Hava Durumu

2. KIRIM SAVAŞI’NA DOĞRU

Yazının Giriş Tarihi: 03.04.2021 16:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.04.2021 16:36

Rusya, Ukrayna ve Kırım’da değişen jeopolitik ve jeostratejik askeri güç dengeleri Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni yakından ilgilendirdiği için oradaki ve NATO bünyesindeki bütün gelişmeleri an ve an yakından takip etmek durumundayız. Donbas'ta ateşkes bozuldu. Rus ordusu, bölgeye yüzlerce topçu bataryası ve 8 bin tank yığdı. Ukrayna’nın durumu gerçekten çok zor. Toprakları nükleer güç sahibi bir mafya devlet tarafından işgal edilmiş durumda. Ukrayna’nın NATO yardımı dışında şansı yok. Eğer Amerika Ukrayna’yı NATO’nun mayın eşeği olarak kullanmıyorsa mutlaka yardım edecektir. Tersi durumda ABD ve NATO’nun güvenilirliği kalmaz. ABD fiilen gelişmelere dahil oldu. ABD'nin Ukrayna ordusuna verdiği hava savunma ve elektronik harp sistemleri Transnistria’nın doğusuna doğru hareket etmeye başladı. ABD'nin Yunan-Türk sınırına yığdığı helikopterler Bulgaristan üzerinden Romanya'ya intikal etti. Ukrayna öncelikle Donbas'ı, bilahare Kırım'ı kurtarma hazırlığı içinde Rusya direnecek, Kırım’dan asla vazgeçemez. Bir savaş doktrini şöyle der; Savaşı kendi topraklarında kabul eden, savaşı kaybetmeyi kabul etmiştir. Rusya da kendi savunmasını Ukrayna'da görüyor. Ukrayna'nın dış ve içişlerine sıklıkla müdahalesi de bu yüzden. Ayrıca buralar düz topraklar. Dümdüz zemin, tarlalar ve gökyüzü. Bir okyanus gibi uzanan ovalar dümdüz ovalar kaptırdın mı Rusya'nın steplerine kadar gidersin seni tutacak tek bir coğrafi engel yoktur. Bunun böyle olduğu en son 1941'de Almanlar Sovyetlere saldırınca açıkça görüldü.

Ukrayna NATO desteği ile farklı bir plan uygulayacak Donetsk ve Lugansk'tan gösterip esas darbeyi Transndinyester üzerinden vuracaklar. Transdinyester Cumhuriyeti Moldova’nın doğusunda, Dinyester Irmağı ile Ukrayna sınırı arasında uzanan, daracık bir alana sahip, bağımsızlığı hiç bir devletçe tanınmamış Ruslar’ın kurduğu kukla bir devlet. Transdinyester dümdüz bir yer. Osmanlı'dan alındıktan sonra bile uzun süre bu bölgeye yerleşilmemiş ve Rus kitaplarında "insansız stepler" denmiş. İşte tarihi bile olmayan yapay yerde şimdi bir yapay bir Rus devletçik var. En büyük etnik grubu Rusların oluşturduğu Transdinyester'de birçok etnik topluluk, dil ve kültür bulunmaktadır. Transdinyester Cumhuriyeti BM üyesi hiçbir devlet tarafından tanınmayıp, yalnızca Güney Osetya, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti ve Abhazya tarafından tanınmaktadır. Ukrayna’nın Ruslara olan hıncını bu bölgeye girerek alacağı, Moldova Ordusu’nun giremeyeceği göz önünde bulunarak, Avrupa’dan gelen hareketin Ukrayna yoluyla gerçekleşeceği tahmin edilmekte. Coğrafi yapıya bakıldığında nehir doğal sınır durumunda olsa da Ukrayna tarafı müsait. Azerbaycan'ın desteğimizle başlattığı ikinci Karabağ savaşı da şu anda Ukrayna'ya ve NATO'ya cesaret veriyor.

Rusya şu anda Dünya'da bulunan tek imparatorluk. Sürekli de yayılma eğilimi gösteriyor. Putin’e göre Rusya’nın devlet aklında sınırları eski SSCB sınırlarıdır. Şu an Sovyetlerden ayrılan  (BDT) devletçiklerinde nüfusun etnik olarak ikinci sırasında Ruslar geliyor. Mesela Moldova elektriğinin % 83'ünü Transdinyester bölgesi üretiyor. 1964'te yapılmış bu yatırım. Yatırım yapılırken buraya da Ruslar beraber yerleştirilmiş. Moldova, kendi ülkesindeki ayrılıkçı bir bölgeye bağımlı kısacası. Bu, Rusların klasik yöntemi Ruslar sistemi şöyle kurmuş tam teşekküllü yatırım ile beraberinde Rus da yerleştir. Rus yerleştiremiyorsan fabrikanın ihtiyaç duyduğu diğer malzemeleri Rusya'da üret böylece bağımlı hale getir. Şurası bir gerçek şimdi değilse bile yakında coğrafya bizi mutlaka karşı karşıya getirecek çünkü kaderimizi bu harita çiziyor. Çünkü Akdeniz'e doğru önlerindeki tek ülke biziz. Rusya mutlaka yola getirilecek ve biz doğru safta olmalıyız. Çünkü Ukrayna’dan sonra sırada biz varız.

2. Kırım savaşı çıkar mı çıkarsa ne olabilir? Rus’lar Odessa’ya çıkartma yaparsa kesin savaş çıkar çünkü burası Ukrayna’nın NATO desteği aldığı tek liman. Ayrılıkçılar askeri çözüm dışında çözüm yok diyorlar NATO olmadan Ukrayna’nın en küçük bir şansı yok bunu herkes biliyor. Bir defa Ruslar asla Kırım’dan kendi rızaları ile çekilmezler belki Donbas’ı o yüzden işgal ettiler ver Kırım’ı al Donbas’ı diyecekler. ABD Ukrayna’yı kendine borçlu ve bağımlı hale getirebilmek için belli bir yere kadar müdahale edecek zaten Rusya’yı fazla hırpalamak istemiyorlar çünkü bu durumda Çin güç kazanacak. Rusya ile Çin arasında tampon Moğolistan ve Kazakistan. Ama Amerika Rusya'nın kendisini Çin’e karşı bir tampon olarak kullanıyor. Bir de Amerikan kaya gazı meselesi var. Amerika kaya gazını Avrupa’ya satmak istiyor, bunun için Avrupa’nın Rusya’dan gaz alımını kesmesi lazım. Hem pahalı hem de zahmetli ABD gazını en büyük Rus gazı müşterisi Almanya’da almak istemiyor. Ukrayna’daki savaşın bir diğer sebebi Avrupa’yı Ukrayna ile hareket ettirip, Rus gazını kesmek, çok bilinmeyenli denklem gibi bekleyelim görelim. Yalnız şurası çok açık bir gerçek Ukrayna’da her ne olacaksa bu bizi kesinlikle etkileyecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.