Hava Durumu

2022 BÜTÇESİNDE EĞİTİME YİNE SAVUNMADAN YÜKSEK PAY...

Yazının Giriş Tarihi: 20.10.2021 17:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.10.2021 17:08

Salgın sürecinden en çok etkilenen alanlardan biri olan eğitime, 2022 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi'nde en yüksek pay ayrıldı.  

Bütçenin yüzde 15,6'sını, yani aslan payını eğitime ayrılıyor. Yükseköğrenim de dâhil edildiğinde eğitim bütçesi yüzde 29,4 artışla 273,5 milyar liraya yükseldi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yatırım bütçesi yüzde 35 artışla 15,2 milyar lira oluyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2022 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi'ne ilişkin yaptığı açıklamada teklifin hazır olduğunu, bütçe giderlerinin 1 trilyon 750 milyar 957 milyon lira, bütçe gelirlerinin ise 1 trilyon 472 milyar 583 milyon lira ve bütçe açığının da 278 milyar 374 milyon lira olarak öngörüldüğünü belirtti.

Milli Eğitim bütçesi 2022 yılında 2021 yılına göre yüzde 29,4 artırılarak 273,5 milyar liraya yükseltmiş oluyor.
Bütçe hazırlık sürecinde ilgili tüm tarafların ve sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin alınarak değerlendirildiği belirtildi.
* * *

2022 yılı bütçesi AK Parti hükümetlerinin 20'nci, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişin ardından hazırlanan 4'üncü bütçe oluyor.
AK Parti hükümetleri döneminde elde edilen tüm kazanımlar için bütçelerin etkili birer araç olarak kullanılmakta olduğunu görüyoruz.

Tarihinde ilk kez 2004 başlayarak eğitime 2005’te yüzde 20, savunmaya 13,5, sağlığa 5,5, adalete 1,2 katrilyon lira ödenek ayrılarak eğitim bütçesi savunma bütçesini geçmişti.

O günden bu yana bütün bütçelerde eğitim bütçesi savunmanın önünde oldu ama buna karşın, savunma sanayinde de önemli ilerlemeler kaydedildi.

Savunma sanayinde yerlilik ve millilik oranı yüzde 20’lerden bugün yüzde 75’lere ulaştı.

Salgınla artan küresel belirsizliklerin tüm dünyada üretimi, istihdamı ve sermaye dolaşımını olumsuz yönde etkilemeyi sürdürdüğü bir süreçte birçok ülke ekonomisi küçülürken, hazırlanan yeni bütçenin krizi fırsata çevirecek şekilde etkin ve verimli şekilde kullandığı görülüyor.

Büyüme oranlarından dış satım rekorlarına, sanayi üretimindeki artıştan cari açıktaki iyileşmeye kadar pek çok gösterge, salgınına karşın Türkiye’nin yoluna güçlenerek devam ettiğini gösteriyor.

* * *
Türkiye, dört tarafından tehdit ve kargaşa ile çevrelenmiş stratejik bir noktada.

Yunanistan giderek artan silahlanması ile muhalefet ve diğer AB ülkeleri tarafından ‘Yunanistan kendi geleceğini satıyor’ eleştirilerine maruz kalırken, Türkiye’nin milli eğitime ayrılan bütçeyi savunma üzerinde gerçekleştirmesi ve aynı zamanda savunma sanayinde de önemli atılımlar yapması anlamlı olsa gerek.

Türkiye’nin geçen yıl gerçekleştirilen yüzde 1,8'lik büyüme ivmesinin 2021'in ilk çeyreğinde yüzde 7,2 ve ikinci çeyreğinde yüzde 21,7 oranında büyüme oranlarıyla sürdürmesi de...

Dış satımın yıllık bazda 212 milyar dolar seviyesine ulaşması, bunların yanında, hastaneler, otobanlar, demir yolları, köprüler, tüneller, barajlar, içme suyu ve sulama tesisleri, organize sanayi bölgeleri, AR-GE merkezleri, salgın destekleri ve yerli aşı projesi, enerji ve savunma sanayi projeleri gibi sayısız yatırım Türkiye’nin salgın döneminde bile yolunu hız kesmeden sürdürdüğünün göstergesi olsa gerek.

Hazırlanan bütçenin; Türkiye’nin kalkınma hedeflerinin, ülkenin refahını artırma çabalarının ve istikrarın dayanağı olduğunu görmek gerek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.