Hava Durumu

BTSO BAŞKANI İBRAHİM BURKAY İLE BURSA’DA 8 YIL...

Yazının Giriş Tarihi: 25.03.2021 16:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.03.2021 16:04

17 yıl BTSO Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Celal Sönmez’in ardından Mayıs 2013 yılında göreve gelen BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay BTSO’da önemli, büyük projelere imza atarak, Odayı Bursa’nın potansiyelini maksimum harekete geçirecek bir yapıya kavuşturdu.

Hiç kuşkusuz BTSO Başkanı Celal Sönmez de, 17 yıllık süreçte önce BTSO’yu kabuğundan çıkarıp, dışarı açmış, eğitimden, sağlığa; sanattan, kültüre kadar Bursa’nın bütün büyük sorunlarına BTSO’nun katkı koymasına olanak sağlayacak çalışmalar yapmıştı.

Celal Sönmez döneminde BTSO, Türkiye’nin en büyük Ticaret ve Sanayi Odası haline dönüştü.

Ama İbrahim Burkay döneminde BTSO yaşama geçirdiği vizyon projelerle Türkiye’ye örnek olacak çalışmalara imza attı.

Bursa rol model oldu...

* * *

Bilineceği üzere Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) gerçekleştirilen genel kurulda, 13. Başkan İbrahim Burkay olmuştu. Meclis başkanlığına ise Remzi Topuk seçilmişti.

Başkanlık için İlhan Parseker ile İbrahim Burkay'ın listeleri yarışmış, 128 meclis üyesinden 71'i İbrahim Burkay'a oy vermiş, 55 üye ise İlhan Parseker'i tercih etmişti.

İbrahim Burkay, 1889 yılında kurulan ve Bursa’da şu an 39 bin şirketi aşan bir yapının çatı kuruluşu olarak ülkemizin en büyük ticaret ve sanayi odası Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmakta.

Burkay, aynı zamanda 2013 Ağustos ayında yapılan Genel Kurulda da TOBB Yönetim Kurulu Üyesi olmuştu.

* * *

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, 2013 yılında yaptığı değerlendirmelerde dünya e-ticaret hacminin 2012’de 680 milyar dolara ulaştığını, BRİC ülkelerinin yükselişte olduğunu, ticaret ve üretimin Asya Pasifik ve Sahraaltı Afrika’ya kaydığını belirterek, Türkiye’nin bu noktadaki konumuna da rakamlarla vurgu yapmıştı.

55 bin dış satımcı firma ile Türkiye 152 milyar dolar dış satıma ulaşmıştı.

Dünya köklü bir dönüşüm yaşarken, ne ki, Bursa'nın ne sanayi ne de ticaret alanında uzun vadeli stratejileri yoktu.

O sürece kadar kimi çalışmalar yapılmışsa da bunlar ya kâğıt üzerinde kalmış yahu gerekli eşgüdüm ve işbirliği sağlanamadığı için cılız girişimlerden öteye geçilememişti.

Sanayimizin ve dış satım yazgısı ağırlıklı olarak bir-iki sektöre bağlamış, Bursa’nın otomotiv hariç, hiçbir sektörde öncelikli ilan edildiği bir alan yoktu.

Yerli ve yabancı yeni yatırımları arttıracak bir yol haritası yoktu.

* * *

İbrahim Burkay yönetime geldiğinde öncelikli olarak, Bursa 2023 Platformu’nu kurdu.

Bursa, küresel ekonomik kriz ve salgına karşın son yıllarda eşine ender rastlanan örnek bir birliktelikle ortak hareket etme kültürü ortaya koydu.

Bursa’nın ticaret ve sanayi hayatındaki tüm dinamikleri, bekledikleri ve gönülden istedikleri değişime dâhil oldu.

Gerçekleşen vizyon projelerle Bursa’da dış satımcı sayısı büyük artışlar gösterdi.

Dış satım rakamları arttı...

Bursa’nın uzay ve savunma merkezi olmasında, ticaretinden esnafına doğurduğu binlerce iş koluyla, katma değeri daha yüksek üretimiyle yeni zenginlik alanları oluştu.

Bursa’da 2023 hedefi olan dış satımda yüksek teknolojinin payı yüzde 20’lere, orta ve yüksek teknolojinin payı yüzde 90’lara çıktı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, sosyal yalıtıma en üst düzeyde dikkat edilen bu salgın sürecinde dijital dünyanın sunduğu tüm fırsatları üyeleriyle buluşturarak, 2023 hedeflerine doğru emin adımlarla ilerlemekte.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.