Hava Durumu

BURSA; YEŞİL BİR KENT MİDİR GERÇEKTEN?..

Yazının Giriş Tarihi: 08.04.2021 16:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.04.2021 16:33

Çoğumuzun doğduğu, büyüdüğü ve hala yaşadığı Bursa’nın çok önemli tarihi ve doğal değerlerine rağmen, turizmde hak ettiği yerde olmadığını düşünür dururuz hep…

Kente gelen yabancı turist sayısının komik rakamlarda olduğunu hepimiz çok iyi biliriz de, yine de marka kent hayalimizi sürdürmeye devam ederiz.

Bu güzel kentte yaşayanlar olarak; biliyoruz ki Bursa yeşil bir kenttir. Veya… Bugün tam olarak olmasa bile, yakın geçmişte Bursa gerçekten yeşil bir kentti. Sanayileşmenin kente henüz bu denli ulaşmadığı 1960 ve 70’li yıllarda, daha da yeşil olan bu şehir, tüm ülkede “Yeşil Bursa” adıyla tanındı.

1967’de kurulan ve şu anda da kentin en büyük markası olan Bursaspor’un renklerini de doğanın yeşil çağrışımı ile Uludağ’ın beyaz karından oluşturan bu kent, adeta yeşil rengin sembolü olmuştur yıllardan beri… Yani: Bursa yeşil ile bütünleşmiş bir kenttir. Ama bu önemli sıfatına rağmen, bir türlü Avrupa’nın Yeşil Başkenti unvanını yakalayamamıştır Bursa…

Bilindiği gibi; Avrupa Birliği 2010 yılından bu yana çoğunluğu çevresel değerler olan bazı kriterleri öne çıkararak her yıl bir kente Avrupa Yeşil Başkenti ödülü veriyor. The European Green Capital Awards kapsamında; seçilme kriterlerini yerine getiren bir Avrupa kenti, her yıl bu ödülü almaya hak kazanıyor.

Türkiye’nin “yeşil kenti” Bursa, bu ilgi çekici yarışmaya 2014, 2017 ve 2020 yılları için 3 kez aday oldu ama seçilemedi. Kent değerlerinin yarışmanın kriterlerine uygun olduğunu beyan eden ve seçim komitesine 3 kez dosya sunan Bursa, ne yazık ki her 3 başvurusunda da hayal kırıklığı yaşadı.

Hele son yarışma olan 2020 seçimleri öncesinde; Bursa’da heyecanlı bir hava da yakalanmıştı. Aralarında Türkiye’yi temsilen Bursa’nın da olduğu 13 kentin katılma hakkı kazandığı Avrupa’nın yeşil Başkenti yarışmasında, ipi göğüslemek ve 350 bin Euro tutarındaki özel ödülü kazanmak için, herkes seferber olmuştu. Ama olmadı bir kez daha… Açıklanan sonuçlara göre; Lizbon 2020 yılının en yeşil kenti seçildi.

Bu kente; “Avrupa Yeşil Başkenti” unvanı çok yakışırdı aslında…

                             YEŞİL BAŞKENT OLMAK İÇİN 12 KRİTER

Nüfusu 100 bini geçen kentlerin katılabildiği bu yarışmada başarılı olmak için 12 ana kriter var ve ne yazık ki Bursa bu 12 kriteri yakalamakta zorlanıyor.

Bu ana kriterler şöyle sıralanıyor: kentin yeşil alan miktarı, su tüketimi ve yönetimi, kentin küresel iklim değişikliğine yerel katkısı, çevresel hava kalitesi, kentin gürültü kirliliği oranı, kentin atık üretimi ve yönetimi, kentteki ekolojik inovasyon ve sürdürülebilir istihdam, yerel ulaşım, kentteki doğa ve biyolojik çeşitlilik, atık su yönetimi, yerel yönetimin çevre yönetimi, kentteki enerji verimliliği…

İşte bu parametreler, Avrupa’nın Yeşil Başkenti’ne giden kısa yolu gösteriyor.

Şimdi siz de bir değerlendirin bakalım şimdi… Bursa: günün koşullarında bu kriterlerin hangilerinden “geçer” not alabilir ki?..

Adının başında yeşil sıfatı olan ancak bir beton yığınına döndürmek için her türlü fırsatın kullanıldığı bu kent, Avrupa Yeşil Başkenti olabilir mi bir gün?..

Kişi başına düşen yeşil alan miktarı; 11 M2  olan Bursa, bu unvanı yakalayabilir mi ki?..

Bu yeşil alan kriteri ; Edinburg (144 M2),Viyana (125 M2), Helsinki (102 M2) Stockholm’de (87,5 M2),Budapeşte(61 M2)Amsterdam’da(45 M2),Roma’da(45 M2) ve Berlin (27 M2) iken… Bursa’da sadece 11 M2… Ama bu rakam bile;

 İstanbul’un (5 M2) iki katı… Yine de umut var yani… Ama sadece umut…

ÖZLÜ SÖZLER: Dünyanın yarısı söyleyecek bir şeyi olan ama söyleyemeyen, öteki yarısı da söyleyecek bir şeyi olmayan ama durmadan konuşan insanlardan oluşuyor. (Robert  FROST)

         FOTOĞRAF YARIŞMASI’NDAN ÇIKAN NET SONUÇ!..

Geçtiğimiz yılın temmuz ayında TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi, 5. Ulusal Fotoğraf yarışması için konuyu “Yeşil mi Bursa?..” olarak belirlemişti.

2104 yılında 998. Dünya Mirası olarak UNESCO listesine giren Bursa’nın yeşil olarak kalıp-kalmadığının mesajını arayan bu yarışma, geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. Fotoğraf sanatçıları; Ahmet Çetin ve Hakan Aydın, mimarlar; Aras Neftçi, Umut Becene ve Zehra Sönmez ile Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek’in seçici kurul üyeliği yaptığı bu ilgi çekici yarışmaya; tam 241 eser katıldı.

Çok güzel Bursa fotoğrafları katıldı bu yarışmaya… Güzel ama gerçekçi fotoğraflardı bunlar… Çoğu da canımızı acıtacak kadar yaraladı yüreklerimizi ama…

Bu yarışmanın ilk 2 sırasında yer alan fotoğrafları bugün bu köşenin 1.bölümünde siz değerli okurlarıma sunarken, tüm içtenliğim ile TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin sorusunu bir kez daha soruyorum: Bu fotoğraflara baktığınızda; gerçekten de “Yeşil mi Bursa?..” sizce…

Fotoğraf sanatçısı Furkan Taşçı’nın Doğanbey TOKİ Konutları’nda saksıda yeşilliği arayan insan figürünün öne çıktığı fotoğrafı, geçmişteki Yeşil Bursa’dan bugüne kalan nostaljik yeşil bir öğeyi yansıtıyor adeta…Yarışmada ikinci olan İlhan Gök’ün betona boğulmuş Bursa’yı net şekilde gösteren fotoğrafı da, bir sanayi kentinin göçlerden aldığı yarayı belgelemiş. Çok insan, çok konut ve çok beton üçleminde…

Yarışmaya katılan 241 eserin bugünden itibaren Mimar Sinan’ı Anma Haftası ve Mimarlar Günü etkinliklerinde sergileneceğini bildiren Bursa Mimarlar Odası Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek konu ile ilgili şunları söyledi: “Elbirliği ile Bursa’yı ne hale getirdiğimizi, bu yarışma fotoğrafları ile bir kez daha anlıyoruz. Artık şapkaları önümüze koyup, kenti yönetenler başta olmak üzere tüm kent kullanıcıları gereğini yapmalıdır.”

Ne dersiniz?..

Bu kentin geleceği için… Şapkaları önümüze koyma zamanı geldi de geçiyor mu yoksa?..

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.