Hava Durumu

BOSİAD’IN DOĞA DOSTU ÇOCUKLARI..!

Yazının Giriş Tarihi: 31.01.2023 14:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.01.2023 14:40

Gazetelere ve ajanslara yansıyan haber basit görünüyor aslında…”Bursa Organize Sanayi Bölgesi(BOSB) ile Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği(BOSİAD) tarafından düzenlenen geleneksel resim yarışmasında kazananlar belli oldu”.

Sıradan bir iş dünyası haberi gibi geliyor insana değil mi..?

Ama işin özüne inince, sıra dışı özelliği görebiliyor.

Ortalama bir insanın imrenerek bakabileceği bir yarışma sayılabilir belki bu çalışma…Ama bir SİAD’ın bilinen ve rutin çalışmalarından çok daha farklı bir etkinliği olarak da gösterilebilecek bu çalışmada; Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren fabrikalarda çalışanların 8-12 yaş gurubundaki çocukları yarıştı ve “Geleceğin sanayisi nasıl olmalı” şeklindeki sorunun cevabını aradılar.

Çevrecilik konusunda “dikte ettirilen değil”,oyun kurucu olan bir Türkiye hayali ile bu hayalin yolunun çocukların eğitimi ile gerçekleşeceğine inanan BOSİAD Yönetimi’nin yeşil üretim mottolu bu resim yarışması, ezberleri bozduran yönü ile de dikkatleri çekti.

                        SANAYİCİLER DE ÇEVRECİ OLABİLİR ..!

Geçtiğimiz hafta sonu bu ilginç yarışmanın ödül töreni yapıldı. Bu yıl “Geleceğin sanayisi nasıl olmalı *” temasıyla hayata geçirilen bu geleneksel çevre etkinliğinin ödül töreninde BOSİAD Başkanı Rasim Çağan’ın her zaman olduğu gibi yine sıra dışı bir SİAD Başkanı profili veren sözlerini yansıdı haberlere…Başkan Çağan: ”Ülkemizin sanayide büyümesi, çevreye verdiği önemle paralel gitmeli ancak çevrecilik hep sözde kalıyor, menfaatler ön plana çıkıyor. Bugün bu çıkarlar için, çocuklarımızın geleceğine ipotek koymaya hakkımız yok. Biz bu dünyada belki 20-30 yıl daha varız ama çocuklarımız 60-70 yıl daha bu dünyada yaşayacaklar. Onların geleceğine zarar verme hakkımız yok. Biz bu eşik noktasında; çocuklarımıza çevre bilinci yerleştirmek için onların adeta DNA’larına işleyerek doğanın korunmasını sağlayabiliriz. Türkiye artık çevrecilik konusunda dikte ettirilen değil, oyun kurucu bir rolü üstlenecek ise, bunun yolu çocuklarımıza bu işi sevdirmek ve onları iyi bilinçlendirmek gerekiyor. Her yıl farklı temalarda düzenlediğimiz geleneksel resim yarışmasında; bu yıl seçtiğimiz konu ile, çocuklarımızın doğanın korunması ve su kaynaklarımıza gereken hassasiyetin gösterilmesi gibi 2 önemli ayrıntıyı tanıma olanağı buldu” dedi.

                            “DOĞANIN YEŞİLİ HAYALLERDE KALMASIN

Yarışmada birinci olan ÜÇGE firması çalışanlarından birinin kızı Azra Saka’nın ödül törenindeki akılcı konuşması ile devam etmek istiyorum bu doğa-çevre ve sanayi konusuna…Şampiyon öğrenci Azra Saka: ”Rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının ürettiği enerji ile sanayi üretimi yapan fabrikada çalışan bir mühendisin doğa dostu bir otomobil ile gittiği bir pikniği resmettim. Sanayi kirletmeden üretmeli ki; yeşil doğa hayallerde kalmasın” derken bu yorumu ile bilinçli bir çevreci kimliğini gösterdi herkese…Aferin kızımıza…

Yarışmada ödül kazanan diğer isimleri de bu köşede es geçmeyerek onları onurlandırmak istiyorum şimdi de…2-İpek Aydoğan (Çoşkunöz Kalıp A.Ş), 3-Beren Aslan (Nuri Körüstan Makine), Jüri Özel Ödülü: Melisa Şardağ (BST SU)

Diğer Ödüller: Alya Çelikel(Bayrak Plastik), Ana Luiza Ferreira(Odelo), Ayşe Sultan Salı(Destek Otomotiv), Azra Mina Alper(Fompak), Azra Sevinç(Şahince Otomotiv), Beray Gülcan(Işıktepe Dörtçelik İ.O), Beren Su Şahin(Valeo), Berna Çalışkan(Karsan)

Kutluyorum BOSİAD’ın çevreci çocuklarını…            

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

ÖZLÜ SÖZLER: İnsanlar fırsatı nadiren tanırlar. Çünkü o çoğu zaman zorlu bir iş kılığında gelir.(H.L.MENCKEN)

 

     BTSO’NUN KOBİ OSB PROJESİ TUTACAK MI..?

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası; 2018 yılında Bursa’daki KOBİ türü mikro-küçük ve orta boy işletmelerde heyecan yaratan bir açıklama yapmış ve KOBİ OSB kurmak için harekete geçmişti. Bu süreçte 13 farklı sektörden 2.650 firmadan talep ve taahhütname toplanmış ve harekete geçilmişti.

Ancak daha sonra bu projeyi, yönetmelik değişikliği nedeniyle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın takip etmesi gerektiğini açıklayan BTSO, birdenbire topu taca atarak projeden çekilmişti. Bu ani olumsuzluğu o tarihlerde yazdığım bir köşe yazısında “KOBİ OSB’de dağ fare mi doğurdu” başlığı ile okurlarıma duyurmuştum.

Yıllar sonra yeniden gündeme gelen KOBİ OSB projesinde 31.Ocak tarihi itibarıyla yeni talepler de toplandı. Bursa Valiliği bünyesinde oluşturulan KOBİ Komisyonu ile çalışmalara başlanan yeni KOBİ OSB Projesi’nde şu ana kadar eski ve yeni talep toplamının 4.790’a ulaştığı bilgisine ulaştım.

Bakalım bu yeni gelişim ile Bursa’da yeni KOBİ OSB oluşturulabilecek mi..?

Çevreyi kirletmeden, tarım alanlarını yok etmeden ve kentin sularına ipotek koymadan böyle bir organizasyon gerçekleşebilecek mi..?

Şu anda yaşadığımız kentte plansız sanayi alanlarında 8 binden fazla işletme var ve bunların en az yarısı yeni kurulması planlanan KOBİ OSB’de yer alabilir.

Tabii ki yeterli mali kaynakları ve devlet desteği olursa…

“Haydi hayırlısı” diyerek sözlerimi tamamlıyorum.

Bursa’nın doğal kaynaklarını tüketmeyecek bir OSB için de desteklerimi sunuyorum. Çünkü KOBİ’lerin de mahalle aralarından çıkarak doğru-dürüst üretim ve ihracat yapabilecekleri alana ihtiyacı var. Bu konuda kesinlikle tarafım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.