Hava Durumu

BURSA'NIN NÜFUS ARTIŞ HIZI İLE DEFİN HIZI EŞİTLENDİ

Yazının Giriş Tarihi: 15.01.2021 17:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.01.2021 17:27

Korktuğumuz başımıza geldi...
Önlenemeyen göçle birlikte kontrolsüz ve de orantısız büyüyen Bursa'nın nüfus artışının önüne geçilemiyor.
Elbette bunun pek çok nedenleri var.
Tarih ve turizm kenti yeşil Bursa'yı son yıllarda organize sanayi bölgesi sayısı 18'e çıkarılmış sanayi kentine dönüştürüldü.
Ülke ekonomisine İstanbul'dan sonra en önemli katkı koyan il olmakla övündüğümüz kentimiz maalesef aynı orantı da bu şehirde yaşayan insanların yaşam kalitesini de aşağıya çekiyor.
Şehirlerin büyüklüğü nüfus sayısıyla ölçüldüğü ülkemiz de Bursa'nın dördüncü büyük kent olmasının vatandaşa hiç bir önemi yok.
Göç baskısını öngöremeyen geçmiş dönemlerdeki kent yöneticilerin siyasi menfaatleri uğruna görmezden geldikleri kaçak ve de plansız yapılaşma bugün kentin en önemli sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yılların enkazını kaldırmanın adına da şimdilerde kentsel dönüşüm diyoruz.
Bu kent için ne kadar çok büyümek o kadar çok sorun anlamına geliyor.
Bursa özelinde bu tespiti doğrulayan veriler gösteriyor ki, kentin nüfus artış hızı ile defin artış hızı eşit orantıya ulaşmasıdır.
Şöyle ki, 1991 yılında kent mezarlığı olarak 1 milyon metrekare alanı oluşturan Hamitler, 50 yıl süreli planlanan defin hizmetini 30 yılda doldurdu.
Hatta kentin doğu bölgesi için 2016 yılında Erdoğan Köy Kent Mezarlığı hizmete açılmasına rağmen.
Hamitler Kent Mezarlığı'nın hedeflenen süreden önce kapasitesinin dolmasının nüfus artışına bağlı olmakla birlikte diğer bir ilginç sebebi daha var.
O da talep eden vatandaşa aile mezarlığı için istenilen metrekare üzerinden yerin satılmasıdır.
Bu durum da Hamitler Kent Mezarlığı'nın yüzde 35-40 oranı aile mezarlığı için satılmak süratiyle tahsis edilmiş boş bölümü oluşturuyor.
Görüldüğü gibi paranın hükmü mezarda dahi geçiyor.
Hal böyle olunca Büyükşehir Belediyesi, yeni kent mezarlığı arayışlarını Hasköy Mahallesi'nde ormana ait olup orman vasfını yitirmiş 400 bin metrekarelik alanı 49 yıllığına kiraladı.
Çevre düzenlemeleri ve ulaşım kolaylığı için yol açma çalışmaları Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü'nce devam edilen Hasköy yeni Kent Mezarlığı şubat-mart ayı itibarıyla defin hizmeti vermeye başlanacak.
Tüm bu gelişmeler gösteriyor ki, kentimizin göçe bağlı nüfus artışının günlük yaşamımızı önemli ölçüde kısıtladığı gibi vefatımızda da sorun oluşturduğudur.
Yeşil Bursa'dan gri bir Bursa'ya dönüşün özetle tarifi şudur.
Metrepol kent olmanın bedelini ödüyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.