Hava Durumu

BURSA'YI HEYECANLANDIRAN PROJEDE GELİNEN SON DURUM

Yazının Giriş Tarihi: 02.03.2021 16:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.03.2021 16:29

Şöyle bir soru sorarak yazıya başlamak istedim.
Yaşadığımız kentimiz de son yıllarda yapılmasıyla sizi heyecanlandıran proje hangisi olmuştur?
Eminin pek çoğunuzun aklınıza gelecek bir proje olmadığıdır.
Ama ben biraz iyimser düşünerek göreceli de olsa üç tane örnek vermek istiyorum.
Tam olarak bitirilemediği için ilk günkü heyecanı daha sonra tepkiye dönüşen Timsah Arena Stadı.
Osmangazi Belediyesi'nin yaptığı Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi.
Mihraplı Parkı.
Dördüncüsü yok!
Bugünümüze gelecek olursak Osmanlı'ya 130 yıl başkentlik yapmış Bursa'nın tarihi kimliğini öne çıkaracak Büyükşehir Belediyesi'nin Hanlar Bölgesi Projesi herkesi heyecanlandırmıştır.
Proje, her ne kadar Hanlar Bölgesi'nin çevresinin açılacak olmasıyla öne çıksa da Tophane ve Hisar bölgesini de kapsayacak şekilde bütünlük oluşturacak olması önemlidir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi'nin birlikte yürüttüğü çalışmanın ödüllü projesi ilgili kurullardan geçerek onay aldı.
2022 yılında hizmete açılması hedeflenen projenin en önemli aşaması kamulaştırılıp yıkılacak mülklerin sahipleriyle uzlaşma sağlanmasıdır.
Üçü yıkılan kamu binasının yanı sıra toplam kamulaştırılacak parsel sayısı 68, kamulaştırılacak bağımsız birim sayısı (daire ve iş yeri) 226 olmak üzere 450 kişiden oluşan hak sahibiyle Büyükşehir Belediyesi Emlak ve İstimlak Dairesi'nce görüşmeler sürüyor.
Mülk sahiplerine yapılan uzlaşma çağrısına yanıt verenler arasında yapılan görüşmelerde 100 kişiyle uzlaşı sağlanarak anlaşılmaya varılmıştır.
Dört aydır devam eden görüşmelerde merak edilenlerden biri de Büyükşehir Belediyesi'nin malik sahiplerine metrekare üzerinden hesaplanarak sunduğu fiyat miktarını neye göre belirlediğidir.
Bu konuda yaptığımız görüşmelerde edindiğimiz bilgi şu şekilde oldu.
Kamu yararına yapılan kamulaştırmalarda Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın Yapı Yaklaşık Maliyetleri Bedelleri üzerinden yapı ücretlerinin belirlediğidir.
Bazı mülk sahiplerinin de itirazı buna.
Görüştüğüm hak sahipleri kendilerine sunulan fiyatların ekonomik değerinin çok altında olduğunu bu yüzden teklif edilen miktarı kabul etmeyerek satışı yargıya taşıyacaklarını ifade ediyorlar.
Haksız da sayılmazlar.
Düşünsenize şehrin göbeğinde, en çok insan sirkülasyonunun olduğu, pek çoğu aile büyüklerinizden size kalmış, ya da ciddi rakamlar ödeyerek satın alınmış olup yıllardır işlettiğiniz veyahut kiraya verdiğiniz tapulu, ruhsatlı her şeyi yasal iş yerinizden oluyorsunuz.
Kamu yararına da olsa mülk sahipleri için pekte kolay kabul görecek bir durum değil açıkçası.
Her ne kadar itiraz haklarını yargı yoluyla arayacaklarını söyleseler de genelinin uzlaşmadan yana oldukları görüşü hakim...
Bu hassasiyetler düşünülerek kırmadan, dökmeden, mülk sahipleriyle helalleşilerek  rızası alınmak suretiyle kamulaştırma yapılmalıdır.
Çünkü, Bursa'nın yıllardır beklediği Hanlar Bölgesi'nin çevresinin açılması hayalinin gerçeğe dönüşmesinde en çok gurur duyacak olanlar, mülkleri kamulaştırılanlar olacaktır.
Nitekim para karşılığında da olsa değerinin çok altında iş yerlerini satıp projenin sağlıklı ilerlemesine katkı koyanlar gerçek övgüyü hak edenlerdir.
Peki verilen miktarı kabul etmeyip konu yargıya taşınırsa ne olacak?
Bu durum da mülk sahipleri Bedel Tespit Davası açabilecek.
Daha sonra mahkemenin görevlendirdiği bilirkişi heyetinin yapacağı incelemede yaklaşık bedel belirlenecek.
Ardından mahkeme, bilirkişi raporu doğrultusunda vereceği kararla ortaya çıkan bedel mülk sahibinin hesabına yatırılmasıyla tapu el değiştirerek kamulaştırma gerçekleştirilmiş olacak.
Bir diğer olası husus da mahkeme kararına rağmen mülk sahibinin kamulaştırılan iş yerini boşaltmaması durumunda ise icra yoluna gidilecek.
Son olarak şu hatırlatmayı da yapmış olalım.
Mülk sahipleriyle anlaşma süresi bitiş tarihi şubat ayı sonu olmasına rağmen Büyükşehir Belediyesi'nce 20 Mart'a uzatılmıştır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.