Hava Durumu

AŞI ANILARI… DELTA VARYANTI… BİLİMİN AYDINLIĞI

Yazının Giriş Tarihi: 23.07.2021 16:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.07.2021 16:04

Çocukken babamın kolundaki mühür benzeri iki aşı izine özenir, bir an önce büyüyüp aşı olmayı isterdim.

Ortaokul ve lisede okula aşıcılar gelirdi; şimdiki gibi her aşıda şırınga değişmez, ispirtoyla dezenfekte edip tek şırıngayla bizi aşılarlardı.

O pistonlu, ucu iğneli şırınga kimileri için ne korkutucuydu.

Aşı olmayı severdim; çünkü aşı demek tatil demekti gözümde.

Bursa Erkek Lisesi’nde lise sondayım. Duyduk ki aşıcılar geliyor ama tatil yok.

Kızdık, tahtaya; “tatil yoksa aşı da yok’’ yazıp bütün sınıf okuldan kaçtık. Ertesi gün idareye çağrıldık ifade verdik; neyse ki disiplinlik olmadık.

 

DELTA VARYANTI

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Sami Kıcazeybek’in Cumhuriyet’te yayınlanan “Delta Varyantı Bize Ne Anlatıyor’’ başlıklı yazısı beni harekete geçirdi ve arife günü Bursa Şehir Hastanesi’ne gidip ihmal ettiğim aşımı oldum.

Değerli hocamız yazısında Delta varyantının tehlikeli özelliklerini anlatıp bizi uyarıyordu:

“Delta varyantı çift mutasyon özelliğine sahip (E 484Q, L452R mutasyonları) süper bulaştırıcı özelliğiyle (Örneğin R0=4 yani bir kişinin 4 kişiye bulaştırması ve kapalı alanlarda ise 3-4 dakikada bulaştırıcılığı söz konusuyken bu bulaştırıcılık Alfa varyantında 10-12 dakikadır. Ayrıca Alfa varyantına göre yüzde 60 bulaştırıcılığı fazladır) diğer hiçbir varyantta olmayan özelliklere sahiptir.’’

*******************************************

Salgın geçmemişti, aşılama beklenen düzeyde değildi. O nedenle; aşı olmak hem kendi sağlığım hem de toplum sağlığı için hayati önemdeydi.

Salgını bitirmenin yolu aşıdan geçiyor. Çünkü aşı olursak hem virüse karşı korunuyoruz; hem de virüsü başkalarına bulaştırmamış oluyoruz.

Özetle…

Aşı tıbbi bir zorunluluk; toplumsal vicdani bir sorumluluk

 

BİONTEK

Aşıda Biontek’i tercih ettim.

Aşı odasındaki sağlık emekçileri güler yüzlüydüler şefkatliydiler. Hiç acı duymadım aşı yapılırken, yan etkiler konusundada bir kaygım olmadı.

Aşı olmaya giderken; içimden; “ben eski toprağım; havası, suyu, denizi temiz; sebzesi meyvesi hormonsuz zamanlardan geliyorum’’ diye teselli ettim kendimi; işe yaramış olmalı ki aşının hiçbir zararını görmedim.

Limonlu, çikolatalı, çilekli üç top dondurmayla ödüllendirdim aşı sonrası kendimi.

BİLİMİN AYDINLIĞI

Amerikalı gökbilimci Carl Sagan’ın “Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı’’ kitabı başucumda durur; hararetle tavsiye ederim.

Bilim insanlarına, doktorlara, sağlık emekçilerine duyduğum minnettarlık büyük.

Onlar bizim kahramanlarımız.

İnsanlık salgını yeniyorsa,aşı geliştiren bilim insanlarının sayesindedir.

Ve tabi ki doktorların, sağlık emekçilerinin olağanüstü çalışkanlıkları, ödedikleri bedeller, özverileri, meslek ahlakları her türlü takdirin üzerindedir.

**********************

Salgın şunu gösterdi…

Türkiye bir an önce liyakati öne çıkarmalı; eğitimin içeriğini bilime felsefeye dayamalı; bilim toplumu olma yönünde adımlar atmalıdır.

Laiklik bunların ön koşuludur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.