Hava Durumu

AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ YOLUNDA İLK ADIM OLSUN

Yazının Giriş Tarihi: 18.11.2021 16:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.11.2021 16:22

2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanının Bursa'ya verilmesinin ne anlama geldiği, şehre ne gibi katkı sağlayacağını doğrusu biz de merak ediyorduk.

Her ne kadar geçmişte Eskişehir ve Kastamonu'ya bu unvan verilmiş olsa da işin detayını bilmiyoruz.
Öyle ya Osmanlı Devleti'ne 130 yıl başkentlik yaptığını bilmeyenlerin çoğunlukta olduğu Bursa'ya yeni bir başkent unvanı verilmesi elbette merak konusudur.
Büyükşehir Belediye Başkan Alinur Aktaş, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Azerbeycan Cumhuriyeti'nden yetkililerin de katılım gösterdiği toplantıda açıkladı.
Detaylara geçmeden önce TÜRKSOY'un amacını aktaralım..
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı olan TÜRKSOY, 1993 yılında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye Cumhuriyeti kültür bakanları tarafından imzalanan anlaşmayla kurulmuştur.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan, Başkurdistan, Altay, Saha, Tıva, Hakas Cumhuriyeti ve Moldova'ya bağlı Gagavuz Yeri TÜRKSOY'a gözlemci üye olarak katılmışlardır.
TÜRKSOY, kurulduğu günden buyana Türk halklarının gönül birlikteliğini ve kardeşliğini güçlendirmek, ortak dil, din ve de kültürünü gelecek nesillere taşımak ve dünyaya tanıtma çabasındadır.
Yanı sıra 2012 yılından başlanıp her yıl farklı şehirlere verilen Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanı kapsamında yıl boyunca o şehirde sanattan kültüre, sempozyumlardan söyleşilere üye ülkelerin katılımlarıyla çeşitli etkinlikler düzenlenir.
2022 yılı için de bu tarihi görev Bursa layık görülmüştür.
Başkan Aktaş ile TÜRKSOY Genel Sekreteri'nin etkinlikler hakkında verdiği bilgilerden öncelikli dikkatimi çeken iki konu oldu.
Birincisi, ortak Türk kültürünü dünyaya tanıtırken başkent unvanının verildiği şehrin hayatına yıl boyunca çeşitli etkinliklerle renk katmak.
Diğeri de en çok arzuladığımız ihtiyacımız olan Bursa'nın tanıtımına katkı sağlayacak olmasıdır.
Meseleye turizm açısından baktığımız da zengin kültürü, tarihi, doğal güzellikleri ve misafir Per ver insanların yaşadığı şehrimizin en önemli eksiği bu değil midir?
Tarihi yüz yıllar öncesine dayanan kentimizin geçmiş nesillerden miras kalan tarihi ve kültürel zenginliklerini haddinden fazla sanayileşmenin çarkları arasında sıkışıp kalmış bu değerimizi ortaya çıkarmak için bu organizasyonu bir fırsat olarak görüp sahiplenmeliyiz.
Kasım-aralık aylarında Ankara ve İstanbul'da tanıtım ve istişare toplantılarıyla star alacak organizasyon ocak ayında ise Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un öncülüğünde Bursa'da TÜRKSOY'a üye ülkelerin kültür bakanları ve üst düzey yöneticilerinin katılımlarıyla bir araya gelinecek.
Bunlar olup biterken dikkat edilmesi gereken diğer bir husus da yıl boylunca yapılacak etkinliklerin kent geneline yayılıp halkın da katılımı sağlamaktır.
Aksi halde kendimiz çalar kendimiz oynamış  oluruz.
Umut ve de arzu ediyoruz ki, inşallah Bursa'mızın Avrupa Kültür Başkenti de olma yolunda bu organizasyon ilk adımı olur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.