Hava Durumu

3. YENİ KADEMELİ NORMALLEŞME BUGÜN BAŞLADI...

Yazının Giriş Tarihi: 30.06.2021 17:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.06.2021 17:20

Çin’in ardından bütün dünyada olduğu gibi, Türkiye’nin de aylardır gündeminde olan koronavirüs salgını sürmekte.

Günde 60 binleri gören vakalar, 400’lere yaklaşan ölüm oranları, aşı var mı yok mu tartışmaları ve her gün genelgeleri yayınlanmayı sürdüren kapanma kararıyla koronavirüs, yaşamımızda ve zihnimizde önemli bir yer etti.

Salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla, salgınla mücadele sürecinin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra yaşamın her alanına yönelik uyulması gereken kurallar ve önlemler; Sağlık Bakanlığı ile Bilim Kurulu’nun önerilerinin değerlendirilmesi sonucunda Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde alınan kararlar doğrultusunda belirlendi.

Salgın nedeniyle içimizde oluşan korku, artan ekonomik sıkıntılarla birleşince kaygılarımız, endişelerimiz yoğunlaştı yer yer...

Sevdiklerimize sarılmaktan, yan yana gelmekten nicedir yoksun kaldık.

Kısıtlamalarla iş-ev, yahut salt eve kilitlenen gündelik yaşamdaki telefonla sağlanan “sosyalleşme” görüşmelerimiz hep koronavirüs ile başlayıp onunla bitti.

Aşı sırası geldi mi?” “Dünkü tabloyu gördün mü?”, “Hastanız iyileşti mi?” “Dışarı çıkabiliyor musun?” “Markete giderken çift maske tak!” “Benim çocuğun da huyu değişti!”…şeklinde konuşmalarımız olağan hale geldi.

Neyse ki bugünden itibaren yeni bir sürece giriyoruz çok şükür.

* * *

Salgın önlemleri kapsamında sürmekte olan kısıtlamalar bugünden sonra kaldırılmış ve kademeli normalleşmenin üçüncü etabına başlamış bulunuyoruz.

Sokağa çıkma ve şehirlerarası seyahat kısıtlamaları sona ermiş bulunmakta.

İçişleri Bakanlığı’nca yayımlanan genelgeye göre; faaliyetlerine ara veren tüm iş yerleri ile sinemalar bugünden itibaren yeniden açılıyor.

Yeme-içme yerlerinin açık/kapalı alanlarında aynı anda bulunabilecek kişi sayısı bugünden itibaren kısıtlanmayacak.

Yeme-içme açık yahut kapalı alanlarda Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirtilen masa ve sandalyeler arasındaki mesafe kurallarına uyulmak kaydıyla, bugünden itibaren aynı masada aynı anda bulunabilecek kişi sayısına yönelik kısıtlamalar uygulanmayacak.

Kahvehane, kıraathane gibi kağıt, taş vb. oyunların oynandığı işyerlerinde söz konusu oyunların oynanmasına yönelik kısıtlamalar da sona ermekte.

Konaklama tesislerinde saat 22.00'de, diğer yerlerde ise saat 21.00'de sona eren müzik yayınları (canlı icra edilenler de dahil), bu konuda yeni bir karar alınıncaya kadar bugünden itibaren saat 24.00'e kadar yapılabilecek.

Yine aynı şekilde rehberde belirlenen kural ve esaslara uymak kaydıyla park, bahçe, kamp alanı, piknik/mesire alanı gibi yerlere yönelik ilgili genelgeyle getirilen ek kısıtlamalar bugünden itibaren kalmakta.

Yeni bir karara kadar nargile yasağı sürecek...

Kurallara uymak koşuluyla STK'lar, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, kooperatif ve birliklerin genel kurul dâhil geniş katılımlı tüm etkinlikleri ile her türlü toplantı, gösteri veya yürüyüşleri için halen geçerli olan kişi başına asgari açık alanlarda 4 metrekare, kapalı alanlarda 6 metrekare yer ayrılarak yapılmasına yönelik uygulama aynı şekilde sürdürülecektir.

Nikâh ve düğünlerde yiyecek-içecek ikramı yapılabilinecek.

Konser, fuar ve festivallere izin verilebilinecek...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.