Hava Durumu

BURSA’DA SOLUK ALDIĞIM BAHÇELER… BALKON TARIMI

Yazının Giriş Tarihi: 28.02.2021 16:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.02.2021 16:05

Tanıdığım en boyun eğmez, en aydınlık yüzlü insanlardandır değerli dostum, emekli Beden Eğitimi Öğretmeni Salih Çam.

Geçmişte TKP’nin Bursa milletvekili adayı olan Çam; Görükle’de, bir dönümlük arazi içinde, bahçesinde meyve, sebze yetiştirdiği bir kır evi oluşturmuş cömert gönlüyle defalarca beni ağırlamıştır.

En güzel politik sohbetleri, orada, ağaçların yanı başında; çiçek, meyve, sebze kokuları içinde yaptım.

Dostum arada saz çalar; akşamın sessizliği, gölgeleri bahçeye yayılırken; yaz göğünde yıldızlar irileşirdi. Cırcır böceklerinin sesini dinlerken, saçlarımda rüzgârı duyumsar; hayallere, anılara dalardım. Doğa beşik gibi beni sallar, çocuksu bir masumiyet ruhumu hafifletirdi.

Ve bahçedeki yeşilliğin on binlerce yılda genlerimize işlediğini, doğada huzur buluşumuzun bundan olduğunu fark ederdim.

**************************

Salih Çam, bir defasında bana domates fidesi vermişti.

Balkonumdaki saksıya fideyi ekmiş; sulamış, sabırsızlıkla boyvermesini, yeşillenmesini domateslerin olgunlaşmasını beklemiştim. Sonrasında koparıp yemeye kıyamamıştım.

Bir gün nihayet koparabildim; şöyle ağzınıza layık limonu zeytinyağı bol; soğanlı, maydanozlu, salatalıklı leziz bir çoban salata yaptım.

Ve o domatesin o salatanın lezzetini onca yıl geçti bir daha bulamadım. Çünkü emeğim vardı onlarda. Emek hayata değer katar; neye verirsek verelim o emeği; ha bir insana, ha bir sebzeye, meyveye.

BALKON TARIMI

Facebook’ta, balkonlarında meyve, sebze yetiştirenler çektikleri fotoğrafları mutlulukla paylaşıyorlar. Bir beton ormanında yaşarken içimizdeki çiftçi, insanlığın en eski becerisi ortaya çıkıveriyor.

Doğadan koptuk; o yetmezmiş gibi kurduğumuz şehirlerdeki havayı, suyu, toprağı kirlettik; ağaçları kestik. Beton, cam, çelik ve asfalt bataklığına gömüldük.

Gelişmiş teknolojik aygıtlar, beyaz eşyalar, bilgisayarlar, cep telefonları, lüks arabalar doğadan koptuğumuz, doğayı özlediğimiz gerçeğini örtemiyor.

Balkonda çiftçilik yapıyorsak bundandır.

BAHÇELER

Sevgili dostum Avukat İsmail Metin’in Osmangazi Çeltik’teki şeftali bahçeleri; sevgili dostum Yeminli Mali Müşavir Eşref Sevim’in Orhangazi Çakırlı’daki zeytinlikleri; Salih Sincik babamın Kazıklı’daki armut, şeftali ve nar bahçeleri; sevgili dostlarım Sınıf Öğretmeni Aynur Savaş Gül ve Akademisyen Hakan Gül’ün Yıldırım Hamamlıkızık’taki dutlukları ayağımın toprağa değdiği, gönlümün ağaçlarla, meyvelerle, sebzelerle harmanlandığı, bunaldığımda nefes aldığım yerler oldular.

Dostlarıma minnettarım.

****************************

Arada bahçelere kaçmalı Bursa’dan.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.