Hava Durumu

BURSA'YA YAPILMIŞ EN ÖNEMLİ HİZMETLERDEN BİRİDİR

Yazının Giriş Tarihi: 29.07.2022 17:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.07.2022 17:51

Yiğit lakabıyla anılır misali isminin telaffuzundan önce yeşil unvanının verildiği tek şehir Bursa'dır.
Hızlı büyüyen kentin yeşil örtüsü zamanla azalsa da kalanları koruyup geliştirmek bu şehirde yaşayan herkesin üzerine vazifedir.
Geçtiğimiz hafta önce Ankara'ya ardından Kayseri'ye giderken kilometrelerce tek bir ağaç görmek bir yana yeşil ot dahi neredeyse yok gibiydi.
Bu yüzden şehrimizin kıymeti bilmeliyiz.
Nitekim dünyanın birinci gündem konusunu oluşturan iklim değişikliği süreciyle birlikte yeşil büyüme kavramı gündemimize girmesiyle yenilenebilir enerji yatırımlarında da artış gözlenmiştir.
Bu ve benzeri yatırımların öncülüğünü yerel yönetimlerin yapması gelecek adına umut vericidir.
Dolayısıyla yerel yönetimlerin yaptığı bazı hizmetler vardır ki, bunlar sadece insanlığa değil tüm canlıların sağlıklı ortamlarda yaşama imkanı sunan yatırımlardır.
İşte tam bu noktada büyükşehir belediyesinin Bursa'nın daha sağlıklı bir kent olması adına çevre yatırımlarına öncelik verdiğini gösteren gelişmeye tanık olduk dün.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un da katılımıyla atıktan enerji üretimini ve hammadde geri kazanımını sağlayacak Doğu Bölgesi Katı Atık Entegre Tesisinin resmi açılışı dün gerçekleştirildi.
Doğu bölgesinde halihazırda düzenli depolama sahası olarak 2012 yılından bu yana hizmet veren bu alan daha sonraki süreçte 25 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirilerek entegre bir tesise dönüştürülmüş.
Yap İşlet Devret Modeliyle işletilen tesis yapılmakta olan ilavelerin tamamlandığında yatırım 40 milyon dolara yükselmiş olacak.
Kentimizde günlük oluşan 3 bin 700 ton evsel nitelikli atığın şehrin doğu ve batı bölgeleri olarak ayrılmış durumda.
Tesis bu durumuyla Bursa'nın doğu bölgesinde yaşayan yaklaşık 600 bin nüfusa sahip 5 ilçeyi hitap ediyor.
Dünyanın gündeminde olan iklim değişikliği küresel anlamda hayatımızın her safhasında karşımıza çıktığını düşündüğümüzde evsel atıkları enerjiye dönüştüren tesisin önemini daha da iyi kavramış oluyoruz.
Son yapılan Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı'nda Batı Bölgesi Katı Atık Entegre Tesisi yapımı için bilimsel çalışmalarla belirlenen yerine karşı çıkan muhalefet meclis üyelerine buraya getirip gösterilmesi gereken örnek bir tesistir aslında burusa.
Konuşmasında yenilenebilir enerjinin günümüzde önem kazandığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, atıktan enerji ürütme çalışmalarının devam edeceklerini belirterek şunları söyledi:
"İşlev yapılarak ekonomiye kazandırılan hiç bir şey çöp değil ham maddedir. Tesisin tam kapasite faaliyete geçtiğinde üretilecek enerji ile 75 bin konutun ihtiyacı giderilecektir. Ayrıca 1 milyon 408 bin nüfusu barındıran 8 ilçeye hitap edecek tesiste Bursa'nın toplam atığının yüzde 40'ı değerlendirilecektir"
Başkan Aktaş, göreve geldiklerinde Bursalılara verdiği 1.5 milyon metrekarelik yeşil alan sözünü güncelleyerek bu sayıyı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un da destekleriyle 3 milyon metrekareye çıkardıklarını hatırlattı.
Kentimizin en önemli markası olan yeşilinin korunup daha da geliştirilmesi Bursa'ya yapılmış en hayırlı hizmetlerinden biri olacaktır şüphesiz

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.