Hava Durumu

AVRUPA, KADIN CİNAYETLERİ AÇISINDAN TÜRKİYE’NİN ÖNÜNDE…

Yazının Giriş Tarihi: 14.01.2021 16:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.01.2021 16:59

Güvenlik ve yaşam kalitesi gibi konularda Türkiye ile kıyaslanan Avrupa ülkelerinde kadın cinayetleri önceki yıllara göre büyük oranda artış göstermekte.
Buna göre, Avrupa ülkelerinde kısa sürede artan kadın cinayetleri, Avrupa'nın ‘güvenli’ olduğu algısını yerle bir etmiş oluyor…

* * *

Türkiye’de İçişleri Bakanlığı İç Güvenlik Stratejileri Dairesi Başkanlığı’nca kolluk güçlerinin yararlanması amacıyla "Aile İçi Şiddet ve Kadın Cinayetlerinin Önlenmesinde Kolluğun Önemi ve Rolü" raporu hazırlandı.
Bu çalışmaya göre Türkiye'de 1 Ocak-1 Temmuz 2020'de 117 bin 192 aile içi ve kadına yönelik şiddet olayı meydana geldi. 
Olaylardaki mağdur sayısı 126 bin 880 olarak kayıtlara geçti.
Ne ki, algının tersine Avrupa’ya da son yıllar kadın cinayetleri damgasını vurduğu görülüyor. 

* * *
Fransa'da kadınların kara yılları 2019-2020 olurken, aynı yıl içinde Polonyalı kadınların yüzde 20'si tecavüz kurbanı olduğu açıklandı. 
İngiltere’de ise her iki haftada 1 kadının öldürüldüğü ortaya çıktı.
Dünya genelinde 2020 yılında kadına yönelik şiddet tırmanış gösterir, Polonya'da yılda 65 binden fazla kadın şiddete uğrarken, Romanya Avrupa'da en fazla kadın cinayetinin işlendiği ülke olarak kayıtlara geçti.
Romanya’da Fransa'da İspanya ve İtalya'dan daha fazla kadın cinayeti işlendiği ve bu konuda Avrupa'da ilk sıralarda yer alan Almanya'ya yaklaştığı öğrenildi.
Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat'ın verilerine göre, 84 kadın cinayetiyle Romanya milyon kişi başına düşen kadın cinayeti sayısında 4,3'lük oranla Avrupa'nın en fazla kadın cinayeti işlenen ülkesi olarak kayıtlara geçmiş durumda.
Avrupa’nın merkezi, 11 milyon nüfuslu Belçika'da bile 2019 yılında 37'den fazla kadın salt kadın olduğu gerekçesiyle cinayete kurban gitti. 
Uluslararası Af Örgütü raporlarına göre, bu 11 milyonluk ülke Belçika'da her yıl 45 bin kadına yönelik şiddete bağlı şikâyet dosyası açılıyor. 

* * * 

Almanya Federal Aile Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Almanya'da 2018 yılında 114 bin 393 kadının fiziki şiddete maruz kaldığını ve ülke genelinde işlenen 386 cinayetin 122'sinin kadın cinayeti olduğunu açıkladı. 
Dini, dili, coğrafyası olmayan kadına şiddet olgusu Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde de yakıcı sorun olmayı sürdürmekte. 
Polonya'da yılda 65 bin kadın şiddete uğrarken, 400'den fazla kadın ise eşleri ya da partnerleri tarafından öldürülüyor. 
Litvanya gibi nüfusu 3 milyon bile olmayan bir ülkede yılda 30 bin kadın şiddete maruz kalırken, Belaruslu kadınlarınsa yüzde 77'si yaşamlarında en az bir kere şiddet görüyor. 
Belaruslu her 6 kadından biri ise cinsel şiddet kurbanı…
Yapılan araştırmalar, kadına şiddet olgusunun Avrupa kıtası için yakıcı sorun olmayı sürdürdüğünü gösteriyor yani…
Türkiye’de hemen her gün en az bir haberle gündeme gelen kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri konusu dünya çapında da en önemli toplumsal sorunların başında geliyor.
Ülkelerin gelişmiş ya da az gelişmiş, varsıl yahut yoksul olması fark etmiyor… 
Sorun küresel boyutta yani…
Ülkemizdeki kadına yönelik şiddeti, cinayetlerle ilgili sosyolojik, psikolojik ve ekonomik analizler yaparak önlemeye yönelik kuşkusuz daha kapsamlı çalışma yapılmalıdır.
Siyaset malzemesi değildir bu konu…

++++++++++++

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.