Hava Durumu

BURSA SİAD’LAR LİGİ, BİR SİNERJİ YARATIR MI?..

Yazının Giriş Tarihi: 11.01.2021 16:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.01.2021 16:12

Çok iyi biliyoruz ki artık; sivil toplumculuk yapmak bir gönül işi… Hele bu  zorlu geçen pandemi sürecinde… İşte bu korona günlerinde; kentimizdeki ve ülkemizdeki birçok sivil toplum kuruluşu, sağlık riski açısından bir araya gelerek toplantı yapamadığından dolayı oldukça pasif bir dönem geçiriyorlar. Son bir yıl içinde bir kere bile yönetim kurulu toplantısı yapamayan ve ekonomik alanda bir kez bile görüş bildirmeyen/bildiremeyen STK’larımız var. Bu derneklerin dışında, gerçekten amacına yönelik aktif çalışmalar yapan, online olarak toplantılar/etkinlikler düzenleyen ve gündemden kopmayan sivil toplum kuruluşları da bulunuyor.

Geçtiğimiz Perşembe günü bu köşede; “SİAD’ları pandemi mi duraklattı” başlıklı bir yazı yazdım ve hastalık salgınının tüm olumsuz koşullarına rağmen STK çalışmalarında hız kesmemeye çalışan Bursa’nın 5 SİAD’ını kutlayan bir yorum yaptım.

Sırasıyla BUSİAD, BALKANTÜRKSİAD, DOSABSİAD, MUSİAD-Bursa ve BOSİAD’ın bu pandemi ortamında yaptıkları çalışmalarından örnekler verdim. Öte yandan da ilk 5’e giremeyen ama geçmiş dönemde çok başarılı işlere imza atmış; GESİAD-Bursa, NİLSİAD, TÜMSİAD, TÜGİAD-Bursa, BUİKAD ve BUMİAD’ı da zirveyi zorlayacak STK’lar olarak notlarıma aldım.

Daha sonra da; eski yıllara göre biraz daha durgun olan SİAD’lar ile 2020 yılını hiç bir açıklama veya bir etkinlik yapmadan pasif görünümde tamamlayan STK’ları yazdım.

Yazıma olumlu ve olumsuz birçok tepki aldım. Bu makalenin bu kadar ilgi görmesi ve STK başkanlarınca önemsenmesi tabii ki benim için oldukça önemliydi. Olumlu veya olumsuz görüş bildiren tüm okurlarıma ve SİAD Başkan ile yöneticilerine buradan bir kez daha teşekkür ediyorum.

2017 yılından beri yaptığım SİAD’lar Ligi sıralamalarındaki temel amacım; bu STK’lar arasında bir rekabet yaratarak daha fazla çalışmalarını sağlamak ve kent ekonomisi için daha yararlı işler yapmalarının önünü açmaktır. Objektif olduğuna canı-gönülden inandığım bu değerlendirmemde; Sezar’ın hakkını Sezar’a vermeye çalışarak, Bursa SİAD dünyasına bir heyecan ve sinerji katmaya çalışıyorum. İşin özeti bu aslında…

                                 “LAYIK OLMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle beni arayan BUSİAD Başkanı Ergun Hadi Türkay, sıralamada lider durumda olmalarından dolayı duyduğu mutluluğu dile getirerek: “Bizi bu platformda gördüğünüz için size çok teşekkür ediyorum ve Gazeteciler Günü’nüzü kutluyorum. Bu beğeniye layık olmak için artık daha fazla çalışacağız. 2021 yılında farklı ve kent ekonomisinde ses getirecek etkinlikler yapacağız. Umarım bu pandemi süreci bir an önce biter de, tüm Bursa basını ile bir arada oluruz ve etkinliklerimizi beraberce gerçekleştiririz” dedi.

BALKANTÜRKSİAD Başkanı Berat Tunakan da aradı beni bu yazımdan sonra… Başkan Tunakan: “Bizim gözümüz her zaman ilk sıradadır. İyi bir ekip kurduk ve gerek Bursa’da gerekse ilgili olduğumuz ülkelerde çok faydalı projelere imza atıyoruz. Yeni ve nitelikli üye kayıtlarına devam ediyoruz. Derneğimizi daha üst seviyelere taşmak için kararlıyız” diyerek teşekkürlerini sundu.

                     BUİKAD’IN 12. BAŞARILI İŞ KADINLARI ÖDÜLLERİ

Bu arada küçük bir serzeniş ile birlikte bu yazıma eleştiri getiren bir SİAD Başkanı da oldu tabii ki… Yazımda zirveyi zorlayacak 2. grupta değerlendirdiğim BUİKAD’ın Başkanı Sayın

Av. Oya Eroğlu’da beni telefonla aradı ve “Bizim derneğimizi esamesi okunmayan SİAD’lar listesine koymuşsunuz. Çok üzüldük” diyerek serzenişini dile getirdi. Sayın Eroğlu’na BUİKAD’ın ilk 5’i zorlayan STK’lar arasında yer aldığını özellikle söyledim ve galiba yazımın yanlış yorumlandığını belirttim. BUİKAD’ın çalışmalarını medyadaki etkinlikleri ile değerlendirdiğimi söylediğimde de Başkan Eroğlu bana şu açıklamayı yaptı: “Biz çok verimli çalışan bir derneğiz. 2020 yılında yaptığımız etkinlikler sosyal medya platformlarımızda tek-tek sıralanıyor. ‘Kadın güçlenirse Türkiye güçlenir’ mottosu ile 12 yıldır 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ‘İş Yaşamında Başarılı Kadın Ödülleri’ dağıtıyoruz. 2020 yılının ödüllerini de 3 Mart tarihinde dağıtacağız. Bunun yanı sıra; Zirveden gelen topuk sesleri, Açık Kapı Toplantıları ve Cumartesi Biz-bize Toplantılarımız var. Yani biz çalışıyoruz.”

Kendilerini bu çalışmaları hayata geçirdikleri için kutluyorum tabii ki… Ama tüm SİAD’larla birlikte BUİKAD yönetimine de bir ricam var; lütfen WEB sitelerinizi yenileyin. Sosyal etkinlikleriniz tarihleri ile birlikte orada yer almalı. Birçok STK’nın web sitesi ne yazık ki bomboş… Sosyal medya paylaşımları, yalnızca eklenen isimlere ulaşıyor. Bu nedenle etkinliklerinizin daha fazla ses getirmesini istiyorsanız WEB sitelerinizi sık-sık güncelleyin.

                      BOSİAD’IN 4 BÜYÜK SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ

Bursa SİAD’lar Ligi sıralamasında ilk 5’e her zaman girebilecek kalite ve nitelikte projeler üretmeyi başaran BOSİAD’ta, yazımın yayınlanmasından sonra bir proje dosyası gönderdi. Doğrusu bu ya dosyayı incelediğimde; “Bursa’da çalışan SİAD’larda var” dedirtebilecek özellikte tam 4 önemli proje gördüm.

İlk proje; BOSİAD ile Üsküdar Üniversitesi arasında imzalanan Z Kuşağı Planı Projesi… Gençler ile iş dünyası arasında bağ kuracak bu proje ile; doğru bir politika üretmek ve Z kuşağını kayıp kuşak olmaktan kurtarmak hedefleniyor. İş dünyasındaki X ve Y kuşağının Z kuşağını anlaması için de hazırlanan bu proje, yaklaşık 2 yıl sürecek.

Meslek liseleri ve sanayi ile temiz çevre gibi önemli konularda hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projeleri ile haklı övgüler alan BOSİAD; AB destekli bir çevre projesini de hayata geçiriyor. Proje “AB yolunda temiz çevre için, temiz üretim” adını taşıyor. 112 Bin Euro değerindeki bu proje, AB’nin ön elemesinden geçti fakat onaylanmadı. Şimdi BOSİAD bu projeyi, Uludağ Üniversitesi ve Uludağ Çevre Topluluğu ile birlikte gerçekleştiriyor.

Mesleki eğitim için tüm gücünü kullanan BOSİAD; Atatürk MTAL Endüstri 4.0 Laboratuarı’nda 1 milyon 200 bin TL bütçeli yeni bir projenin startını da verdi. Mesleki eğitimin kalitesini artırmak için hazırlanan ve BEBKA ile BOSB’li sanayicilerin finansmanını karşıladığı bu eğitim projesi ile derneğin imajı daha da güçlenecek gibi…

BOSİAD Başkanı Rasim Çağan’ın çok umutlu olduğu bir başka proje ise; gelecek kuşaklara duyurulacak başarı öykülerini içeriyor. Projenin adı “Büyük başarıların kısa hikayeleri” adını taşıyor. Bakalım bu projeler tam anlamıyla hayata geçirilince; artık 10. yılına hazırlanan BOSİAD’ın prestiji nerelere yükselecek?..

BOSİAD’ı gerçekten çok iyi noktalara taşıyacak performansta sosyal sorumluluk projeleri üreten tüm ekibi, Başkan Rasim Çağan nezdinde içtenlikle kutluyorum.

Ve… Darısı diğer SİAD’lara diyerek yazımı sonlandırıyorum.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÖZLÜ SÖZLER: Amacımız; olanaksızı olanaklı, olanaklıyı kolay, kolayı da zarif ve zevkli yapmanın yollarını bulmaktır. (Dr. Feldenkreis)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.