Hava Durumu

BÜTÇELERİ SARSAN ELEKTRİK ZAMLARI VE EPDK GERÇEĞİ..!

Yazının Giriş Tarihi: 14.01.2022 17:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.01.2022 17:05

Bugünlerde nereye gitsek; elektrik faturalarına gelen zam muhabbetleri ile karşılaşıyoruz.1 Ocak 2022 tarihi itibarıyla gelen ŞOK zamlar, herkesi fazlasıyla mağdur etmeye başladı.

Meskenlerde 150 KW enerji kullanımına kadar olan sarfiyatta yüzde 52’lik zam, üst bölümlerde yüzde 130’luk oranlara kadar gidiyor. Zaten yılbaşında getirilen bu yüksek zam oranları ile şaşkına dönen tüketiciler, şimdi de gelen hatalı hesaplandığı sanılan faturalarla bir kez daha sarsılıyor.

Çevremdeki herkes bu faturaların yanlış hesaplandığını, zammın 1 Ocak tarihi itibarıyla geçerli olduğunu ama Aralık ayı içinde kullanılan elektriğinde zamlı tarifeden hesaplandığı konusunda şikayetçi…

Bu konuda çok fazla serzeniş var ama vatandaş bu şikayetlerini nereye yapacağı konusunda bilgisiz…Konuya Tüketici Derneklerinin sahip çıkması ve bütçeleri sarsılan vatandaşlara yol göstermesi gerek ama, günün ekonomik koşullarında kendi yağları ile kavrulmak zorunda kalan bu tür STK’lardan da çok fazla ses gelmiyor.

Evet…Şimdi hayatın içindeki bu zam yangınındaki bazı yansımaları köşeme konu almak istiyorum. Hem bireysel anlamda hem de kurumsal anlamda şikayetlerini dile getiren insanlar, elektrikteki bu zam sorununun kısa sürede çözümünü ve faturaların doğru hesaplanması konularında kendilerinin aydınlatılmasını yetkililerden istiyorlar.

Ama şikayet için nereye başvurabilecekleri konusunda da bir sıkıntı yaşanıyor tabii ki…Faturalara itiraz etmek isteyen vatandaşlara, mutlaka yol gösterilmeli….

                  YÜZDE 82 ORANINDA ELEKTRİK ZAMMI MI OLUR..?

İnsanlar en fazla kendi maaşlarına gelen zam oranı ile enerji fiyatlarına gelen zam oranlarını karşılaştırıyor. Örneğin bir işçi emeklisi vatandaş…Maaşı Ocak ayında 2.625 TL’den 3200 TL’ye yükselmiş. Şimdi o emekli vatandaşın sesini yazıma taşımak istiyorum. Evinde standart elektrikli ev aletlerinin (TV, bulaşık makinesi, elektrik süpürgesi ve çamaşır makinesi) olduğunu belirten emekli vatandaşımız gelen zamlardan nasıl etkilendiğini şu şekilde anlattı: ”2 Kişilik bir aileyiz. Evde bulunan elektrikli aletleri ,oldukça tasarruflu kullanmaya çalışıyoruz. Ama bu hafta gelen elektrik faturası bizi epeyce sarstı. Geçen ay 278 lira gelen fatura, bu ay 506 TL olarak geldi. Gözlerimize inanamadık. Zaten bu gelirle zor geçiniyoruz. Gelen elektrik faturası, gelirimizin neredeyse beşte birini alıyor. Üstüne üstlük yüzde 25’lik doğalgaz zammı da var. Ne olacak bu işin sonucu..? Mağduruz. Gelen 30 günlük faturanın 20 günü Aralık ayına,10 günü de Ocak ayına ait. Acaba tüm sarfiyatı da zamlı fiyattan mı hesapladılar. Bunun mutlaka tespiti gerek. Bu haksızlığa dur denmeli”.

Vatandaş şaşkın ve tedirgin…Bu kışın zor geçeceği korkusu içinde ”daha nereye kadar ulaşır bu zamlar” diyor hep… Ve mağduriyetlerinin engellenmesini istiyorlar. Fahiş oranda buldukları zamların yanı sıra, faturaların yanlış hesaplandığını da iddia ediyorlar.

                        İMALATÇI KOBİ’LER DE ZOR DURUMDA..!

Şimdi de bir KOBİ işletmesi yetkilisinin sözlerine kulak verelim bakalım…Üretim maliyetlerini oldukça artıran enerji zamları, bakalım mikro-küçük ve orta boy işletmeleri nasıl etkiliyor. Dinleyelim KOBİ sahibini:” 8 Kişinin çalıştığı küçük bir üretim atölyemiz var. Elektrik indirimi için Sanayici Sicil Belgemiz de bulunmaktadır.11 Kasım-10 Aralık dönemini kapsayan elektrik faturamız 2.500 TL gelmişti. Dün gelen faturada gözlerimize inanamadık.10.Aralık-13.Ocak tarihleri arasında kullandığımız elektriğin faturası 4.890 TL olmuştu. İşyerimizde elektrik tüketimi artmadı. Hatta işlerimizin azalması nedeniyle düştü bile ama faturamız tam yüzde 95 artmış durumda…Nasıl çıkacağız bu işlerin içinden bilmiyoruz. Küçük işletmeler hiç düşünülmüyor. Biz bu sorunumuzu kime anlatacağımıza da bilmiyoruz. BTSO üyesiyiz. Şimdi oraya da bir yazı göndermeyi düşünüyoruz. Bizi temsil eden bir kurumdur orası…Umarım ilgilenirler ve bu zamlar bir şekilde durdurulur ve de faturalardaki hesap hataları da düzeltilir. Yoksa maliyetler konusunda başımız çok ağrıyacak. İşyerini kapatmayı düşünen çok firma var. Malzemelere gelen yüksek zamlarla ve yüksek enerji faturaları ile firmaları ayakta tutmak kolay değil”.

                      EPDK’DA TÜKETİCİ TEMSİLCİSİ DE OLMALI..!

Görülüyor ki; elektrik faturaları çok can yakmış durumda ve herkes şikayetçi…Ama şikayet mercii bulamıyor. Ülkemizdeki insanları oldukça mağdur eden elektrik zamları konusunda direkt bir muhatap var aslında…Çok vatandaşımız bilmese de..!

T.C. Enerji Piyasaları Düzenleme Kurulu ismindeki bu kamu tüzel kişiliği; 03.03.2001 tarihinde 24335 sayılı Resmi Gazete ile kurulmuş. İdari ve mali özerkliğe sahip bu kuruluş; Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı ile ilişkili çalışıyor.

EPDK’nın bir Başkanı ve 6 üyesi bulunuyor. Başkan ve Başkan Yardımcısı Cumhurbaşkanlığı tarafından atanıyor. Merkezi Ankara’da bulunan EPDK’nın atanmış 7 üyesi 4 yıl süre ile görev yapıyor. Haftada en az 1 kez ve gerektiğinde hemen toplanan EPDK’nin şu andaki Başkanı: Mustafa Yılmaz…

EPDK’nın kuruluş amacı şu şekilde verilmiş kurumun WEB sitesinde: Elektrik, doğalgaz, petrol ve LPG’nin yeterli, kaliteli, düşük maliyetli ve çevre ile uyumlu bir şekilde tüketicilerin kullanımına sunulması için, gerekli bağımsız bir düzenleme ve denetimin sağlanmasıdır.

Bu kuruluş amacı ile faaliyet gösteren EPDK’nın WEB sitesinde tüketicinin korunması için 3 ayrı köşe de var. Tüketici Şikayetleri Köşesi, Tüketici Köşesi ve Serbest Tüketici başlıklarındaki bu bölümler; iyi tespit edilmiş ama başvuran sayı çok az… Sorunlar kuruma taşınabilir ama bunu başaracak, şikayetlerini o kuruluşa taşıyacak kaç kişi var bu ülkede…İşte o nokta tartışılabilir. Kurumun kendini vatandaşa daha fazla anlatması lazım galiba...

Ayrıca EPDK’da; mutlaka ama mutlaka halkın içinden gelen ve tüketici haklarını çok iyi bilen bir TÜKETİCİ TEMSİLCİSİ olmalıdır. Çünkü sorunlar; sadece masa başında çözülmüyor. Gerçek hayatın içinde yaşanan güncel sorunları, kuruma anlatacak bilgili bir tüketici temsilcisi, birçok sorunun daha doğmadan çözülmesini sağlayabilir.

Bu nedenle; EPDK’nın 7 üyesi arasında mutlaka ama mutlaka bir tüketici temsilcisinin de olması gerektiğini düşünüyorum. Bugünlerde çok fazla yaşanan/yaşanacak tüketici sorunları, ancak bu şekilde kuruma yansıyabilir.

Kısacası; “Sezar’ın hakkı Sezar’a” demek için, EPDK bu çağrımıza kulak vermelidir.

Tek taraflı bakış açısı ile halkın sorunlarına çözüm yaratılamaz. Enerji firmaları kadar, vatandaşlarımızın da hak ve çıkarı korunmalıdır EPDK’da…

Zaten EPDK’nın kuruluş amacında: ”Vatandaşların kullanacakları enerjiyi en kaliteli ve en düşük maliyetli olarak temin edilmesi için çalışır” ibaresi var.

Öyleyse..!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Özlü sözler: Hava soğuduğunda gölge veren ağaçları unutursunuz.(Japon Atasözü)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.