanımlanabileceğini söyledi. Çocuk sahibi olamama problemi ile gelen erkeklerde varikosel sıklığının yüzde 20-40 aralığında olduğunu belirten Op. Dr. Karataş, bu oranın yüzde 90 sol taraf, yüzde 10 iki taraflı varikoselden kaynaklandığını belirtti.


Üroloji Uzmanı Op. Dr. Cevdet Karataş, sperm yapımında azalma, sperm hareketi, yapısı ve fonksiyonlarında bozulma ve testislerde küçülmeye sebep olan varikosel tedavisinde en güvenilir yöntem olarak kabul edilen “mikrocerrahi varikoselektomi” operasyonu hakkında da bilgi verdi. Mikrocerrahi varikosel operasyonunun kesinlikle basit bir cerrahi müdahale olmadığına dikkat çeken Op. Dr. Karataş, mikrocerrahi varikoselektomide yüzde 99 ameliyat başarısı olduğunu söyledi. Karataş, “Yüzde 80 sperm parametrelerinde düzelme, yüzde 44-70 seviyesinde fertilite (çocuk sahibi olma) gerçekleşmektedir. Ayrıca bu ameliyat sonrası komplikasyon oranları normal ameliyata göre oldukça azdır. Mikrocerrahi varikoselektomi de, sperm kanalı, lenf kanalları ve testis arteri korunur, ameliyat sonrası testislerde hidrosel (su toplaması- şişmesi) oluşmaz. Normal ameliyatta olan yüzde 3-30 oranında hidrosel oluşabilir” dedi.
Normal cerrahi müdahalelerde varikoselin yüzde 5-15 nüksü gözlenirken, mikrocerrahi varikolektomide bu oranın yüzde bire düştüğünü sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.