Hava Durumu

BURSA'NIN 18'İNCİ OSB'Sİ HAYIRLI OLACAK MI?

Yazının Giriş Tarihi: 28.06.2022 17:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.06.2022 17:51

Kim ne derse desin bu gerçek değişmiyor.
Şehrin yöneticileri ile iş insanlarının zaman zaman bu konuda görüş ayrıcalığına düşse de son sözü merkezi yönetim söylüyor.
Öyle ya, hali hazırda 17 organize sanayi bölgesi bulunan Bursa'nın 18'ncisinin kurulması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'dan bugün yarın onay gelmesi bekleniyor.
Bursa'nın yeni organize sanayi bölgesinin adresi Kestel Soğuksu Mahallesi.
Beş yıldır burası için sürdürülen girişimlerin hikayesini önce aktarayım.
Sanayinin kurulmak istenen Hazine arazine konut yapılmak üzere planlanarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca TOKİ'ye devredilmişti.
Ancak TOKİ, buraya konut yapmaktan vaz geçtiği 2 bin 300 metrekare alanı Bursa'nın tanınmış sanayici ve iş insanlarınca kurulan SS İleri Teknoloji Sanayi Toplu İşyeri Kooperatifi'ne satmıştır.
Satış şartının en önemli maddesi ilgili bakanlığın burayı sanayi alanına dönüştürecek olmasıydı.
İş insanı İbrahim Gülmez'in başkan olduğu ve de kentimizde üretim yapan Beyçelik, Matlı, Yeşim Tekstil, BP, Durmazlar, Haksan, Kamplanlar Soğutma gibi fabrika sahiplerinin bir araya gelerek 88 üyeli kooperatif, sanayi alanı olacak bölgenin çevresindeki bin dönüm araziyi de hak sahiplerinden satın alarak mevcut plana dahil edilmesini sağlamıştır.
Amaç, Kestel'in Yenişehir'e sınır Soğuksu Mahallesi'ne yeni bir OSB kurulmasıdır.
Bu gelişmeler yaşanırken Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır bu duruma karşı çıkarak ilçesinde mevcut dört tane olan sanayi alanına beşincisine izin vermeyeceklerini söylemektedir.
Başkan Öner, bu konuda kararlı olduğunu her fırsatta dile getirse de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tüm presodürleri yerine getiren kooperatife, onay vermesi eli kulağında denilecek kadar yakınmış.
Merkezi Hükümet'in söz konusu bölgenin sorumluluk alanında kalan yerel yönetimlerin bilgisini almadan böyle bir karar verebilecek olması tartışılmaya açık bir durumdur.
Nitekim onay aşamasına gelinmesinden ne Kestel Belediyesi'nin ne de Büyükşehir Belediyesi'nin bilgisi yok.
Ya da bakanlığın onayına aksi yönde yaptırım uygulayacak güçleri olmadığı için bilmiyorum, görmedin, duymadım pozisyonunda olabilirler.
Hal böyle olunca şehrin iş insanlarının bir araya gelerek kurdukları kooperatif üzerinden OSB'ye koşar adım giden süreci kooperatifin başkanı İbrahim Gülmez'e gelişmeleri sordum.
Başkan Gülmez, lafı eveleyip gevelemeden kitabın ortasından konuştu.
"Ben kendimle barışık insanım. Devlete vergimi zil takıp oynayarak veren bilirim. Siyasetten değil devletten yanayım" diyerek sözlerine başlayan İbrahim Gülmez, araziyi alırken buranın sanayi alanına dönüştürüleceğine dair ilgili bakanlıklarca taahhüt edilmesi üzerine satın aldıklarını belirtti.
"Sanayiciler buraya çöktü!" denmesini kabul etmediklerini aktararak şunları söyledi"
"2018'de ilk olarak Bursa'nın önemli sanayi kuruluşlarının sahiplerinin üye olduğu benim de başkanı olduğum SS İleri Teknoloji Sanayi Toplu İşyeri Kooperatifi'ni kurduk. Bir yandan bakanlığın burasının sanayi bölgesi dönüştürebilmesi için talep ettiği gerekli presodürleri yerine getirirken bir yandan da bin dönüm daha araziyi hak sahiplerinden kooperatif adına alarak mevcut alana dahil ettik"
Gülmez, burayı OSB kurulacak konuma getirmelerinin gerekçesini ise şöyle anlattı:
"Şehrin doğusun da bu hamleyi yaparken amacımız şuydu. Şehri batı ve doğusu olarak iki bölmek istedik. Çünkü, neredeyse her gün kentin doğusundan batısına çalışmak üzere 1 milyon insan gidiyor. Aynı şekilde akşam saatlerinde geri dönüyor. Dolayısıyla Soğuksu Mahallesi'ne yapılacak sanayi bölgesi zaman içinde şehrin batısı ile doğusu arasındaki her açıdan gelişmeye denge olabilir. Meseleye bu açıdan bakılmasını istiyoruz"
Ayrıca aynı bölgede devletin 1989 yılında göç eden soydaşlar için yaptırdığı ancak kullanılmamış 300 adet müstakil konutun yanında yarım kalmış kooperatif inşaatlarının bu sayede hayat bulacağını belirten Gülmez:
"Sanayi bölgesinin faaliyete geçtiğinde bölgede ciddi bir yaşam başlayacaktır. Bunun için koşullar oluşmuş durumda. Böylece şehrin dengeli bir şekilde kalkınmasına da katkı koymuş oluyoruz" diyen Gülmez, "Sanayici rantçı değildir. Sanayici kazandığı parayı alıp gitmiyor. Yine Bursa'da harcıyor. Dolayısıyla yaptığımız işin doğru yapıldığından eminiz"
Geçtiğimiz günlerde kooperatifin yapılan genel kurulunda 88 üyesinin kendisine 2022 yılı kooperatifin gelişimi için harcama yetkisi verdiklerini ifade eden Başkan Gülmez, "Bu yetkiyi ihtiyacı olan kurum ve kuruluşların sosyal, kültürel ve de eksikliklerinin giderilmesine yardım amaçlı harcanması için verilmiştir. Ancak şunu da vurgulamak isterim ki, süreçte şehirdeki kamunun desteğini alamadık" dedi.
Söz konusu arazinin sanayi bölgesine dönüşmesi sürecinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yerel yönetimlere görüş alma zorunluluğunun olmadığını söyleyen Başkan Gülmez'in Bursa'ya 18'inci OSB kurulması girişimleri yönündeki açıklamaları bakalım kamuoyunda nasıl bir yanıt bulacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.