Hava Durumu

AVRUPA BİRLİĞİ DAĞILMA SÜRECİ (2)

Yazının Giriş Tarihi: 12.07.2020 17:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.07.2020 17:22

Türkiye-İstanbul-Ayasofya-dünya para finans merkezleri ekseni ya da “yeni finans merkezleri.”

Dünyada bildiğimiz gibi bilinen ve bilinmeyen finans merkezleri mevcuttur. Singapur, New York, Frankfurt bunlar önde gidenleri olup ayrıca belirli bölgelere hitap ederler. Yani belirli bölgelerde bulunan ülkelere hitap ederler. 

Ayrıca tabii ki liman bölgeleri ve serbest bölgeler etraflarında konumlanır.

Bunlardan en meşhuru ve önde gideni hiç şüphesiz ‘City of London’(Londra Şehri)dir.

‘City of London’, liman bölgesinde olmanın avantajıyla en yüksek gökdelenlere ve bunların içinde tabii ki uluslararası bankaların genel merkezlerine tanıklık etmektedir. Aynı zamanda burası serbest gümrük alanları ile de çevrilmiştir.

Giden bilir, merkezinde dev yazılar ile “minutes“ dediğimiz CNN’in en son uluslararası haberleri dönen yazı olarak sürekli bir şekilde kafelerde, restoranlarda ve ofislerin camlarında yer almaktadır. Böylece bu bölgede bir bakıma dünyanın atardamarının yer aldığını rahatlıkla hissedebilirsiniz.

Bugünlerde tabii ki bizim için ilginç olan son günlerdeki olaylar ve aynı zamanda gelişmelerdir. Burada Türkiye'yi görmek istiyorsak artık dünya gelişmelerine bakıp dünya ekonomisini takip etmek mecburiyetindeyiz. Aynı zamanda bizim dünyaya bakmamız değil, dünyanın da Türkiye'ye bakması büyük önem arz etmektedir.

Bizler öngörümüzü değil sadece, takip ettiğimizi de sizlerle paylaşmak isteriz. Böylece bir sonraki tespitleri de beraber yapabiliriz. Ayasofya’nın elhamdülillah yeniden camiye çevrilişi tabii ki İslami dünyada ses getirdi fakat aynı zamanda dünyanın da gözünün yeniden İstanbul’a çevirmesini hızlandırdı.

Böylece güçlü bir ülke ve önde giden ülkelerden olmayı hedefleyen bir ülke olarak startı vermiş bulunmaktadır.

2019 OECD’nin yani, “Ekonomik İşbirliği ve Gelişme Teşkilatının” veya “İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı’nın” Türkiye'yi bölge olarak seçmesi ile birlikte neyin startını vermiş olabilir ki?  Böylece Afrika, Ortadoğu ve Türk cumhuriyetlerinin verilerini burada toplamayı ve değerlendirmeyi hedefliyor.

Böylece Türkiye, Afrika, Avrasya, Ortadoğu, Türk sermayesi ve hatta İslami sermayenin merkezi olmaya adaydan da ötedir.

Yıllardır zaten bu ülkelerden sermaye göçü alıyoruz. Yani insanlar kendileri İstanbul’a veya Türkiye'nin değişik bölgelerinde aileleri ve sermayeleri ile son 10 yıldır göç ediyor. Bu gelen sermayeler küçük orta ve büyük yatırımların parçası oluyor.  Ayrıca paraların Türkiye’de güvende olduğunu ifade ediyorlar ve biz de bu görevi Türkiye olarak layıkıyla yerine getiriyoruz kanaatindeyim.

 

Ayrıca tabii ki İstanbul Ataşehir’de kurulan bir de yeni finans merkezi ve serbest vergi bölgesi önem oluşturmaktadır.

Bunlar Türkiye'nin hazırlıkları mı? Daha da önemlisi startı verilen Ayasofya kararından sonra hızla ilerleyerek olan yönümüzü mü gösteriyor?

Ayrıca OECD’nin en son rakamlarını, öngörülerini ve tahminlerini de sizin ile beraber paylaşmadan geçemeyeceğim.

2020’de Türkiye için yüzde 4,8 bir daralma ve 2021 için yüzde 7,6 bir büyüme ikinci bir pandemi gelmezse 2020’de dünya genelinde yüzde 6,0 bir gerileme ve 2021 için yüzde 7,6 oranında bir küçülme…

Ve bu öngörüler doğrultusunda Avrupa Birliği’nin yavaş yavaş dağılmasını görebileceğiz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.