Hava Durumu

2300 YILLIK ZİNDANKAPI SANATLA SOLUKLANACAK

Yazının Giriş Tarihi: 19.10.2021 17:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.10.2021 17:14

Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın Halkla İlişkiler Daire BaşkanıAhmet Bayhan geçtiğimiz cumartesi günü, nezaket gösterip Saat: 20.30’da gerçekleşen Zindankapı’nın açılışına davet ettiyse de daha önce verilmiş bir sözüm nedeniyle çok istememe karşın gidemedim ama konuyu severek yazacağımı belirttim sevgili Ahmet Bayhan’a.

Neden mi?

Bursa için yapılan doğru işlere destek olmak Bursa’ya olan sevdamın, vefamın gereğidir.

Hele de bu doğru iş doğup büyüdüğüm Hisar’da gerçekleşiyorsa.

*********************

Şanslıydım; Bursa’nın en güzel semtinde Hisar’da; tarihi surların, burçların, camilerin, türbelerin, yatırların, cumbalı evlerin yanı başında; mahalle kültürüyle, komşuluklarla sarmalanarak geçti ömrümün en güzel yılları.

Hisar benim masalımdı.

ZİNDANKAPI

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan ve geçmişi milattan önce 200’lü yıllara uzanan Zindankapı’nın hizmete açılmasını alkışlıyorum.

Bilindiği gibi yaklaşık 3 bin 400 metre uzunluğundaki surlarda Saltanat Kapı, Fetih Kapı ve Yer Kapı’da restorasyonları daha önce tamamlanmıştı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Yedikule Zindanlarının bir örneği olan Zindankapı’daki restorasyonu da tamamladı.

Alacahırka Mahallesi’nde yer alan, ‘kanlı kuyu’, ‘işkence odası’,‘kule bağlantılı koridorlar’ ile ‘zindanların’ bulunduğu Zindankapı, artık tutsaklara değil interaktif bir dijital müzeye güncel sanat galerisine ev sahipliği yapacak.

Sanata yapılan her yatırım Bursa’nın geleceğini ışıklandırır.

 

AÇILIŞ GECESİ

Bursa’nın Türk Dünyası 2022 yılı Kültür Başkenti seçildiğini de göz önüne alırsak Zindankapı gibi tarihi bir mekânı sanat aracılığıyla geleceğe taşımak ne güzel bir düşünce.

Peki açılış nasıl olmuş? Basın bülteninden yazayım:

‘’Zindankapı’nın açılış töreni adeta görsel bir şölene dönüştü. Zindankapı’nın duvarlarının birer ekrana, tuvale dönüştüğü dev mapping gösterisi ilgiyle izlendi. Birden fazla teknolojinin eşzamanlı olarak kullanıldığı “Zamanın Dokusu (Immersive Mapping Operet)” gösterisi ile davetliler uzay, zaman ve mekânın derinliklerine doğru bir yolcuğa çıktı. Elektronik müzik bestecisi Erdem Tunalı tarafından geceye özel bestelenen performansa, Devlet Opera ve Bale sanatçısı Tenor Berk Dalkılıç ve Soprano Ceren Aydın eşlik ederken, Zindankapı’nın 2 bin 300 yıllık dillere destan hikâyesi, küllerinden yeniden doğuşu bu görsel şölen ile gözler önüne serildi.’’

******************

Zindankapı’nın açılış törenine Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Nadir Alpaslan, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda davetli katılmışlar.

******************************

Zindankapı’nın ilk sergisi küratörlüğünü Derya Yücel’ in yaptığı ve  Zindankapı Güncel Sanat Galerisi’nde açılan “Zamansızlık Şarkısı”oldu.

En kısa zamanda Zindankapı’yı ziyaret edeceğim.

RESTORASYON

Bitirirken içimde yara olan bir konuya değineyim, söz meclisten dışarı deyip.

Restorasyon çok hassas bir konu. Yandaş müteahhitle olacak iş değil.

Uzmanlaşma gerektirir; bilgi ister, tecrübe ister, tarihe saygı ister; sabır ve özen işidir; mimariyi bilmeyi, malzemeyi tanımayı gerektirir.

Yoksa maazallah; restore edeyim derken berbat etmek de var.

Nitekim ülkemiz restorasyon(!) facialarıyla dolu. O güzelim tarihi eserin eski ve yeni haline bakınca içiniz cız ediyor; keşke hiç ellemeselermiş diyorsunuz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.