Hava Durumu

BU DEVİRDE ULUDAĞ'A 50 MİLYON LİRA YATIRIM YAPACAK BİRİ VAR MI?

Yazının Giriş Tarihi: 17.10.2021 16:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.10.2021 16:12

Muhalefetin muhalefet yapmak için sorup soruşturmadan kurum ve kuruluşları sanki yasa dışı bir iş yapılmış gibi suçlaması çok komik bir durum ortaya çıkıyor.
Benzer bir durum cuma gününki Büyükşehir Belediye Meclisi'nin birinci oturumunda yaşandı.
Şöyle ki, İYİ Parti Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Grup Sözcüsü Mehmet Timurtaş, alt satırlarda okuyacağınız konunun içeriğini bir telefonla öğrenebilmek yerine kamu oyuna "Biz çalışıyoruz" algısı oluşturmak için olsa gerek partisi adına soru önergesi vererek belediye meclisine taşımasıdır.
İYİ Parti ve ve CHP'lilerin iddiası şu: Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan BURULAŞ'ın kar motoru ve kızak kiralama işine daha sonra ilave edilen iki ayrı telesiyejin işletme işini bu haliyle başka bir alt yüklenici şirkete verebilmesinin sözleşmede olmayışıydı.
Konunun daha iyi anlaşılması için detaya girmeden önce şu hatırlatmayı yapalım.
Milli Parklar Genel Müdürlüğü sorumluluğunda Uludağ'daki kar motoru ve kızakların kiralama ve işletmeye verme sorumluluğu Valilik oluruyla üç yıl önce BURULAŞ'a verilmişti.
Sebebi de geçmişte kar motoru ve kızak kiralama ihaleleri sonrasında bazı gruplar arasında yaralama ve cinayet hadiselerine kadar uzanan olayların önüne geçilip Uludağ'ın bu tür olaylarla gündeme gelmemesiydi.
Çok karlı bir iş olmayıp astarının yüzünden daha pahalı olacağını anlayan BURULAŞ'da yine Valilik oluruyla ihaleye çıkma yetkisini kullanıp üç ayrı sezonda üç ayrı firmaya kar motoru ve kızak kiralama işini ihale etmişti.
Anca ihaleyi alan firmaların biri pandemi diğeri işletme zafı üçüncüsü de bir süre çalıştırıp zarar ettiğini belirtip teminatını yakmak suretiyle işletme işinden çekilmiştir.
Bunun üzerine BURULAŞ, her seferinde yaşanan sorunların tekrarlanmaması için bu kez kökle bir çözüm arayışına gitmiş.
Önce Tarım ve Orman Bakanlığı'nın olurunu ardından da Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün izniyle Uludağ'da bu hizmeti verebilmek adına 20 yıllık kiralama teklifi kabul görür.
Kabul edilmiş edilmesine ama evdeki hesap çarşıya uymamıştır.
Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce kiralama sözleşmesine şöyle bir madde eklenmiş.
"Telesiyej ve kar motoru işletme hakkının başka bir alt yüklenici firmaya verilemez" ibaresi konulmuştur.
Bunun üzerine BURULAŞ, bu engeli aşmak için ticaret yasasında belirtilen 'iş ortağı' maddesini uygulamaya koyarak yürüme kararı almıştır.
BURULAŞ'ın bu iş için ortak almasına gerekçesi, sözleşmeye ek olarak Fatik Tepe ve Kuşaklı Kaya'daki telesiyej tesislerinin de ilave edilmesiyle yaklaşık 50 milyon liralık bütçeye ihtiyaç olmasıdır.
Zaten borç sıkıntısı içinde olan Büyükşehir Belediyesi'nin bu iş için bütçe ayırmasının mümkün olamayacağındır.
Böylece iş ortayı bulmak için herhangi bir ihaleye gerek duyulmadığından dört farklı firmadan alınan fiyat tekliflerden en fazla rakamı veren Alkoçlar Şirketi'yle BURULAŞ arasında yedi yıl süreli ortaklık sözleşmesi imzalanmıştır.
Sözleşmenin en önemli maddesi ise şöyle oluşmuş.
20 yıldır atıl durumdaki Kuşaklı Kaya Pisti'nin yanındaki Kırkpınar Telesiyej Tesisi yine Fatin Tepe Telesiyejinin aktif hale getirilmesi, alınacak tüm araç gereçlerin ortak firmaca karşılanacak olup BURULAŞ'a sabit kar garantisi verilecek  olmasıdır.
Meselenin özeti budur.
Aslında muhalefettin de bu işin böyle olduğunu bildiğini düşünüyorum.
Ama muhalefetin takıntısı, BURULAŞ'a ortak alınması değil ortağın Hülya Koçyiğit'in damadı Ender Alkoçlar olmasıdır.
Dolayısıyla ben meseleye Yaradan'ın kentimize en büyük nimeti olan Uludağ'ımızda kışın kış sporları yazın da doğa turizmi hizmetlerinin 12 ay faal yapılabilmesi hayalinin artık gerçeğe dönüşmesidir.
O halde sorun nedir? Bakın anlatayım...
Alkoçlar ailesi, ticaret yapan her kesin başına gelebileceği gibi ticari hayatındaki sıkıntıları kendisini ilgilendirir.
Ayrıca Alkoçlar ailesi 1950 yılında Uludağ'a ilk dağ evi otelini yapmıştır.
1970'de Alkoçlar Oteli'ni Uludağ kazandırmıştır.
Uludağ'ın en eski telesiyej işletmecileridir.
Şimdi de 20 yıl önce ölümle sonuçlanan helikopter kazası sonrası fiziki zarar görünce kaderine terk edilen ve Uludağ'ın uluslararası kayak yapma izinli Kuşaklı Kaya Pisti ile telesiyejinin yeniden işler hale getirmek için 3 milyon Avro'luk yatırım yapılacaktır.
Yanı sıra günü birlik yerli ve yabancı misafirler için var olan ancak Uludağ esnafı tarafından yönetilmeyip şirket, Alkoçlar ailesince tamamen teknolojik otomasyon sistemiyle yurt dışından getirilecek özel eğitmenler eşliğinde dünya standartlarında ve zirvedeki esnafları da işe dahil edilerek işletme açılacaktır.
Sonuç olarak Uludağ'a hele ki böyle dönemde  toplamda yaklaşık 50 milyon liralık yatırım yaparak Uludağ ve Bursa'nın en eski şirketi olan Alkoçlar markası, BURULAŞ'ın ortağı olmuştur.
Böyle bir zaman da Uludağ'a 50 milyon lira yatırım yapacak kim olursa olsun köstek değil destek olunmalıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.