Hava Durumu

ANONİM ŞİRKETLER İÇİN AVUKAT ŞART

Yazının Giriş Tarihi: 12.03.2023 16:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.03.2023 16:00

Özellikle genç avukatların daha fazla desteklenmesi kanaatindeyim.

Bursa Barosu ile BTSO sıkı bir denetim ile Anonim Şirketlerde avukat zorunluğu üzerinde bir çalışma yapabilirler.

Bursa barosunun 5.000 üyesiolan büyük bir aile olduğunu biliyoruz.

Ancak 5.000 üyesi olan kaç avukatın işi düzgün olarak devam ediyor.

Özelikle meslekte yeni olan avukatlara maddi yönden daha fazla gelir sağlanması için neler yapılabilir, diye birçok genç avukat ile görüşüyorum zaman zaman.

Ticaret hukuku ve Türk Ticaret Kanuna göre sermayelerinin 5 katı geliri olanlar anonim şirketlerinin avukat bulundurmasızorundadır.

1136 sayılı Avukatlık Kanunu, esas sermayesi 250.000 TL veya üzeri olan anonim şirketler için sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğu öngörmektedir.

(3 Eylül 2022 tarihli ve 31942 sayılı Resmi Gazete)

Avukatlık kanun açık ve net olarak yazmaktadır.

Yalnız avukatların yapabileceği işler:

Madde 35 – (Değişik: 26/2/1970 - 1238/1 md.) Kanun işlerinde ve hukuki meselelerde mütalaa vermek, mahkeme, hakem veya yargı yetkisini haiz bulunan diğer organlar huzurunda gerçek ve tüzel kişilere ait hakları dava etmek ve savunmak, adli işlemleri takip etmek, bu işlere ait bütün evrakı düzenlemek, yalnız baroda yazılı avukatlara aittir.

Baroda yazılı avukatlar birinci fıkradakiler dışında kalan resmi dairelerdeki bütün işleri de takip edebilirler. (Değişik üçüncü fıkra: 23/1/2008-5728/329 md.)

Dava açmaya yeteneği olan herkes kendi davasına ait evrakı düzenleyebilir, davasını bizzat açabilir ve işini takip edebilir.

Ancak, Türk Ticaret Kanununun 272 nci maddesinde ön görülen esas sermaye miktarının beş katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim şirketler ile üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatifleri sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadır.

Bu fıkra hükmüne aykırı davranan kuruluşlara Cumhuriyet savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalışan onaltı yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idarî para cezası verilir.

Hukuk ve Ceza Muhakemeleri Usulleri kanunları ile diğer kanun hükümleri saklıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.