Hava Durumu

BAKAN KOCA AÇIKLADI! TÜRKİYE'DE SON DURUM..

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Corona virüs Bilim Kurulu Toplantısı sonrası gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu Koca, "Vaka sayımızda artış devam etmektedir. Bu artış hızının düşmekte olduğunu görüyoruz." derken, bugünkü vaka ve can kaybı sayılarını da duyurdu. 40 bin 270 test ve 4 bin 353 yeni vaka tespit edildiğini belirten Bakan Koca, son 24 saatte içinde 126 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Bakan Koca, Prof. Dr. Ercüment Ovalı'nın sosyal medyadaki ilaç açıklamaları hakkında ne düşünüyorsunuz" şeklindeki soru üzerine "Sosyal medya üzerinden insanların umuduyla oynanamaz." cevabını verdi.

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2020 18:40
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2020 18:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenimarmaragazetesi.com/
BAKAN KOCA AÇIKLADI! TÜRKİYE'DE SON DURUM..

Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamalarının satır başları:

Sizden isteğim tedbirleri eskisinden daha sıkı tutun. Evinizde kalın kendini koruyun sevdiklerinizi koruyun. 

Tedbirleri eskisinden çok daha sıkı tutun. Sokaktan virüs taşımayın, evinizde kalın. Sosyal mesafe, izolasyon kuralına uyun.

Boş sokaklar, boş meydanlar her gün verdiğimiz savaşı kazandığımız alanlardır.

Filyasyon, salgın hastalık tedavisinde en önemli adımdır. Hastalığın yayılmasının önünü kesmek önemli bir noktadır. 

Filyasyon oranı yüzde 97.5'e ulaştı.

Saha ekiplerimizde yapılan tüm işlemler bakanlığımız tarafından takip ediliyor.

Daha önce Çin'den gelen bilgilerin aksine, kendi tedavi algoritmamızı oluşturarak hastalara kendi tedavimizi uyguladık. Tüm hastalarımıza ücretsiz tedavi uyguladık. Erkenden hastaneye yönlendirilen hastalarda tedavinin etkisini somut olarak gördük.

Bilim Kurulu'muzun görüşleri doğrultusunda erken tedaviye başlamamız sonucunda yoğun bakım sayılarımıza yansımaktadır.

İleri yaş pozitif vakamız azalmaya başladı. Aldığımız tedbirlerin sonuçlarını görüyor ve bu tedbirlerin uygulanmasını ısrarla talep ediyoruz.

Test sayımız arttıkça vaka sayımızda artış devam etmektedir. 

Son 24 saatte 4353 yeni vaka, bugün ölen kişi sayısı ise 126 kişidir. Toplam can kaybı 1769'a yükseldi. Bugün sonucu çıkan 40 bin 270 testle birlikte toplam test sayımız 558 bin 413 oldu. Bugün eklenen 4353 yeni vakayla toplam vaka sayımız 78 bin 546'ya ulaştı, 1542 hastamız iyileşti, toplamda 8 bin 631 kişi hastalığı yendi.

Erken tedaviye başlamanın bir başka sonucu da hastanın zatürreye dönüşme hızıdır. Bu doğal olarak yoğun bakım ve entübasyona da yansımıştır.

Önce 65 yaş üstü vatandaşlarımızın sokağa çıkışını kısıtladık. Bu tedbirler netice vermektedir. Bu kısıtlama sonucunda ileri yaşta pozitifte belirgin azalma gözlenmiştir. Kısıtlamadan sonra 65 yaş üstü pozitif oranı yüzde 30'dan yüzde 18'e düştü.

Hastanelerimizde sağlık personelimiz aynı hız ve gayrette görevine devam etmektedir. Vaka sayımızda artış devam etmektedir. Ancak bu artış hızımızın düştüğünü gözlemliyoruz. Önümüzdeki günlerde plato oluşturması şaşırtıcı olmayacaktır.

Bu saat itibariyle bugün sonucu çıkan 40 bin 270 test ile toplam test sayımız 558 bin 413 oldu.

SORU - CEVAP

(23 NİSAN SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI)

Geçen de bahsetmiştim, özellikle salgınla mücadelede temas, mesafe ve izolasyonun ne kadar önemli olduğunu konuşuyoruz. Geçen hafta ve bu haftaki sokağa çıkma yasağı bu amaca hizmet ediyor. Bir sonraki hafta için sokağa çıkma yasağı gündemimizde olmadı. Önümüzdeki hafta bu tavsiye söz konusu olabilir. 

Bizler yeni bir tedaviye başladığımızda bütün Türkiye'de başlıyoruz. Semptom gösteren kişiler maskelerini takarak sağlık kuruluşlarına giderek, erken dönemde tedaviye başlamalıdır. Erken dönemde alınan tedbirler zatüreye çevirmeden  tedavi ediliyor. 

Şu anki tablomuz hasta artış hızımızın düştüğü, ölüm hızımızın durağan bir döneme girdiğini ve hastanelerimizin doluluk oranı şu dönemde stabilleşti. Bu tablo sevindirici bir tablo. Bizler sadece ilaç uygulaması yapmıyoruz. Hem ilaç uygulaması, hem erken dönemde başladığımız ve herkese uyguladığımız bir ilaçtan bahsediyoruz. Bu erken tedavide zatüreye çevirmeden tedavi ediyoruz. 

 Dünyadan farklı yaptığımız uygulamalar var. Bu farklılığımızı dünya bilim insanlarına hızla göstermeyi düşünüyoruz. 

(ÖLÜM RAKAMLARI EKSİK Mİ)

Testi daha sonra pozitif çıkanlar ilave oluyor. DSÖ'nün Türkiye ile hiçbir sorunu yok. Bizim hem vaka hem ölüm rakamlarını ne kadar şeffaf yaptığımızı belirten açıklamaları oldu. Moleküler taramanın yapılamadığı ülkelere verilen bir kod var ve PSR testinin yapıldığı ikinci bir kod var. Türkiye için verilen kod doğrulanmış vaka tanımı şeklindedir. Biz sağlık ordumuza ve ülkemize güvenelim. 

BAKAN KOCA'DAN ERCÜMENT OVALI'YA ÇOK SERT TEPKİ! 

Sözü edilen ilaç uluslararası bir firmanın patentli ilacıdır. Türkiye'de ruhsatlı bir ilaçtır. Akciğer sorunu olan hastalara uygulanan ve fayda görülen bir ilaç. Burada kovid-19 ile ilgili bu ilacın faydalı olduğuna dair laboratuvar ve klinik çalışmaların olduğunu biliyoruz. Biz Türkiye'de hem aşı hem de tedavi ile ilgili üniversite ve kurumlara çağrıda bulunduk. 23 Mart'ta aşı ve tedavi ile projeleriniz varsa bize iletin dedik. Böyle bir bildirim gelmedi. Dünya'da araştırmanın nasıl yapılacağı bellidir. Sosyal medya üzerinden insanların umudu ile oynanamaz. Bu konuda çalışma yapan herkes bizim için kıymetlidir. Klinik araştırma için bizim bu çağrımıza cevap verilebilirdi. İlaç ve aşı işi hem milli hem de stratejik iştir. 

HAYAT NE ZAMAN NORMALE DÖNER?

Tedbiri asla elden bırakmamalıyız. Şu an rakamları hepimiz biliyoruz. Bu rakamlarla geldiğimiz durumu da biliyoruz. Önümüzdeki bir hafta 10 gün içinde bir pik noktasına erişebileceğimizi görüyoruz. Devamında dünya örneklerinden edindiğimiz tecrübe ile iki haftalık bir plato dönemi olacağını devamında 2-3 hafta içinde düşeceğini tahmin ediyoruz. Tedbiri elden bırakmamalı yeni bir dalgaya asla müsaade etmemeliyiz. Bu sağlanabilirse erken dönemde hayat normale döner diye düşünüyoruz. Bilim Kurulu üyesi arkadaşımın söyleminin yansıması farklı oldu. Söylem benim dediğimden farklı değil. Yeni bir dalgalanma olmazsa ne zaman hayatın kısmen normale dönebileceğini ifade ediyor. Dünyada filyasyonu bu kadar yapan tek ülkeyiz. Bilim Kurulu'ndaki arkadaşlarımız bunu yakın zamanda nasıl yapıldığını da yayın haline getirerek dünyaya da göstermiş olacaklar.

Dünyada filyasyonu bu kadar yapan tek ülkeyiz. Sadece İstanbul'da 1200 araçlı ekip görev yapıyor. 

Biz vakaların Türkyie'de görülmesinden sonra hastalığa dair bilgilendirilmemiz diğer ülkelerden farklı olduğunu gördük. Bizler hastalığın nasıl seyrettiğini çok iyi biliyoruz. Çin'de ortaya çıkan hastalık bildiğimiz hastalıktan biraz farklı. Bizler kendi algoritmamızı geliştirdik. Türkiye'deki sağlık sistemimizin çok güçlü olduğunu söyleyebilirim. Sağlık çalışanlarımızın büyük özverisi var, diğer kahramanlarımız ise evinden çıkmayan insanlarımızdır. Yaşlı hastalarımız erken dönemde tedaviye başlayan hastalarımız da düzeliyor.

(YURTDIŞINA YARDIM)

Sağlık çalışanlarımızın özellikle çok özverili ve fedakar çalıştıklarını biliyoruz. Onların ekipman eksikliğini istemiyoruz. Hem kamu ve hem özel sektöre bu teminleri sağladığımızı söyleyebilirim. Diğer ülkeler bu konuda malzeme vermekte zorlanıyorlar. 

Bugün itibarıyla maske kodu gelmediğine dair şikayetler var. Neler söylemek istersiniz?

Maskeler vatandaşımız ücretsiz dağıtılacak. Mesaj gelmeyen kişiler için de eczaneye müracaat edildiğinde kimlik doğrulaması ile maskelerini alabilecekler. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.