Hava Durumu

BURSA'YA 1000 YENİ KONUT PROJESİ MASADA

Yazının Giriş Tarihi: 28.08.2020 17:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.08.2020 17:00

Hatta perişan olursunuz.
Yazıya böyle bir giriş gâh yapmamı örnek vererek açıklamak istiyorum.
Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği yani BESOB'ın başkanı Arif Tak, kentteki tüm sivil toplum kuruluşu ve yöre halkının ısrarla karşı çıkmalarına rağmen Uludağ'ın eteklerine BESOB Büyük Sanayi Sitesi'ni yapmak isteyince başına gelmeyenin kalmaması gibi.
Nasıl mı?
Anımsanmak adına önce kısa bir özet geçeyim ardından gelişmeyi aktarayım.
BESOB Başkanı Arif Tak, TOKİ işbirliğiyle Kestel'in Aksu Köyü yolunda bir kısmı hazineye bir kısmı vatandaşa ait araziyi dönemin dirayetli bakanları Bülent Arınç ve Faruk Çelik'in de destek vermesiyle bölgeye 3 bin 600 adet dükkân yapılması yolundaki tüm engeller aşılır.
Amaç kent içinde kalan ve çevreye rahatsızlık veren esnafın buraya taşınması öngörülüyordu.
Kestel'in ovadaki tarım alanlarına giden yer altı su kaynaklarının geçtiği gibi çevresi doğa harikası olan bölgeye bu kadar büyük sanayi sitesinin yapılmasına dönemin siyasetçi abileri direnen vatandaşlara değil Arif Tak'a destek vermişler ve 4 bin metrekarelik alana planlanan çalışmaya başlanır.
8 yılda gelinen noktada sadece 125 dükkân yapılmış ve süreçte yaşanan mali sıkıntıları gerekçe gösteren TOKİ yapıp işinden vazgeçmiştir.
Böylece 3 bin 500 üyesinin bulunduğu BESOB Sanayi Sitesi Kooperatifi yönetimi zor durumda kalır.
Bu durumda üyelerden gelen tepkiler nedeniyle Arif Tak'ın da başkanlığı bırakmak zorunda kaldığı kooperatifin yeni başkanı Erol Köse olur.
Yeni yönetimle birlikte kooperatifin adı Sınırlı Sorumlu BESOB ve Sanatkârlar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi (BESKOOP) oldu.
Kooperatif, ortaklıktan ayrılan TOKİ'ye 62 milyon lira kamulaştırma, 77 milyon lira alt yapı çalışması için ödeme yaparak yerin tek sahibi olur.
Projenin başlama amacındaki gibi kısa ve orta vadede üye aidatlarıyla dükkânların tamamlanamayacağı kanısı üzerine BESKOOP yönetimi farklı yerlerden gelen talepleri değerlendirmeye başlar.
Nitekim de Bursa'da hatta Marmara Bölgesi'nde alt ve üst yapısı bitmiş bir arada 4 bin dönüm arazi bulmak çok zor.
En ciddi teklif Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır'dan gelir.
Başkan Tanır, kısa sürede büyüyerek nüfusu artan ilçesinin gelecekte konut stok sıkıntısı yaşamamak adına arazinin 100 dönümüne TOKİ marifetiyle 1000 (bin) konut yapılmasını talep eder.
Hatta başkan konuyu hafta sonu Bursa'ya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a Kestel'de 10 bin konut talebinin bir kısmının buraya yapılarak karşılanabileceğini aktarır.
Öneriye olumlu bulan Bakan Kurum da ön çalışma yapılmasını ister.
Gelişmenin hemen ardından Belediye Başkanı Önder Tanır, BESKOOP Başkanı Erol Köse ve TOKİ yetkilileriyle üçlü değerlendirme yapılarak gelişme kaydedilir.
Şu da unutulmamalıdır ki, nihai kararı verecek olan yerin sahibi konumdaki BESKOOP üyeleri de hak sahibi olarak menfaatleri doğrultusunda talebi değerlendireceklerdir.
Kanımca Kestel'e bin konut yapılması görüşmeleri kısa sürede olumlu yönde resmiyet kazanacaktır.
Nitekim duyulmasıyla ilçe halkınca tepki gören Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın da buraya 15 bin kişi kapasiteli cezaevi kompleksi yapılması yönünde girişimleri var.
Bende bu ilçede doğup yaşayan biri olarak şükürler olsun ki, var olan sanayi, tarım ve turizm potansiyelini daha fazla öne çıkartıp Kestel'in marka kent olmasına öncelik verirken de ilçenin Bursa'nın arka bahçesi yapılmasına dik duruş sergileyerek karşı çıkan bir belediye başkanı var.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.