Hava Durumu

100 TL’LİK GAZ ALARM CİHAZI KAÇ HAYAT KURTARIR..?

Yazının Giriş Tarihi: 11.02.2021 17:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.02.2021 17:14

Ne yazık ki…Ülkemizde ölüm kol geziyor.

Trafik kazalarında, cinayetlerde, hatalı teşhis ve tedavilerde, suda boğulmalarda, kanser ile kalp hastalıkları sonucunda ve karbonmonoksit zehirlenmelerindeki ölümler insanları çok daha fazla üzüyor.

Ülkemizde COVİD-19 nedenli ölüm sayısı da şu anda; 26 bin…

Ölümle koyun koyuna yatan bir ulus olduk ne yazık ki…Bu durumda; piyangonun kime çıkacağı belli de olmuyor.

Biliyorsunuz ki; Bursa’da lodos oldukça etkilidir. Son 4 gündür de saatte 50-70 kilometre hızla esen lodos rüzgarı etkiliyor Bursa’yı…Bu yoğun rüzgar nedeniyle kafanıza bir kiremit düşmesi olasıdır yaşadığımız bu kentte…Veya yine lodos nedeniyle; evinizde kullanılan soba, şohben veya kombi tesisatından kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmesi yaşayabilirsiniz apansız…

Bu ülkede ve Bursa’da görünmeyen kazalar nedeniyle ölen veya yaralanan birçok insan var.

Açın yerel ve ulusal gazetelerin 3.sayfalarını…

Yüzlerce ucuz ölüm haberi ile karşılaşabilirsiniz her gün...İnanın dünyanın hiçbir uygar ülkesinde; bu denli basit sebepler yüzünden insanlar canından olmuyor.

                          ALARM CİHAZINA YASAL ZORUNLULUK ŞART

İnsana değer veren yönetimlerin çıkardığı kurallar ve yönetmelikler, insanların canını kurtarıyor ama... Geçtiğimiz yıl Hollanda’nın Den Haag kentinde yaşayan bir misafirim vardı Bursa’da…O günlerde de bir doğalgaz faciası yaşanmıştı yaşadığımız kentte…Bu nedenle  bir enerji şirketinde teknik uzmanlık/mühendislik yapan bu misafirime “Sizin oralarda kış mevsiminde hiç doğalgazdan veya karbonmonoksit gazından ölen oluyor mu? “diye bir soru sordum. “Kesinlikle hayır” cevabı aldım. Anlattı nedenlerini de…

Anladım ki; oralarda her evde/işyerinde gaz alarm dedektörleri var ve bunlar eve/işyerine gaz montajı sırasında yasal zorunluluk olarak takılıyor. Sorumlusu da; o gazı oraya takan tesisat mühendislerinin ve gaz dağıtım şirketinin oluyor.

Çağdaş ülkelerde; neden/sonuç ilişkisi sağlam…Sorunun sorumlusu da belli, yönetmeliği de…Hatayı yapan, bir daha o işi yapamıyor. İş ehliyeti elinden alınıyor.

Yediği para ve hapis cezası da cabası…

Gelişmiş ülkelerde; insanların canını-malını kurtaran kurallar var ve o kurallara uymayanlar bunun cezasını fazlasıyla çekiyor. Özellikle bu tür tehlikeli cihazların montajını yapanlar, kesinlikle eğitimli ve uzman olmalı…Yaptıkları boru tesisatı yanında, birleşme noktalarında kullandıkları aparatlar da CE standartlarında ve insan yaşamını ASLA riske sokmayacak kalitede olmalı…Teknik anlamda sorun yaratacak hiçbir malzeme kullanılmamalı gaz ulaşım tesisatlarında…

                      BURSA’DA UNUTULMAYAN DOĞALGAZ FACİALARI

Biliyoruz ki; Bursa’nın Osmangazi ilçesi Hocahasan Mahallesi Bahçe Sokaktaki bir apartmanın bodrum katında; 2013 yılı sonunda feci bir karbonmonoksit faciası yaşanmış ve 3’ü çocuk 5 kişi yaşamını yitirmişti.

Adeta göz göre-göre gelen bu doğalgaz faciasını unutmak mümkün mü..?

Banyodaki şohbenin baca borusundaki kaçaktan kaynaklanan öldürücü gaz, bir ailenin toptan yok olmasına neden olmuştu. Ülkemizdeki en acı doğalgaz facialarından biri olarak kayıtlara geçti bu ölümler…

2016 Yılında da Adalet Mahallesinde 3 ve 5 yaşlarında 2 çocuk(Yiğit ve Ömer Kiret), evde yanan sobadan sızan karbonmonoksit sonucu hayatını kaybetti. Osmangazi’de yaşanan olayda; anne ile baba da zehirlendiler ama müdahale sonrası yaşama döndürüldüler.

Eğer bu acı ölümlerin yaşandığı o evlerde perakende satış fiyatı; 100 TL olan bir gaz alarm cihazı olsaydı, belki de o insanlar şu anda aramızda olacaklardı.

Hocahasan Mahallesi’ndeki büyük gaz faciası sonrası bir açıklama yapan dönemin Makine Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, doğalgaz facialarına karşı her eve gaz dedektörü takılmasını önermiş ve bu alarm cihazlarının da gaz dağıtım şirketleri tarafından bedelsiz olarak dağıtılmasını söylemişti.

Aynen Avrupa ülkelerindeki gibi..!

Bu olaydan sonra Bursagaz firması bir süre bazı tüketicilere bedelsiz cihaz dağıttı ama sonrası gelmedi. Ama…Artık karbonmonoksit cihazı takma zorunluluğunu, çıkarılacak yasa ile hayata geçirmek gerek…

İnsanlarımızın hayatını kurtarmak için yasal bir düzenleme şart..!

Bu noktaya gelindi galiba…Bu ülkede her yıl 2 bine yakın vatandaşımız soba ve doğalgaz cihazlarından sızan karbonmonoksit gazından zehirleniyor. Önlem olarak da; sağlıklı ve hatasız montaj ile doğru kullanım ön plana çıkıyor Ardından da hayat kurtaran bir önlem olan; gaz alarm dedektörleri gündeme geliyor.

Karbonmonoksit dedektörlerinin piyasa fiyatları; 100 ile 250 TL arasında…İnternetteki satış kanallarından taksitle bile almak mümkün bu hayat kurtaran cihazları…

Fiyatları uygun ve bunu herkes alabilir ama zorunluluk olmadığı için ancak iş başa gelince akla geliyor böyle bir önlem…

Isınma cihazlarını sağlıklı ve doğru kullanımı için yapılacak toplumsal bilgilendirme kampanyalarının da ölümleri engellemek için doğru bir adım olacağını yazıma eklerken, “Ben yıllardır gazlı şofben kullanıyorum. Ama hala ölmedim” diyen insanlara da evlerine gaz alarm cihazı takmalarını öneriyorum.

Su uyuyor, arızalı sohben/kombi uyumuyor çünkü..!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------                   

ÖZLÜ SÖZLER:  Dün rüya,  yarın hayaldir.  Dünü mutlu,  yarını umutlu yapan bugündür.  Onun için bugüne bak ve gülümse…(Nazım HİKMET)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.