Hava Durumu

BURSA'NIN TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ OLMASI NE ANLAMA GELİYOR?

Yazının Giriş Tarihi: 24.09.2021 15:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.09.2021 15:30

2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanı Bursa'ya verilmesi iyi güzel de bu unvanın ne anlama geldiğini, kent için ne gibi bir katkı sağlayacağı gibi merak edilen sorular şu an havada kalmış durumda.

Çünkü biri çıkıp da bunun detaylarını kamuoyuyla paylaşmamıştır.
Hal böyle olunca da kentte yaşayan yurttaşın Bursa'ya Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanının verilmesi pekte umurunda değil...

Öyle değil mi?

Nitekim Osmanlı Devleti'ne 130 yıl başkentlik yaptığını bilmeyenlerin çoğunlukta olduğu Bursa'ya yeni bir başkent unvanı verilmesi elbette merak konusudur!

İşte bu yüzdendir ki, Bursa'nın tarihindeki önemini önce bu kentte yaşayanlara öğretemediğimiz takdirde dünya kenti olma yolundaki çabalar sonuçsuz kalacaktır.

Velhasıl Türkiye'nin de yedi ülke arasında üyesi olduğu Türk Konseyi'nin kültür örgütü TÜRKSOY'un 2022 Dünya Kültür Başkenti unvanının Bursa'ya gelmesi kentimizin Türk dünyasına daha geniş biçimde tanıtımı için iyi bir fırsat olacaktır şüphesiz.

Hep yakınmıyor muyuz, tek eksiğimiz kentimizi tanıtımı anlamında dünyaya pazarlayamıyoruz diye.

İşte bunun için fırsat.

Daha önce Eskişehir ve Kastamonu'ya verilen bu unvanın şimdi de kentimize layık görülmesi çok iyi değerlendirilmelidir.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, TÜRKSOY tarafından 2020 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Özbekistan'ın Hiva şehrinde hafta sonu yapılan 38. Dönem Toplantısı'nda 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanının şehrimize gelmesinin finali niteliğindeki sunumu müthişti...

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un da katıldığı unvan takdimi töreninde Aktaş'ın kentin tarihi kültüründen lezzetlerine, doğal güzelliklerinden ruhaniyetine kadar uzanan şiir tadında anlatımlarından özetle satır araları şöyleydi:

- Kurucu ve kadim başşehir Bursa'mız, Osmanlı Devleti'nin kuruluşuna şahitlik etmiş üç kıta yedi iklime kök salan devletin ilk payitahtı olmuş Edirne, İstanbul ve Ankara'ya öncülük etmiştir.
- Sultanların şehri, güzide şehir Bursa'da Osman Gazi, Orhan Gazi, Sultan Murad Hüdavendigar, Yıldırım Bayezid Han, Sultan Çelebi Mehmet, Sultan 2. Murad olmak üzere Osmanlı’nın ilk altı sultanının türbeleri bulunmaktadır. Şehrin dört bir yanına Türk sultanlarının yaptırdığı külliyelerle ve vakıflarla bezelidir.
- Şeyh Kösteri'nin hayal perdesine yansıyan Hacivat ve Karagöz'ün irfanı sözlerinin hala yaşadığı, Türkistan'dan Bursa'ya uzanan gölge oyunlarının şehri olan Bursa'mız.
- Çok sayıda milli ve milletlerarası festival, fuar ve şenlikle kültürlerin buluştuğu, Yunus Emre'nin "Gelin tanış olalım işi kolay kılalım" sözlerinin hissedildiği şehirdir Bursa.
- Bursa Uludağ ile Mudanya'nın, Gölyazı ile Cumalıkızık'ın, Longoz ormanları ile Suuçtu Şelalesi'nin, İznik Surları ile Muradiye'nin, Ulucamii ile Tirilye'nin her insanı büyülediği ve dört mevsim turizmin doya doya yaşandığı bir şehirdir.
- Bursa'mız Koza Han, İpek Han, Pirinç Han, Emir Han, Bakırcılar Çarşısı, Kuyumcular Çarşısı, Tahtakale Çarşısı gibi 33 tarihi han ve çarşısında zaman tüneline yürür gibi Türk mimarisi ve Türk tarihinin adım adım hissedildiği ender şehirlerden biridir.
- Yeşil Bursa nitelenmesini hakkıyla taşıyan şehrimiz, yeşilin her tonunun görülebildiği, dört mevsim renk cümbüşünün yaşandığı, tabiatın ruha huzur verdiği rengarenk bir şehirdir.
- Bursa, gönül coğrafyamızla köprü olmuş ve olmaya devam eden Türk medeniyetlerinin kadim şehirlerindendir.

Başkan Aktaş, 2022 yılı Bursa'nın hem düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı hem de 4. Dünya Göçebe Oyunları ile iki ayrı uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapacağı anlamlı bir yıl olacağını hatırlattığı konuşmasının sonundaki mesajı da şöyleydi:

"Böylesi anlamlı bir yılda Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak gerçekleştireceğimiz proje ve faaliyetlerimizle Türk dünyasının gönül bağlarının güçlendirilmesi, kültürel mirasın yaşatılması, siyasi ve iktisadi birliğin genişletilmesi hususunda edebiyattan güzel sanatlara, halk danslarından klasik müziğe kadar sanat ve kültürün her alanından modern sanayiye, yatırım ve üretimden ihracata kadar ticaret ve iktisadi hayatın her nüvesinde Türk Dünyası'na katkı sunmaya devam etmek arzusundayız."

Başkan, Bursa'nın Kültür Başkenti unvanını ne kadar çok arzuladığını vurguladığı sunumunu şu ifadelerle noktalıyor:

"Bursa'da buluşmak ve görüşmek ümidiyle, Bursa Türk Dünyası'nı bekliyor."

Böyle bir sunuma da artık Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanı gelsin yani.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.