Hava Durumu

ÇÖKEN EVİN ENKAZI ALTINDA… MÜEZZİNOĞLU’NUN “DEPREM VE BURSA’’ YAZISI

Yazının Giriş Tarihi: 01.11.2020 16:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.11.2020 16:04

Evcimen biriyim. Evde vakit geçirmeyi severim. Dışarda olduğumda işim bitince hemen eve dönerim. Belki de; mutlu, birbirine karşı sevgili, saygılı insanların oluşturduğu bir yuvada huzur içinde büyüdüğümdendir.

Maalesef her ev yuva değildir.

**************************

Evet; cam, demir, beton, ahşap, çelik, sıva, tuğla, kiremitten oluşur ev ama yaşayan, ruhu olan bir mekândır.

Ev güvenliktir, sığınaktır. Aşkın yaşandığı yerdir, şefkattir. Özgürlük, bağımsızlık alanımızdır. Misafirlerimizle yaptığımız sohbetlerle dostluklar mekânıdır.  Hatıralardır ev, her köşesinde geçmişten bir iz vardır. Kurduğumuz sofraların, içtiğimiz çayların, sobanın üstünde pişen kestanelerinodaya yayılan kokusunun sıcaklığıdır ev.

Kuşumuzla, kedimizle, köpeğimizle ve çiçeklerimizle var ettiğimiz sevgi bağıdır ev. Bahçemizdeki ağaçların bilge sessizliğidir; kümesteki tavuk ve horoz sesidir; çatının üstünden uçup giden kargaların kanat sesidir. Balkon sefalarımızdır, saksılarda yetiştirdiğimiz sebzelerin ışıltısıdır.

Ev; aile olmak, yuva kurmak, paylaşmak, dayanışmaktır.

 

İZMİR ACISI

İzmir depremi bir daha düşündürdü…

İnsanın evinin yıkılması; yuvasının, aile ocağınınbir enkaza dönüşmesi; o yıkıntının altında kalmak, yaralanmak ölmek, yakınlarımızı kaybetmek; orada, enkaz altında o soğuk karanlıkta endişelerle kurtarılmayı beklemek; ne büyük bir insanlık dramıdır.

Her şeyi ama her şeyi bir yana bırakmak ve önce depreme dayanıklı evler yapmak zorundayız. Çünkü tek bir ev dahi yıkılsa, tek bir yuva dahi hasar görse, çökse; tek bir can dahi yaralansa ölse.

Yıkılan, hasar, gören çöken; yaralanan, ölen hepimiziz.

 

KEMAL MÜEZZİNOĞLU VE BURSA LİDER

Sevgili dostum, ‘’Eski Bursalılar Burada’’ internet sayfasının kurucusu,İnşaat Yüksek Mühendisi Kemal Müezzinoğlu; yayın hayatına yeni başlayan,Bursa Lider internet gazetesinde yazdığı,‘’Bursa’da Deprem’’ başlıklı yazısında acı rakamlar vermiş:

‘’Ülke topraklarımızın yüzde 92’si deprem riski altında bulunmaktadır. 1900’lü yıllardan itibaren günümüze kadar, depremlerde 100 bin civarı insanımız ölmüş, 250 bini yaralanmış, 600 binden fazla yapımız da yıkılmış veya ağır hasar almış, kullanılmaz duruma gelmiştir.’’

Müezinoğlu uyarıyor:

‘’Bursa’da son yıkıcı depremler 1855 yılında şubat ve nisan aylarında meydana gelmiştir. Tarihsel verilere göre de ondan önce 1705 yılında bir yıkıcı deprem yaşandığı kayıtlarda mevcuttur. Bu verilerden yola çıkarak Bursa’da 150 yılda bir 7-7,5 büyüklüğünde bir deprem olabileceği varsayımı ile hareket edebiliriz.(…) ’Bursa merkezinden 3 fay hattı geçmektedir. Fay hatlarına yakınlık da, depremin şiddetini yani meydana gelebilecek hasarı arttırabilecek önemli bir unsurdur. AFAD ve MTA verilerine göre; Çekirge Caddesi, Altıparmak Caddesi ve Haşim İşcan Bulvarı’nı, İncirli Caddesi ve Teyyareci M. Ali Caddesi’ni fay hattı olarak gözünüzde canlandırın.’’

**************************

 ‘’Bursa Lider’’gazetesine yayın hayatında başarılar dilerim.

Geçtiğimiz cuma, üçüncü torunu Demir’in doğum sevincini yaşayan Kemal Müezzinoğlu’nun yazılarını ilgiyle takip ediyor, çok yararlanıyorum; sizlere de öneriyorum.

Demir bebeğe sağlıklı, mutlu, sevdikleriyle beraber uzun bir ömür diliyorum.

**************************

Deprem gerçeğini unutmayalım, unutturmayalım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.