Hava Durumu

CAZ DEVRİMİ… MAVİ NOTA… NİLÜFER’DE CAZ GÜNLERİ BAŞLIYOR

Yazının Giriş Tarihi: 08.06.2021 16:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.06.2021 16:47

Trompetçi ve solist Louis Armstrong’tan “HelloDolly’’yi dinleyince Caz müziğine aşık olmuştum.

Neşesi; daima gülümseyen, çocuksu mimiklerle dolu yüzü; elinden eksik etmediği beyaz mendili; boğuk sesiyle beni hemen etkisine alan güçlü bir sahne karizması vardı büyük müzisyenin.

***************************

“MacktheKnife”, “What a Wonderful World’’, “WhenTheSaintsGoMarching’’…

Önce Louis Armstrong’un bütün şarkılarını dinledim ardından caz ustalarını:

Miles Davis (trompet), Charlie Parker(saksafon), NatKingCole (piyanist, solist), Duke Ellington (piyanis, besteci), Art Blakey (Davul), Billie Holiday (solist), John Coltrane (saksafon), Art Tatum (piyanist), Nina Simone (solist), Chet Baker(trompet, solist), DaveBrubeck (piyano), LesterYoung (saksafon), ColemanHawkins (saksafon), Bill Evans (piyano), OscarPeterson (piyano), DizzyGillespie (trompet-trambolin), Ben Webster (saksafon), WesMontgomery (gitar), WyntonMarsalis (trompet-kornet-flumpet) ve diğerleri…

Caz müziğinin tınıları; nefeslilerin büyüsü; Swing denen ritim duygusu; doğaçlamaların çarpıcılığı içinde kendimden geçiyordum.

Caz kitapları edindim; Caz belgeselleri, Caz konulu filmler, TV’de radyoda Caz programları  izledim, dinledim. Caz bilgim ilerledikçe daha da bağlandım bu harika müziğe.

Zamanla üç binden fazla Caz albümüm olmuştu.

 

CAZ DEVRİMİ

Afrika’dan zorla koparılan; zincire vurulmuş halde gemi ambarlarında taşınan; ağır koşullarda özgürlükten yoksun olarak çalıştırılan kölelerin isyanı ve beyaz adamın kibrine, şiddetine itirazı olan Caz; insanın, varoluş mücadelesinde güzellik yaratabilme, o güzellikle direnebilme gücünü temsil eder ve bu yönüyle devrimcidir.

*************************

Bursa Hakimiyet’te yazdığım dönemde Caz müziği sevilsin diye Radyo S’de iki yıl boyunca “Mavi Nota’’ adlı bir Caz programı yapmıştım. Arşivimdeki albümleri çalıyor, Caz müzisyenlerini tanıtmaya çalışıyordum.

“Mavi Nota’’ cumartesileri saat 24.00 de yayınlanıyordu.

NİLÜFER’DE CAZ

Bütün bunları neden mi anımsadım.

Nilüfer Belediyesi’nin 2016 yılından bu yana düzenlediği 6. Nilüfer Caz Tatili, 17 Haziran’da Balat Atatürk Ormanı’nda, Okay Temiz & Oriental Wind konseri ile başlıyor.

Nilüfer Caz Tatili’nde, aralarında Ceylan Ertem, Aydın Esen, Okay Temiz gibi isimlerin de bulunduğu sanatçı ve gruplar 21 konser verecekler.

2021 yılını gıda yılı ilan eden ve birçok çalışmasını bu hedefe yönelik gerçekleştiren Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği Caz Tatili’nde de tema “Müzik Hasadı” olacak.

Nilüfer Caz Tatili 3 Temmuz’da, Barabar grubunun Balat Atatürk Ormanı’nda vereceği konserle sona erecek.

Caz’a şehrimizde yer açan, destek olan Nilüfer Belediyesi’ni kutlarım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.